Moderator: Moderatorzy
Szkoda tylko, że w takiej np. Lyce można rejestrować tylko jedną kartę na swoje dane.key pisze:Rejestracja kart wynika z prawa telekomunikacyjnego i jest moim zdaniem ok
Jak to zrobisz na stacji benzynowej w Niemczech bez internetu ? Nie kupisz Lyca na wszystkich a jeszcze do niedawna mieli najciekawszą ofertę. Można bawić się w zamawianie sima niemieckiego w kraju ale to czasochłonne. Ja mam tą dogodność że mieszkam niedaleko grannicy, parę dni wcześniej, przed planowaną podróżą, pojechałem do reichu i kupiłem a w domu zarejestrowanej. Teraz w niemczech Lebára ma ciekawszą ofertę na pakiety. W Austrii natomiast zatrzymałem się na pierwszej stacji benzynowej, kupiłem starter, doładowanie i wszystko banglało.Rejestracja kart wynika z prawa telekomunikacyjnego i jest moim zdaniem ok. Nie stanowi to zadnego problemu, trwa pare sekund.
W tym problem, że Twoja porada - żonglerka kartami po wyczerpaniu limitu transferu w praktyce nie jest możliwa z powyższych przyczyn. Rozumiem, że w każdej sieci zarejestrujesz na swoje dane tylko jedną kartę, co sprawdziłem empirycznie w Lyce.key pisze:w czym masz problem
Dzwoniąc na bezpłatny nr 323 BOKu Lycy i po polsku podajesz dane do rejestracji.Jazonx pisze:Jak to zrobisz na stacji benzynowej w Niemczech bez internetu ?
Dzwoniac do operatora. Albo uzywajac darmowego internetu n.p. w McD. Albo wydajac 1...2 PLN na roaming danych z polskiej karty SIM. Albo..... wytarczy troche pomyslec. Konstruujesz sztuczne problemy tam, gdzie zadnych problemow nie ma.Jazonx pisze:Jak to zrobisz na stacji benzynowej w Niemczech bez internetu ?
W DE robisz dokladnie to samo. A jak masz problemy z aktywowaniem, to prosisz sprzedawce na stacji, zeby wykonal za Ciebie jeden telefon.Jazonx pisze:W Austrii natomiast zatrzymałem się na pierwszej stacji benzynowej, kupiłem starter, doładowanie i wszystko banglało.
Tak samo czasochlonne jak zalatwienie kazdego innego SIMa - n.p. stajesz na stacji bezynowej i kupujesz.Jazonx pisze: Można bawić się w zamawianie sima niemieckiego w kraju ale to czasochłonne.
Zle zrozumiales, na karty pre-paid nie ma limitu rejestracji - mozesz miec ile chcesz. Jak pisalem juz wczesniej - rejestracja ma powody prawne - prawo niemieckie nie pozwala na anonimowe numery. Nie ma zadnego wplywu na ilosc numerow, nie chodzi "ile masz numerow", ale o "kto dzwoni z danego numeru".greenfrog pisze: Rozumiem, że w każdej sieci zarejestrujesz na swoje dane tylko jedną kartę, co sprawdziłem empirycznie w Lyce.
Przecież to jest od 2 lat Fonic mobile a marka Lidla to Lidl CONNECT. Wideoidentyfikacja wynika z konieczności pokazania dokumentu tożsamości i wynika ze zmian w niemieckim prawie telekomunikacyjnym.Strojcia pisze:(...)Lidl mobile Classic.(...)Kupiłem ostatnio karte, żeby korzystać z pakietu Internetu.(...)
A nie od 1.07.2017 ?key pisze:Identyfikacja przy pomocy dowodu jest dla wszystkich sieci - od 1.1.2017
Spróbuj dowodem osobistym, w końcu w strefie Schengen Reisepass dla obywateli strefy Schengen to dowód osobisty. Reisedokument ist der Reisepass oder bei Reisen innerhalb der EU auch ein gültiger Personalausweis. http://europa.eu/youreurope/citizens/tr ... dex_de.htm : "Selbst wenn Sie für die Grenzkontrollen im Schengen-Raum keinen Pass benötigen, empfehlen wir Ihnen jedoch dringend, immer Ihren Reisepass oder Personalausweis mit sich zu führen, um Ihre Identität bei Bedarf nachweisen zu können (wenn Sie beispielsweise in eine Polizeikontrolle geraten oder mit dem Flugzeug reisen möchten). "Strojcia pisze:Paszport dawno mam nie aktualny.
Wskaż mi proszę, który paragraf niemieckiego prawa telko zabrania rejestracji na polski dowód osobisty. Moim zdaniem to jest widzimisię Lidla, że wymaga przy rejestracji polskiego paszportu.key pisze:Przeczytaj dokladnie co jest wymagane do rejestracji - w przypadku PL nie zarejestrujesz na dowod.
Nieprawda, to reguluje niemieckie prawo telko i powołując się na to prawo Lidl nie ma prawa odmawiać rejestracji na polski dowód osobisty.key pisze:(...) Kloc sie z Lidlem - to ich karty i oni definiuja komu je sprzedaja i w jaki sposob trzeba je rejestrowac.
Dziękuję za bezcenną informację. Przy okazji najbliższego pobytu w Niemczech specjalnie kupię Lidla connect i spróbuję zarejestrować na mój D.O. a jako, że jak zauważył @onken kłótliwy jestem, to w przypadku fiaska od razu do RA i w ramach Beratungs- i Prozesskostenhilfe wytoczę im sprawę o klauzulę niedozwoloną. Wygrana pewna. Szkoda, że żadna niemiecka organizacja konsumencka tego nie zauważyłakey pisze:(...)Sprzedawca ma mozliwosc dolozenia dodatkowych rzeczy - n.p. wykluczyc meldowanie na polskie dowody.