iCon401
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
iCon401
Witam - z tego co się dowiedziałem jest już ten modem od dzisiaj do nabycia w Polsce. Ma wyjscie antenowe - tylko ma jakies nietypowe wejscie do konektora wiec anteny są jeszcze nie do kupienia. Ponoc to jakas nowa konstrukcja - ktos gdzieś moze spotkał się z jakimś testem , opinią o nim bo w necie jakoś mało informacji. Ze wzgledu na moje problemy z zasięgiem zastanawiam się własnie nad zakupem tego modemu + antenka i opchnięcie mojego E169
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: iCon401
A nie lepiej kupić coś co już jest sprawdzone i działa bez żadnych problemów.Tomisek pisze:zastanawiam się własnie nad zakupem tego modemu + antenka
-
Od 2 dni jestem wlaściciem Icona 401.
Moje poprzednie modemy to Nokia 6120 oraz E169.
Nokia jako modem ( przez kabel)jak dla mnie jest to bardzo dobry rozwiazanie - stabilne połączenie, łatwość instalacji, niezłe transfery. Niestety jak kazdy telefon - problem z ladowaniem.
Co do E169 - powiem tylko tyle - wystawiłem do sprzedania na aledrogo . Nie wiem o co chodzi i nie bede tego dociekał, zainstalowałem nowe firmware, menager producenta. Pewnie wina edgea gdzie mieszkam - fakt - zrywa połączenia. mimo ze sygnał trzyma na poziomie od -60dB do -80dB - naastepnie zerwanie połączenia. Bez wzgledu czy pobieram duze pliki z netu czy pliki torrentowe.Pingi fatalne- traci w zasadzie 10-15 procent - a srednie powyzej 370ms
No i odpaliłem wczoraj ICON 401 !!!!
Instalacja bez problemu - modem, GlobeTrotter Mobility Manager. Wszystko ok. Oczywiście rozpocząłem zabawę od TNI- konfiguracja i ustawienie połączenia - wszystko ok. Niestety nie poznałem jeszcze wszystkich terminow ale modem zaznaczony jest jako RAS. Moc sygnału taka sobie - srednio ok -68dB
No i odpaliłem torrenty oraz - pobieranie plikow z serwerow np ( Kasperskiego od Iplusa ).
Powiem tak - przynajmniej w Edge i na chwile obecną:
REWELACJA.
Pingi stabilne kole 230ms, 100% wraca, transfery z ftp i torrentow pełnym edgem. Nigdy czegos takiego w iplusie jescze nie uzyskałem.
To jest to. Nie wiem jak sie sprawuja inne modemy Optiona ale ten jest super. Wreszcie ten net komorkowy pracuje tak jak powinien. No i jest wejscie na zewnętrzna antenę- niestety ( z tego co mowi sprzedawca) nie sa jeszcze dostepne konektory ( są ponoć inne niż w innych optionach).
Moje poprzednie modemy to Nokia 6120 oraz E169.
Nokia jako modem ( przez kabel)jak dla mnie jest to bardzo dobry rozwiazanie - stabilne połączenie, łatwość instalacji, niezłe transfery. Niestety jak kazdy telefon - problem z ladowaniem.
Co do E169 - powiem tylko tyle - wystawiłem do sprzedania na aledrogo . Nie wiem o co chodzi i nie bede tego dociekał, zainstalowałem nowe firmware, menager producenta. Pewnie wina edgea gdzie mieszkam - fakt - zrywa połączenia. mimo ze sygnał trzyma na poziomie od -60dB do -80dB - naastepnie zerwanie połączenia. Bez wzgledu czy pobieram duze pliki z netu czy pliki torrentowe.Pingi fatalne- traci w zasadzie 10-15 procent - a srednie powyzej 370ms
No i odpaliłem wczoraj ICON 401 !!!!
Instalacja bez problemu - modem, GlobeTrotter Mobility Manager. Wszystko ok. Oczywiście rozpocząłem zabawę od TNI- konfiguracja i ustawienie połączenia - wszystko ok. Niestety nie poznałem jeszcze wszystkich terminow ale modem zaznaczony jest jako RAS. Moc sygnału taka sobie - srednio ok -68dB
No i odpaliłem torrenty oraz - pobieranie plikow z serwerow np ( Kasperskiego od Iplusa ).
Powiem tak - przynajmniej w Edge i na chwile obecną:
REWELACJA.
Pingi stabilne kole 230ms, 100% wraca, transfery z ftp i torrentow pełnym edgem. Nigdy czegos takiego w iplusie jescze nie uzyskałem.
To jest to. Nie wiem jak sie sprawuja inne modemy Optiona ale ten jest super. Wreszcie ten net komorkowy pracuje tak jak powinien. No i jest wejscie na zewnętrzna antenę- niestety ( z tego co mowi sprzedawca) nie sa jeszcze dostepne konektory ( są ponoć inne niż w innych optionach).
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Fotke gniazda możesz zrobic?Tomisek pisze:nie sa jeszcze dostepne konektory ( są ponoć inne niż w innych optionach
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Niestety nie mam aparatu w tym mieszkaniu gdzie obecnie jestem a z Nokii 6120 wyszła porazka ale znalazlem u sprzedawcy modemu
Fotka
Fotka
- Jaco
Zbyt małe ale może taki konektor by pasował:Tomisek pisze:ale znalazlem u sprzedawcy modemu
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Trzeba by go z wymiarami pokazac, to mozna by gdybać.
Tak wygląda to w innych optionach, srednica wewnetrzan tej zółtej tulejki to cos koło 3mm nie mam czym zmierzyć.

Tak wygląda to w innych optionach, srednica wewnetrzan tej zółtej tulejki to cos koło 3mm nie mam czym zmierzyć.

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Gniazdo można sfotografowac nawet kamerą internetową bo to jest mały obszar. Najlepiej w świetle dziennym i ręcznie podkręcić focus obiektywu.
- Jaco
W innych optionach pasuje to co przedstawiłem. Zatem czekamy ja jakąś dobrą fotę.krystianb pisze:Tak wygląda to w innych optionach,
-
Niestety - aparat fotograficzny z opcją mikro bedę miał dopiero jutro wiec podrzuce jakies fotki pewnie dopiero jutro wieczorem. Przedstawiciel stwierdzil ze te zwykłę do Optiona nie podchodzą i obecnie nie maja nowych konektorów na stanie ( maja dać znac)
Jak myslicie - jakas antenka dookólna wystarczy skoro bez anteny dziala ten Egde spokojnie obecnie??? Zastanawiam sie jeszcze nad dobrym kablem USB - tem 3m i zawieszenie modemu przy oknie
Problem nie tyle z zasiegiem tylko z wzbudzaniem głośników na Edge - modem chce powiesic jak najdalej od kompa bo nie da się oglądać filmików
Np - Kabel USB
Jak myslicie - jakas antenka dookólna wystarczy skoro bez anteny dziala ten Egde spokojnie obecnie??? Zastanawiam sie jeszcze nad dobrym kablem USB - tem 3m i zawieszenie modemu przy oknie

Problem nie tyle z zasiegiem tylko z wzbudzaniem głośników na Edge - modem chce powiesic jak najdalej od kompa bo nie da się oglądać filmików
Np - Kabel USB
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Mi sie tandetny wydaje, te "pozłacane" ekranyTomisek pisze:Np - Kabel USB

Po kabelek chyba lepiej iść do sklepu, musi mieć dobre złącza i grube żyły zasilające, chyba kiedys kupiłem taki gdzie przekroje były podane, choć pewnien nie jestem.
-
No wybrałem na aledrogo niby podwójnie ekranowany. Gostek sprzedaje i 1,8m i 3m wiec nie ma problemu. Różnice w cenie niewielkie. W sklepie dla idiotów zwykly drut jest w podobnej cenie
, ale sam wlasnie nie wiem czy coś towarte....

-
- Mistrz bezprzewodowy
Przy takiej mocy sygnału (choć nie wiem czy dobrze to sobie wyliczyłeś) antena nie jest konieczna. To jest już silny sygnał- przecież pełna skala w telefonach utrzymuje się aż do -85dBm.Tomisek pisze:Moc sygnału taka sobie - srednio ok -68dB
Inna sprawa, że jeśli korzystasz z edge największe znaczenie ma przeciążenie na stacji. Gdy jest duże nic nie pomoże, ani najlepszy modem, ani najlepsza antena. Wtedy trzeba się przelogować na inną stację.
-
Ciągle w tym wszystkim brak mmi wiedzy
Wyliczenia jakie podaje pochodza tylko i wyłącznie z TNI. Ten zakres w dB wyświetla program - i jak pokazuje -63dB to na wskazniku ma ok 70% mocy sygnału. Sygnał na poziomie -80dB - to w zasadzie jednak kreska. Da sie zauważyć ze jak jest duzy ruch to transfer znacznie siada - ale w FAQ ktos napisał że tylko dla GPRS moc nie ma znaczenia
Co do nadajnika - MAPA
Jest jeden nadajnik w cetrum - Blok jest do niego styczny - w odległości kole 1500m Edge
Prostopadle do okien na południe wychodzi nadajnik w odległości 4500m - w nocy widoczne punkty swietlne. Teren nizinny ja mieszkam na 4 pietrze. Nie wiem który łapie. Ogólnie obecnie pracuje stabilnie - tylko w niedziele potrafi przyciąć - no ale nie tak jak E169
W Rzeszowie natomiast mam dom w oleglości 400m od nadajnika 3G w samym srodku najsilniejszego sygnału- ale nie miałem czasu sprawdzić bo nadajnik podłączyli niedawno
Co to kabla to bardziej chodzi o to ze Edge wzbudza mi głosniki.

Co do nadajnika - MAPA
Jest jeden nadajnik w cetrum - Blok jest do niego styczny - w odległości kole 1500m Edge
Prostopadle do okien na południe wychodzi nadajnik w odległości 4500m - w nocy widoczne punkty swietlne. Teren nizinny ja mieszkam na 4 pietrze. Nie wiem który łapie. Ogólnie obecnie pracuje stabilnie - tylko w niedziele potrafi przyciąć - no ale nie tak jak E169
W Rzeszowie natomiast mam dom w oleglości 400m od nadajnika 3G w samym srodku najsilniejszego sygnału- ale nie miałem czasu sprawdzić bo nadajnik podłączyli niedawno
Co to kabla to bardziej chodzi o to ze Edge wzbudza mi głosniki.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Top Net Info wylicza to z komend AT więc można to przyjąć. Na wskazania managerów do łączenia nie ma co patrzeć.Tomisek pisze:Wyliczenia jakie podaje pochodza tylko i wyłącznie z TNI. Ten zakres w dB wyświetla program - i jak pokazuje -63dB to na wskazniku ma ok 70% mocy sygnału. Sygnał na poziomie -80dB - to w zasadzie jednak kreska.
Dlatego trzeba się rozejrzeć za sąsiednimi stacjami. Top Net Info wyświetla również CID stacji z którą się łączysz. Jeśli ten numer się zmienia (pomijając ostatnią cyfrę) to znaczy, że korzystasz już z innej stacji. Poszukaj o tym wDa sie zauważyć ze jak jest duzy ruch to transfer znacznie siada

-
Witam. Lepszej fotki tego portu nie jestem w stanie starym aparatem zrobic

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam Wszystkich,
Kupilem zonie Optiona 401. Modem jak na razie bije predkoscia poprzednie modemy ktore posiadam (20MB sciagnal w ok. 1 min).
Korzystam jak na razie z progrsmu do laczenia ktory jest dostarczany z modemem. Nie moge zainstalowac managera iPlusa - manager twierdzi ze nie widzi modemu (probowalem i na Viscie i na XP) zawze to samo. Zmiana gniazd USB tez nie pomaga.
Na fabrycznym sofcie hula jak szalony
mam jedno pytanie; gdzie w tym fabrycznym managerze mozn a sprawdzic z jakim on sie numerem laczy? Nie moge tego sprawdzic, a boje sie zeby sie nie laczyl z platnym CSD. Chodzi mi o ten numer dostepwy co jest w abonamencie *99***1# - modem sie laczy automatycznie = prosi tylko o pin do karty
Kupilem zonie Optiona 401. Modem jak na razie bije predkoscia poprzednie modemy ktore posiadam (20MB sciagnal w ok. 1 min).
Korzystam jak na razie z progrsmu do laczenia ktory jest dostarczany z modemem. Nie moge zainstalowac managera iPlusa - manager twierdzi ze nie widzi modemu (probowalem i na Viscie i na XP) zawze to samo. Zmiana gniazd USB tez nie pomaga.
Na fabrycznym sofcie hula jak szalony

mam jedno pytanie; gdzie w tym fabrycznym managerze mozn a sprawdzic z jakim on sie numerem laczy? Nie moge tego sprawdzic, a boje sie zeby sie nie laczyl z platnym CSD. Chodzi mi o ten numer dostepwy co jest w abonamencie *99***1# - modem sie laczy automatycznie = prosi tylko o pin do karty
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
I bardzo dobrze!!! wyrzuć te paskudztwo.marceli pisze:Nie moge zainstalowac managera iPlusa - manager twierdzi ze nie widzi modemu (probowalem i na Viscie i na XP) zawze to samo. Zmiana gniazd USB tez nie pomaga.
Nie bój się, option dba o klientów i możliwości łącznia sie po csd nie przewidział w GT connect bo tego pewnie używasz. Tylko soft plusa tą idiotyczną możliwość ma. Aha połączenie csd działa z predością 9.6 kilobita/s zauważył byś różnicemarceli pisze: Nie moge tego sprawdzic, a boje sie zeby sie nie laczyl z platnym CSD.

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Obadał już może ktoś,co to jest za złącze antenowe w tym Optionie ?