Konfiguracja D-Link DI-524 + Linksys WRT54G2-EE

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
brzozi
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja D-Link DI-524 + Linksys WRT54G2-EE

Post autor: brzozi »

Witam,
Mimo lektury działu FAQ i innych postów na forum nie udało mie sie skonfigurować poprawnie Linksysa aby odbierał sygnał z D-Linka podłączonego do internetu (rozdzielającego go bez problemów po kablach na PS3, desktopa i przez WI-FI na laptopa) i po kablu podłączył do sieci TV i N-recorder.

Byłbym wdzięczny za pomoc w konfiguracji Linksysa bo próbuje juz kilka dni i bez rezultatów.
Jeśli potrzebne są dodatkowe dane o sprzęcie lub sieci to prosze o pytania pomocnicze.
Z góry dziękuje fachowcom z forum za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez brzozi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Brzozi
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja D-Link DI-524 + Linksys WRT54G2-EE

Post autor: Jo_gurt »

brzozi, problem w konfiguracji jest prostej przyczyny, choć mało pocieszającej: ten Linksys nie ma odpowiedniej funkcjonalności (tryb Client).
Jeśli nie masz możliwości wymiany sprzętu to pozostaje ci bawić się w zmiane firmware na DD-WRT. Tylko upewnij się, że wersja micro (bo tylko taka wejdzie z tego co wiem - 2MB flash) ma ten tryb.
brzozi

Jo_gurt
Rozumiem, że zamiana D-linka z Linksysem też nie wchodzi w grę (również z braku funkcjonalności) bo inaczej pewnie byś mi to doradził jako rozwiązanie?

Czy mógłbyś polecić mi w takim razie jakiś sprzęt, który taką funkcjonalność będzie posiadał.
Dzieki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez brzozi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Brzozi
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

brzozi pisze:Rozumiem, że zamiana D-linka z Linksysem też nie wchodzi w grę (równeiż z braku funkcjonalności) bo innaczej pewnie byś mi to doradził jako rozwiązanie?
Niestety tak. D-Link nawet nie ma możliwości wrzucenia DD-WRT.
brzozi pisze:Czy mógłbyś polecić mi w takim razie jakiś sprzęt, który taką funkcjonalność będzie posiadał.
Najlepiej Ovislink WL-5470.
Może być też TP-Link WR543G, ale on ma tylko Client-Router, czyli komputery/urządzenia do niego podłączone kablami nie będą się widziały w otoczeniu sieciowym itp z komputerami podłączonymi do D-Linka.
brzozi

Wielkie dzięki.
Bardzo się cieszę że jako newbee nie spotkałem się z przykrościami za zakładanie nowego tematu jak to bywa na innych forach ale z życzliwym podejściem i próba rozwiązania czyjegoś problemu.
To przywraca wiarę w ludzi
Ostatnio zmieniony 2009-05-11, 23:37 przez brzozi, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Brzozi
brzozi

:brawa:
Udało mie się podłaczyć oba urządzenia. Wgrałem dd-wrt (micro) do Linksysa, skonfigurowałem jako klienta, ustawiłem parametry geteway takie jak router i zadziałało.
Mam radio internetowe w N-recorderze i inne bajery (zdalne nagrywanie).
Dzięki za pomoc Jo_gurth
Pozdrawiam
Brzozi
:hurra:
Pozdrawiam
Brzozi
ODPOWIEDZ