Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]
Teoretycznie powinna dzialac wiekszosc gier wykorzystujaca siec na pc lub ps3,xbox a w ostatecznosci bedzie dochodzic do zwieszek, poprzez przeciazenie lacza
Ostatnio zmieniony 2012-07-19, 22:42 przez Konani, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Lol FIFA i 60kb/s daruj sobie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Chyba któryś w was myli jednostkirafalo1333 pisze:Predkosc sciagania 60-65 kB/s
Hieu pisze:i 60kb/s
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Wreszcie po roku oczekiwania nie wiadomo na co, zastanawiania się nie wiadomo nad czym i zwlekania z tym cały czas, mogę (prawie) dołączyć do Waszego grona. Kolega odebrał mi kartę i jutro wyślę
Została tylko wycieczka do Play'a po modem i można już jeździć po polsce
W skrócie:

W skrócie:
no to tak: wchodzisz do punktu sferii, podajesz upoważnienie i swój dowód. Pan CI go kseruje, potem daje do podpisania jakieś papierki, których oczywiście nie czytasz, podajesz swój telefon i mail. Zostawiasz 20zł i wychodzisz z punktu z kartą SIM
cała historia:D
-
- Użytkownik forum
Jeśli pingi będą stałe to spokojnie pograsz w fife i lol'arafalo1333 pisze:Zagadnienie nadal pozostaje aktualne
Nawet jeśli pingi bd skakać ale do wartości nie większej niż 130ms

Powyżej 130ms jak dla mnie (gram w lol'a) komfort już spada ale nie znacznie do 150ms da się jeszcze grać
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-07-24, 18:53 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Aha zapomniałem zapytać jaki modem polecacie ?
Tzn żeby pingi były niewysokie i zeby nie było z nim większych problemów typu słaby zasięg itp
Myślałem o :
Vodafone K3805-z
HUAWEI E352 s5 HSPA+
Ostatnio zmieniony 2012-07-24, 17:53 przez mrowa1222, łącznie zmieniany 1 raz.
eeeeeeeeeeeee???? xD
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Odradzam K3805-Z (mała czułość i problemy z instalacją) a E352 TYLKO, jeżeli sprzedawca gwarantuje zgodność z Aero2.
- ogooreck
- Stały użytkownik forum
Cześć,
od 2 dni mam problem nie tyle z połączeniem się z Aero2 lecz z uzyskaniem transferu danych, bo modem się łączy.
Używałem do tej pory zestawu - modem Huawei 3131-2 z routerem Edimax 3G-6200n. Po odpowiednim skonfigurowaniu wg instrukcji z Jdtech, zestaw działał elegancko (mniej więcej od połowy czerwca mam Aero). Od 2 dni jest kłopot - łączy się z BTSem odległym o niecałe 3km (Wrocław - Wojnów) lecz nie ma żadnego transferu danych. Wczoraj łącząc przez TNI był internet a dziś rano znowu przez chwilę zaczęło działać poprzez router. Ale teraz już w żaden sposób nie mogę uzyskać transferu danych - ani przez router, ani przez TNI ani przez MobilePartner. Co dziwne łącząc przez TNI pokazuje mi, że połączył się z prędkością 21 Mb/s
Może coś się przestawiło w modemie??? Poniżej są zdjęcia z ekranu z TNI i z MP pokazujące parametry połączenia.
Używam dodatkowo zewnętrznej anteny parapetowej, która polepszyła mi zasięg.
POMOCY
)
od 2 dni mam problem nie tyle z połączeniem się z Aero2 lecz z uzyskaniem transferu danych, bo modem się łączy.
Używałem do tej pory zestawu - modem Huawei 3131-2 z routerem Edimax 3G-6200n. Po odpowiednim skonfigurowaniu wg instrukcji z Jdtech, zestaw działał elegancko (mniej więcej od połowy czerwca mam Aero). Od 2 dni jest kłopot - łączy się z BTSem odległym o niecałe 3km (Wrocław - Wojnów) lecz nie ma żadnego transferu danych. Wczoraj łącząc przez TNI był internet a dziś rano znowu przez chwilę zaczęło działać poprzez router. Ale teraz już w żaden sposób nie mogę uzyskać transferu danych - ani przez router, ani przez TNI ani przez MobilePartner. Co dziwne łącząc przez TNI pokazuje mi, że połączył się z prędkością 21 Mb/s

Może coś się przestawiło w modemie??? Poniżej są zdjęcia z ekranu z TNI i z MP pokazujące parametry połączenia.
Używam dodatkowo zewnętrznej anteny parapetowej, która polepszyła mi zasięg.
POMOCY

-
- Mistrz bezprzewodowy
Połączenie jest nawiązane-może to problem DNS-ów, ustaw swoje np. Google 8.8.8.8 lub Open DNS 208.67.222.222, 208.67.220.220 (nie jest to globalna awaria bo u mnie działa bz). P.S Ta antena to się nie spisuje najlepiej-bo sygnał słabiutki, biorąc pod uwagę opisaną odległość. 

jareq
- ogooreck
- Stały użytkownik forum
Antena to tylko do delikatnego wzmocnienia, coś tam polepszyła zasięg ale niewiele.
Edit:
Siwych włosów dostanę dziś przez to aero
Chyba znalazłem problem, przez który modem łączył się z siecią ale nie było internetu (przynajmniej poprzez MP i TNI) - nie wiem czemu i jakim cudem się tak stało ale było ustawione NID zamiast RAS... No i zmiana na RAS od razu pozwoliła na transfer via MP lub TNI.
Ale dalej nie chce mam internetu gdy modem jest podłączony przez router - nie mam zielonego pojęcia już co zrobić - wszystko w routerze wydaje się być dobrze ustawione. Chyba jemu przywrócę fabryczne ustawienia i ponownie będę próbował łączyć.
Edit:
Siwych włosów dostanę dziś przez to aero
Chyba znalazłem problem, przez który modem łączył się z siecią ale nie było internetu (przynajmniej poprzez MP i TNI) - nie wiem czemu i jakim cudem się tak stało ale było ustawione NID zamiast RAS... No i zmiana na RAS od razu pozwoliła na transfer via MP lub TNI.
Ale dalej nie chce mam internetu gdy modem jest podłączony przez router - nie mam zielonego pojęcia już co zrobić - wszystko w routerze wydaje się być dobrze ustawione. Chyba jemu przywrócę fabryczne ustawienia i ponownie będę próbował łączyć.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Marta_n pisze:Witam. Mam pytanie. Czy wiecie może kiedy zostanie uruchomiony nadajnik Aero2 w tej lokalizacji?
http://img189.imageshack.us/img189/8433/aaaaaaaaik.png
Byłem dziś pod tym masztem i póki co na dzień dzisiejszy (8.08) nic się nie dzieje jeśli chodzi o Aero2. Wiszą dalej tylko anteny GSM.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Stały użytkownik forum
Widzę ktoś zwietrzył biznes na kartach Aero2. Wszak hasło "darmowy internet" na allegro to chodliwy towar.. 

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy

Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- jakubd
Z jednej strony jest to legalne, ale po prostu bałbym się przekazać komuś takie (bądź co bądź dość wrażliwe) dane i to jeszcze z pełnomocnictwem. Jako prowadzący blog dostaję od czasu do czasu propozycje, żeby komercyjnie komuś pomóc, ale nie póki co udaje mi się wytłumaczyć, dlaczego nie jest do najlepszy pomysł - ani dla mnie, ani dla chętnego.
Mam tylko nadzieję, że firma pośrednicząca trzyma dokumenty w sejfie (albo niszczarce) i zgłosiła wszystko do GIODO.
Mam tylko nadzieję, że firma pośrednicząca trzyma dokumenty w sejfie (albo niszczarce) i zgłosiła wszystko do GIODO.
-
- Użytkownik forum
Witam, czy dobrze widzę na mapie zasięgu CP że polsat zwiększył zasięg w woj lubuskim? czy jest to tożsame ze zwiększeniem zasięgu aero2?
Ostatnio zmieniony 2012-08-22, 00:07 przez davidini, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Była jakiś czas temu zapowiedź, że użytkownicy CP będą mieli możliwość łączenia się z siecią Plusa. Widać już to uruchomiono i dlatego zasięg HSPA się tak rozrósł. Nawet zmieniono na mapie CP HSPA+ na HSDPA/HSPA+.
-
- Użytkownik forum
użytkownicy CP... mnie bardziej interesuje kwestia użytkowników aero2;)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Aero2 to Aero2. Oni nie świadczą usług detalicznych poza wymogiem BDI jaki był w licencji na pasmo.
davidini, przeczytaj pw i popraw post.
davidini, przeczytaj pw i popraw post.
- jakubd
W tej chwili faktycznie mapa zasięgu CP powoli staje się bezużyteczna dla użytkowników Aero2, ale... polecam spojrzenie na mapę Plusa, która jest daleko w tyle z aktualnością, ale można na niej osobno oglądać zasięg 3G na 2100 i 900 - generalnie 900 uruchomiono w większości lokalizacji, w których było 2100, a ze swojej natury zasięg 900 jest oczywiście znacznie szerszy.
Także nie jest aż tak źle, że mapa jest kompletnie nieprzydatna.
[ Dodano: 2012-08-22, 18:03 ]
Aero2 jednak będzie wymieniać karty SIM - jest już oficjalna informacja. Ciekawe, czy wszystkie, czy tylko większość kart poleci na wymianę...
http://jdtech.pl/2012/08/aero2-oficjaln ... t-sim.html
Także nie jest aż tak źle, że mapa jest kompletnie nieprzydatna.
[ Dodano: 2012-08-22, 18:03 ]
Aero2 jednak będzie wymieniać karty SIM - jest już oficjalna informacja. Ciekawe, czy wszystkie, czy tylko większość kart poleci na wymianę...
http://jdtech.pl/2012/08/aero2-oficjaln ... t-sim.html
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przez kartę SIM mogą blokować modemy nie spełniające wymogów kategorii?
- jakubd
Bardzo wątpię, żeby to kiedykolwiek wdrożyli, a na pewno nie w ten sposób (technicznie to chyba niewykonalne - taką blokadę robi się na poziomie siec). Te najnowsze karty już są w obiegu i nikt nie zgłaszał problemów.
[ Dodano: 2012-08-23, 01:34 ]
No tak, to nie koniec informacji: już za kilka dni zostanie tylko jeden punkt odbioru osobistego w Warszawie: http://jdtech.pl/2012/08/aero2-od-27-si ... stego.html
Takiego newsa się nie spodziewałem.
[ Dodano: 2012-08-23, 01:34 ]
No tak, to nie koniec informacji: już za kilka dni zostanie tylko jeden punkt odbioru osobistego w Warszawie: http://jdtech.pl/2012/08/aero2-od-27-si ... stego.html
Takiego newsa się nie spodziewałem.
-
- Stały użytkownik forum
A wiadomo coś czy będą jakieś nowe Bts-y aero2 w lubuskim?
Mieszkam w Nowej Soli a do najbliższego bts-a 30km
. Nawet Sulechów 2x mniejszy a ma bts-a 

- jakubd
Pojawiło się kilka (dosłownie kilka) nowych pozwoleń od 30 kwietnia, nie warto było nawet o tym pisać. Ale rozbudowują się dalej, jeszcze wiele lokalizacji Plusa nadaje się na pewno na instalację nadajników UMTS 900.
-
- Stały użytkownik forum
Normalnie są tylko 4 sieci lecz po wywaleniu modemu za okno(poprzez kabel usb) wykrywa Aero2. czy to możliwe że bez jakiejkolwiek anteny ściągało by sygnał z 20km?
Czy jednak jest jakieś nowe pozwolenie w mojej okolicy?
Czym można sprawdzić moc i CID bts-a bez logowania się do sieci? Bo w top net info nie widzę

Czy jednak jest jakieś nowe pozwolenie w mojej okolicy?
Czym można sprawdzić moc i CID bts-a bez logowania się do sieci? Bo w top net info nie widzę

- jakubd
Tak, przy dobrych warunkach terenowych da się odebrać sygnał 3G nawet z większej odległości bez anteny (ale stabilnie to nie będzie działać).
Modem musi się zalogować do sieci, żeby zobaczyć pełne dane BTSa. Sam sygnał zobaczysz, ale nie będziesz miał pewności, który to OP (modem loguje się do pierwszej lepszej sieci GSM zawsze, żeby realizować połączenia 112).
Modem musi się zalogować do sieci, żeby zobaczyć pełne dane BTSa. Sam sygnał zobaczysz, ale nie będziesz miał pewności, który to OP (modem loguje się do pierwszej lepszej sieci GSM zawsze, żeby realizować połączenia 112).
-
- Stały użytkownik forum
Mi głównie o sygnał chodzi. No właśnie jaki program mi to pokaże bez zalogowania 
Musze przyznać kierunek na północ odsłonięty blok jest 60m.n.p.m. a bts już 120m.n.p.m.
+25km

Musze przyznać kierunek na północ odsłonięty blok jest 60m.n.p.m. a bts już 120m.n.p.m.

- jakubd
Żaden program ci tego nie powie, bo modemy po prostu nie dają takich informacji - potrzebujesz sprzętu pomiarowego (który interpretuje sygnały GSM.3G), ale to będzie wielokrotnie droższe, niż komputer, modem i pewnie kawałek samochodu razem wzięte.
-
- Stały użytkownik forum
Już chciałem zamawiać kartę ale we wnętrzu ani śladu sygnału więc to na pewo nie żaden lokalny bts 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
jakubd, są pewne aplikacje do pomiarów i ustawień na PC. Np. http://www.swissqual.com/ . Niestety wszystko kosztuje.
-
- Początkujący użytkownik forum
pytanko
witam
zakupiłem sprzęt do Aero2 modem i antenkę zewnęczna atk10-moje pytanie ????z jakiego btsa korzystam
CID 18146 6 W ZACHÓD LAC:50002
miejscowośc gdzie mieszkam to Wola Cieklińska podkarpackie
poziom sygnału w top net info 29 procent CSQ 9
wojteks-mistrz wiedzieć bedzie <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font>- bo wie gdzie szukać i nieopodal mieszka mnie
poczotkujący pozddrawiaw
zakupiłem sprzęt do Aero2 modem i antenkę zewnęczna atk10-moje pytanie ????z jakiego btsa korzystam
CID 18146 6 W ZACHÓD LAC:50002
miejscowośc gdzie mieszkam to Wola Cieklińska podkarpackie
poziom sygnału w top net info 29 procent CSQ 9
wojteks-mistrz wiedzieć bedzie <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font>- bo wie gdzie szukać i nieopodal mieszka mnie
poczotkujący pozddrawiaw
Ostatnio zmieniony 2012-08-27, 11:33 przez sw6, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik forum
Witam.
Dostałem wczoraj SMSa od "AERO2BDI"
o treści :
"Ważne! Dnia 24.08.12 przesyłka polecona została wysłana nowa karta SIM Aero2 BDI ważna od 01.10.12 Odbierz przesyłkę!
Więcej na www.aero2.pl"
Ciekawe co oznaczają te manewry z kartami SIM ?
Dostałem wczoraj SMSa od "AERO2BDI"
o treści :
"Ważne! Dnia 24.08.12 przesyłka polecona została wysłana nowa karta SIM Aero2 BDI ważna od 01.10.12 Odbierz przesyłkę!
Więcej na www.aero2.pl"
Ciekawe co oznaczają te manewry z kartami SIM ?
Pozdrawiam