Jaki kabel do AP?
Moderator: Moderatorzy
- LuKaSh
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jaki kabel do AP?
Witam!
W załączniku jest moj schemat polączenia AP (Anteny) z laptopem.
Otóż chce w domu podlaczyc inny komputer tak samo a że tamtego ja nie robilem wiec nie wiem jakiegokabla uzyc skrosowanego czy prostego:
od AP do switcha
od switcha do gniazda LAN
Pozdrawiam
W załączniku jest moj schemat polączenia AP (Anteny) z laptopem.
Otóż chce w domu podlaczyc inny komputer tak samo a że tamtego ja nie robilem wiec nie wiem jakiegokabla uzyc skrosowanego czy prostego:
od AP do switcha
Pozdrawiam
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Jaki kabel do AP?
Wszystkie połączenie między switchem a komputerem czy switch- AP to kabel zwykły.LuKaSh pisze:nie wiem jakiegokabla uzyc skrosowanego czy prostego:
od AP do switcha
Kabel krosowany używamy tylko między połączeniami komp-kop lub switch-switch.
Ponadto najnowsze komputery same potrafią dobrać sobie odpowiednią metodę połączenia. Mówiąc inaczej laptopy połączone kablem zwykłym same skrosują sobie połączenie

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- LuKaSh
Dzięki BliSki, tak myślałem ale nie wiedziałem żeBliSki pisze:Wszystkie połączenie między switchem a komputerem czy switch- AP to kabel zwykły.
Podłączałem 2 laptopy ze sobą tym prostym kablem i działało więc nabrałem wątpliwości.BliSki pisze:Ponadto najnowsze komputery same potrafią dobrać sobie odpowiednią metodę połączenia. Mówiąc inaczej laptopy połączone kablem zwykłym same skrosują sobie połączenie

-
No to teraz już wieszLuKaSh pisze:Podłączałem 2 laptopy ze sobą tym prostym kablem i działało więc nabrałem wątpliwości.

Proszę bardzoLuKaSh pisze:Dzięki BliSki

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- LuKaSh
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
LuKaSh, zależy ile chcesz wydać i czego oczekujesz.
Ogólnie ciężko o switche, które się nie zawieszają, a te mini-switche po 5 portów są raczej porównywalne do siebie.
Ogólnie ciężko o switche, które się nie zawieszają, a te mini-switche po 5 portów są raczej porównywalne do siebie.
- LuKaSh
W obu przypadkach niewieleJo_gurt pisze:LuKaSh, zależy ile chcesz wydać i czego oczekujesz.

Trzeba mi AP rozdzielic na 2 kompy jedynie wiec 5-portowy wystarczy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Weź jakiegoś linksysa/planeta i będzie ok.
-
A ja mam jeszcze jedno pytanie. Rozumiem, że to AP pracuje u Ciebie jako APC? Na początku pożycz sobie jakiegoś switcha (bo nie wiem czy masz) i upewnij się, że ten drugi komp będzie chodził. Bo może będzie do tego potrzebny router i szkoda wtedy kupować switcha.LuKaSh pisze:Trzeba mi AP rozdzielic na 2 kompy jedynie wiec 5-portowy wystarczy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)