Jaki AP?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki AP?
Jaki jest najlepszy AP (konieczenie z trybem klienta sieci bezprzewodowej) ? Proszę o informacje o tych ktore maja najsilniejszy odbiornik, chodzi o to że sygnal jest minimalnie za słaby (tzn raz wykrywa a innym razem nie wykrywa nadawcy), a podobno ten ktory posiadam czyli d-link dwl 900+ ma kiepski odbiór.
Chce przeznaczyc na to ok 100-130zł max ale prosze o podanie modeli zarówno tych tanszych i bardzo drogich, ale dobrych. Licze na Państwa doswiadczenie. Pozdrawiam.
Chce przeznaczyc na to ok 100-130zł max ale prosze o podanie modeli zarówno tych tanszych i bardzo drogich, ale dobrych. Licze na Państwa doswiadczenie. Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki AP?
Ovislink AirLive WL-5460v2 to mój typ. Ale jeżeli masz słaby odbiór to napisz jaką masz antenę, ile kabla antenowego, czy antena widzi nadajnik dostawcy.
Nie pomagam na PW!
-
czyli ok 120zł ten AP? Antena kierunkowa yagi, 12m kabla, anteny sie widzą, odległości to jakies 350m, wszystko ladnie gada na karcie dwl 520+ i jest super sila sygnalu 85% i jakosc 100%, dlatego szukam takiego AP aby mial odbiór taki sam jak ta karta 520+ i zeby nie skracac kabla. W koncu dziala to na tej samej zasadzie, wiec jesli zastosuje odpowiedni AP tez powinno gadac
-
len57 pisze:czyli ok 120zł ten AP? Antena kierunkowa yagi, 12m kabla, anteny sie widzą, odległości to jakies 350m, wszystko ladnie gada na karcie dwl 520+ i jest super sila sygnalu 85% i jakosc 100%, dlatego szukam takiego AP aby mial odbiór taki sam jak ta karta 520+ i zeby nie skracac kabla. W koncu dziala to na tej samej zasadzie, wiec jesli zastosuje odpowiedni AP tez powinno gadac
I to lubie....Sam sobie zadal pytanie i sam na nie odpowiedzial

OVISLINK AirLive AP- 5460APv2_e11
VOIP -Linksys PAP2T EU
Acor Twintel Voip/GSM
Linksys RT31P2-EU
VOIP -Linksys PAP2T EU
Acor Twintel Voip/GSM
Linksys RT31P2-EU
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy dostawca stosuje zabezpieczenie po MAC? bo jeżeli tak to musisz sklonować adres MAC karty radiowej na kartę sieciową kablową (dwl 990+ przepuszcza MAC adresy komputerów za nim)len57 pisze:Antena kierunkowa yagi, 12m kabla, anteny sie widzą, odległości to jakies 350m, wszystko ladnie gada na karcie dwl 520+ i jest super sila sygnalu 85% i jakosc 100%
Nie pomagam na PW!
-
wlasnie nie odpowiedzialem, bo chciabym uzyskac informacje ktory AP ma bardzo silny odbior taki jak ma moja karta dwl 520+
a dostawca nie stosuje MAC, jest to zwykla neostrada 2mb ktora znajomy udostepnia mi radiowo.[/quote]
ps. a czy cos takiego jest ok? Access Point TP-Link TL-WA601G AP/APC/WDS 108Mbps
czy lepiej ten AP o ktorym napisal kolega wyzej?
Forum uczestniczy w akcji: ,,Piszę poprawnie po polsku!"
Zanim wyślesz wiadomość, sprawdź jej poprawność.
a dostawca nie stosuje MAC, jest to zwykla neostrada 2mb ktora znajomy udostepnia mi radiowo.[/quote]
ps. a czy cos takiego jest ok? Access Point TP-Link TL-WA601G AP/APC/WDS 108Mbps
czy lepiej ten AP o ktorym napisal kolega wyzej?
Forum uczestniczy w akcji: ,,Piszę poprawnie po polsku!"
Zanim wyślesz wiadomość, sprawdź jej poprawność.
Ostatnio zmieniony 2008-05-13, 18:32 przez len57, łącznie zmieniany 1 raz.
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Po pierwsze dlink 520+ wcale nie ma "silnego odbioru" tylko zwyczajny;)
Ovislink 5460v2 może chodzić z wyższą moca na wyjściu niż tak karta, tylko nie wiem czy jest sens, pamiętaj ze wyzsza moc skutkuje mniejszą czułością toru radiowego co może się odbić na stabilności połaczenia radiowego.
p.s własnie zobaczyłem pierwszy post w którym piszesz że masz na dlinku siłe sygnału 85% a jakość 100%... to za dużo
w tej chwili masz przesterowany sygnał i moze Ci rwać połaczenie i inne cuda sie mogą dziać...
jak kupisz ovislinka 5460v2 to skręć mu moc do 50% i wtedy dopiero bedziesz miał stabilny sygnał...
Ovislink 5460v2 może chodzić z wyższą moca na wyjściu niż tak karta, tylko nie wiem czy jest sens, pamiętaj ze wyzsza moc skutkuje mniejszą czułością toru radiowego co może się odbić na stabilności połaczenia radiowego.
p.s własnie zobaczyłem pierwszy post w którym piszesz że masz na dlinku siłe sygnału 85% a jakość 100%... to za dużo

jak kupisz ovislinka 5460v2 to skręć mu moc do 50% i wtedy dopiero bedziesz miał stabilny sygnał...
jutro to dzis... tyle że jutro 

-
W jakich kwestiach wyminiony ovislink 5460v2 jest lepszy od dwl 900+ ??? Chce aby internet po prostu działał gdyż na AP 900+ nie gada.
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To zależy do czego ma służyc...
Jeśli jako zwykły APC to ja mam w sieci i dlinka i ovislinka i oba działają
Jeśli chodzi o inne zastosowania to ovislink ma poprostu więcej trybów pracy, z których tak naprawde użyteczne są tylko 3: AP, APC i WISP
Ale tak naprawde to wszystko zależy od konfiguracji.
Może ten którego ty masz jest poprostu walnięty, bo jesli masz tak mocny sygnał na karcie 520+ to nie wierzę żeby na tym 900+ nie szło... Sprawdź czy się łaczy z AP dostawcy, bo może poprostu kwestia jest konfiguracji dostępu po jego stronie.
Jeśli jako zwykły APC to ja mam w sieci i dlinka i ovislinka i oba działają
Jeśli chodzi o inne zastosowania to ovislink ma poprostu więcej trybów pracy, z których tak naprawde użyteczne są tylko 3: AP, APC i WISP
Ale tak naprawde to wszystko zależy od konfiguracji.
Może ten którego ty masz jest poprostu walnięty, bo jesli masz tak mocny sygnał na karcie 520+ to nie wierzę żeby na tym 900+ nie szło... Sprawdź czy się łaczy z AP dostawcy, bo może poprostu kwestia jest konfiguracji dostępu po jego stronie.
jutro to dzis... tyle że jutro