Kupilem 2 ap techniclan nie wiem jak je skonfigurowac i jak polczyc ??
Bo mam neta radiowego i chce go rozłożyć po lanie i wifi do laptopa.
Jak mam polczyć?? Antena na dachu--->1 ap---->2 połączony portami lan --->komp poloczony po lanie???
Jak ustawic jak wchodze w 192.168.1.1 to mam 3 opcje do wyboru Gateway,Bridge,Wirelss ISP i co dalej mam robic kiedy wpisac klucz nazwe sieci oraz sklonowac maca mojej karty sieciowej ?? [/b]
Jeden podłączasz do anteny (zamiast karty radiowej w PC), ustawiasz w tryb WISP (wireless ISP) będzie działał jako router odbierając sygnał z znteny i dzieląc na porty ethernet (lan1 do lan5). W tym miejscu wpisujesz MAC adres karty radiowej którą do tej pory używałeś.
Drugi ustawiasz w mode "Bridge" i będzie switchem z AP więc będzie rozsyłał radiowo internet w domu (ale do tego wystarczyłby AP).
wojteks pisze:Jeden podłączasz do anteny (zamiast karty radiowej w PC), ustawiasz w tryb WISP (wireless ISP) będzie działał jako router odbierając sygnał z znteny i dzieląc na porty ethernet (lan1 do lan5). W tym miejscu wpisujesz MAC adres karty radiowej którą do tej pory używałeś.
Drugi ustawiasz w mode "Bridge" i będzie switchem z AP więc będzie rozsyłał radiowo internet w domu (ale do tego wystarczyłby AP).
yyy nie mam takiej opcji
dam ci screeny i napisz co musze robic krok po kroku;]
Na pierwszym screeneie masz wybór trybu dajesz WISP następnie wpisujesz powinno wyskoczyć okno gdzie wpisujesz statycznie dane od providera tzn IP, bramka, DNS, klonujesz adres MAC karty radiowej, włączasz auto DHCP i sprawdzasz czy net działa
przemek20011 pisze:Na pierwszym screeneie masz wybór trybu dajesz WISP następnie wpisujesz powinno wyskoczyć okno gdzie wpisujesz statycznie dane od providera tzn IP, bramka, DNS, klonujesz adres MAC karty radiowej, włączasz auto DHCP i sprawdzasz czy net działa
4 sceener jak ustawiam static ip nie ma opcji klonowania
przemek20011 pisze:Jak to nie chce cię połączyć??a w jeszcze w zakładce wireless musisz znalaźć takie coś jak site survey i dać connect ze swoim providerem
Jestem zielony nie wiem jak to zrobic.. macie tu screenery i napiscie mi krok po kroku jaki screnner i opcja i kiedy wpisac dane mojego dostawcy jak ustawiam 1 rotuer i potem jak mam ustawic 2 router;]
wojteks pisze:To jeszcze daj wynik start/uruchom/cmd >ipconfig /all
i ping onet.pl
Z komputera przy działającym internecie.
Prosze aha moja siec jest jeszcze ukryta wiec zaden router jej nie wykrywa dopiero jak wpisze recznie nazwe i klucz to znajdzie ;] Mistrzu:D napisz krok po kroku jak ustawic pierwszy roter i zas drugi zeby byl net po lanie i wifi ;D
Najpierw obrzaek1 ustaw Wireless ISP
potem obrazek 16 WAN interface setup
wybierz DHCP client, do okienka Clone MAC adress wpisz: 00C049F766C9
czyli adres fizyczny karty WiFi którą używasz do internetu.
Obrazek8 mode "Client",
Obrazek13 wireless site survey, wyszukaj sieć i daj connect
wojteks pisze:Najpierw obrzaek1 ustaw Wireless ISP
potem obrazek 16 WAN interface setup
wybierz DHCP client, do okienka Clone MAC adress wpisz: 00C049F766C9
czyli adres fizyczny karty WiFi którą używasz do internetu.
Obrazek8 mode "Client",
Obrazek13 wireless site survey, wyszukaj sieć i daj connect
Onet się nie pinga bardzo dziwne.
Zrobilem tak jak kazałeś i w 13 obrazku wireless site survey nie znajduje moje sieci tylko inne bo jest ukryta nie a rady to jakos obejsc albo gdzies wpisac recznie nazwe i klucz??
wojteks pisze:[...]
Ale w kompie ma dhcp więc wpisanie ręczne nie musi zadziałać
nie musialem dawaac na static ip wystarczylo mac i sam przypisal ip i te inne nr.
Mistrzu dzieki teraz chodzi net na tym routerze mam podloczny laptop po lanie;] teraz 2 sprawa jak mam podloczyc 2 router zeby byl tam net po lanie i dawal jeszcze po wifi ??bo ten pierwszy router chce miec tylko poloczony z 2 routerem a tamtem bedzie dawal po lanie do 2 kompow i po wifi do laptopa jak poloczyc portem wan? i jak ustawic moglbys opisac krok po kroku na podstawie tych obrazkow ;]
Obrazek2 Operation mode ustaw "bridge"
a potem skonfiguruj wireless obrazek8 mode "AP", własna nazwa ssid, kanał inny niż od dostawcy o 4, zabezpieczenia obrazek10 jakie chcesz.
Przestaw adres LAN, obrazek15 IP : 192,168.1.2, DHCP disabled,
Połącz kablem wyjście LAN pierwszego do wejścia LAN drugiego (wan będzie działał jako LAN)
Będizeswz mógł się na niego zalogować pod adresem 192.168.1.2
wojteks pisze:Obrazek2 Operation mode ustaw "bridge"
a potem skonfiguruj wireless obrazek8 mode "AP", własna nazwa ssid, kanał inny niż od dostawcy o 4, zabezpieczenia obrazek10 jakie chcesz.
Przestaw adres LAN, obrazek15 IP : 192,168.1.2, DHCP disabled,
Połącz kablem wyjście LAN pierwszego do wejścia LAN drugiego (wan będzie działał jako LAN)
Będizeswz mógł się na niego zalogować pod adresem 192.168.1.2
czyli chodzi o to ze mam polaczyc 2 router np. do laptopa po lanie i ustawic to co napisales i zas poloaczyc do 1 routera obojetnie do jakiego portu lan?? bo nie kapuje;]
mule111 pisze:czyli chodzi o to ze mam polaczyc 2 router np. do laptopa po lanie i ustawic to co napisales i zas poloaczyc do 1 routera obojetnie do jakiego portu lan?? bo nie kapuje;]
Tak, najpierw podłącz się kablem jak do pierwszego, zmień mi IP, mode, wireless i potem zepnij je kablem.
wojteks pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->YaHooo - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Tak, najpierw podłącz się kablem jak do pierwszego, zmień mi IP, mode, wireless i potem zepnij je kablem.
Mistrzu zrobilem tak jak kazales i net chodzi jak podlacze kompy po lanie ale na wifi nie chodzi wyskauje mi takie cos na laptopie ze nie chce poloczyc poradzisz cos na to ;]
[ Dodano: 2008-09-20, 17:50 ]
aha zapomnialmem napisac podalem klucz i net chodzi ale nadal wola cetyfikat i kolo zegaralata mi ten monitorek jak by laczyl ;] co mam zrobic ;]?? i mam jeszcze jedno pytenie jak kupie antenke o mocy 12 dBm to bedzie przechodzil sygnal przez 4 sciany??
mule111 pisze:net chodzi jak podlacze kompy po lanie ale na wifi nie chodzi wyskauje mi takie cos na laptopie ze nie chce poloczyc
Jaki masz SSID, jaki kanał, jaki szyfrowanie? (ustaw w AP WPA-PSK), skasuj połączenie w laptopie, wykryj sieć i jeszcze raz połącz, ponownie zapyta o hasło.
wojteks pisze:Jaki masz SSID, jaki kanał, jaki szyfrowanie? (ustaw w AP WPA-PSK), skasuj połączenie w laptopie, wykryj sieć i jeszcze raz połącz, ponownie zapyta o hasło.
Obrazek11, wireless accec control mode na disable
Dzieki za pomoc w calej konfiguracji ;] wszystko ladnie chodzi ;] jestes wielki!!! jeszcze jedno pytanie moge jakos zwikszyc moc sygnalu w tym routerze ?? Albo powiec mi czy antena 12 dBm wystarczy zeby przebic sie przez 4 sciany bo teraz mam 3 dBm i brak zasiegu;/
mule111 pisze:moge jakos zwikszyc moc sygnalu w tym routerze
Obrazek9 RF output power masz 100% już więcej nie będzie.
mule111 pisze:Albo powiec mi czy antena 12 dBm wystarczy zeby przebic sie przez 4 sciany bo teraz mam 3 dBm i brak zasiegu
Anteny podaje się w dBi, czy pomoże tego nie wiem, nie wiem ile to metrów, jakie ściany itp. Takie coś nie da się przewidzieć. Jak masz od kogo pożyczyć to możesz sprawdzić albo coś musisz kupić albo przenieść AP za jedną ścianę i zobaczyć czy po 2 ścianach będzie zasięg.
wojteks pisze:Obrazek9 RF output power masz 100% już więcej nie będzie.
[...]
Anteny podaje się w dBi, czy pomoże tego nie wiem, nie wiem ile to metrów, jakie ściany itp. Takie coś nie da się przewidzieć. Jak masz od kogo pożyczyć to możesz sprawdzić albo coś musisz kupić albo przenieść AP za jedną ścianę i zobaczyć czy po 2 ścianach będzie zasięg.
Aha dzieki ;] okolo 15m i 4 sciany z pustakow 12 dBi powinno dac rade;]jeszcze raz dzieki za wszystko;]
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-09-20, 21:10 ] Chcesz dostać punkcik za niestosowanie się do poleceń moderatora?
Ostatnio zmieniony 2008-09-20, 20:09 przez mule111, łącznie zmieniany 1 raz.
Mistrzu net ladnie chodzi tylko jeden problem jest jak mam neta na laptopie wifi to mnie rozlacza co 15 min. co to moze byc a zasieg caly czas jest w pokoju ??:|