MV410R WIECZOREM ZRYWA POŁĄCZENIE POMOCY!!!!!!!!!!

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marulw
Początkujący użytkownik forum

MV410R WIECZOREM ZRYWA POŁĄCZENIE POMOCY!!!!!!!!!!

Post autor: marulw »

Witam od paru dni jestem posiadaczem Orange Freedom PRO i mam ruter MV410R.
Na początku nie chciał mi w ogóle łączyć na swoich antenkach, dokupiłem antenę zewnętrzną po założeniu tej anteny mam zasięg na fulll i zielona kontrolka się pali cały czas w dzień jest wszystko super około 500kbs problem zaczyna się wieczorem około godziny 19 30 ,zasięg jest dalej na full tylko czasami zaświeci się czerwona kontrolka od zasięgu sporadycznie i jest problem bo zrywa połączenie i znów się łączy tak jest do późnych godzin wieczornych zgłosiłem temat do działu technicznego orange to powiedzieli mi ze jestem na pograniczu zasięgu trochę to dziwne bo zasięg jest full.
Mam jeszcze pytanie czy po podłączeniu tej anteny zewnętrznej ta druga ma być podłączona czy nie być może to jest ten problem .
Czy jest mi w stanie ktoś pomóc?????
Bemol

ta sama sytuacja

Post autor: Bemol »

Mam dokładnie ten sam problem. u mnie problemy zaczynają się około godziny 18-19.Sytuacja wraca do normy około 22-23. Na 100% nie jest to wina zasięgu bo ja również mam cały czas zielony (od czasu do czasu mignie na pomarańczowy).

mam ten sam model routera.

Gdybyś mógł podać swoją dokładniejszą lokalizację to wtedy dało by to nam trochę jaśniejszy obraz sytuacji.Jeżeli mieszkasz w tych samych okolicach to pewnie usterka jakaś.

PS.Z obsługą techniczną było tak że panowie z tejże obsługi zbyli cie w najprostszy możliwy sposób czyli wskazując brak zasięgu jako głównego winowajcę. Że niby co? przyszły w nocy krasnoludki albo UFO i przestawiło nadajnik BTS kilka kilometrów dalej?.Przecież do tej pory nie miałem problemów z zasięgiem... Nienawidzę jak zbywa się klienta bo nie chce się palcem ruszyć.

1.Wina NIGDY nie leży po stronie ISP.
2.Jeżeli jednak ...to patrz punkt pierwszy :)

Ogólnie zauważyłem w przeciągu ostatnich kilku tygodni pogorszenie jakości OFP (nie uwzględniając limitu bo to inna bajka) ciągle się zrywa połączenie ,straszne lagi itp. No ale życie na wsi to sztuka kompromisu niestety :) Chcesz mieć dobry nielimitowany net? no to do miasta..

W każdym razie napisz czy coś się u ciebie polepszyło. Pozdrowienia!
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Re: MV410R WIECZOREM ZRYWA POŁĄCZENIE POMOCY!!!!!!!!!!

Post autor: roshkov »

To pewnie wina przeciążenia sieci. W godzinach wieczornych dużo ludzi siada do kompa i BTS nie wytrzymuje.
Kiedyś miałem taki sam problem i też w BOKu mówili mi, że to wina zasięgu (chociaż mam na full), ale po jakimś czasie wszystko z dnia na dzień się poprawiło.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

roshkov pisze:ale po jakimś czasie wszystko z dnia na dzień się poprawiło.
Pewnie wszystkim załączyły się limity i przestali backupować internet. Teraz jak jest limit to każdy user go szanuje wiec jest lepiej.
Nie pomagam na PW!
marulw

Bemol pisze:Gdybyś mógł podać swoją dokładniejszą lokalizację to wtedy dało by to nam trochę jaśniejszy obraz sytuacji.Jeżeli mieszkasz w tych samych okolicach to pewnie usterka jakaś.
wiesz co to nie jest daleko od ciebie ale ja łapę sygnał z przeciwnej strony jak ty czyli bardziej z okolic Mielca a dokładniej z miejscowości Łaczki Brzeskie sam nie wiem co mam robić bo mam to na próbę wzięte i na dodatek wyjeżdżam za granice za parę dni i muszę się zdecydować w dzień mam super neta najgorzej wieczorem

[ Dodano: 2009-09-23, 14:21 ]
wojteks pisze:Pewnie wszystkim załączyły się limity i przestali backupować internet. Teraz jak jest limit to każdy user go szanuje wiec jest lepiej.
To nie możliwe bo ja mam ten net od 6 dni i może zassałem z 600mb

[ Dodano: 2009-09-23, 14:31 ]
Może wie ktoś o jakiejś konfiguracji czy wyłączeniu czegoś itp ,zastanawia mnie trochę problem tego uśpienia co się włącza możliwe ze to tez ma coś wspólnego z tym ,nie wiem jak wygląda też temat tej anteny bo ta zewnętrzną kierunkowa mam skierowana na BTS ale pozostaje jeszcze ta co jest do wspomagania odbioru i możliwe że ona coś miesza dziś to sprawdzę bo teraz całkiem ją odkręciłem i zostawiłem tylko kierunkową .

Szkoda mi oddawać tego bo mam edge z orange to masakra normalna w moich okolicach a na tym net mi naprawdę fajnie smiga tylko te zrywanie wieczorem
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

marulw pisze:Witam od paru dni jestem posiadaczem Orange Freedom PRO i mam ruter MV410R.
Na początku nie chciał mi w ogóle łączyć na swoich antenkach, dokupiłem antenę zewnętrzną po założeniu tej anteny mam zasięg na fulll i zielona kontrolka się pali cały czas w dzień jest wszystko super około 500kbs problem zaczyna się wieczorem około godziny 19 30 ,zasięg jest dalej na full tylko czasami zaświeci się czerwona kontrolka od zasięgu sporadycznie i jest problem bo zrywa połączenie i znów się łączy tak jest do późnych godzin wieczornych zgłosiłem temat do działu technicznego orange to powiedzieli mi ze jestem na pograniczu zasięgu trochę to dziwne bo zasięg jest full.Czy jest mi w stanie ktoś pomóc?????
Mi też przez pewien czas zrywało połączenie w ten sam sposób. Okazało się to problemem z zasięgiem. Próbując rozwiązać problem przeanalizowałem wiele materiałów dotyczących CDMA dostępnych w sieci.

Najistotniejsze inforamcje o zasięgu o których się dowiedziałem - siła sygnału powinna być lepsza niż -80 dBm inaczej mogą pojawić się problemy z łączem, zwłaszcza przy dużej liczbie użytkowników i dużym obciążeniu btsa. Gdy bts jest obciążony przez wielu użytkowników i zasięg maleje, bts wysyła do modemów informację, by zwiększyły siłę nadawanego sygnału. Jeśli modem działa już na granicy swoich możliwości nadawczych i nie może już ich zwiększyć, to jakość połączenia gwałtownie spada, dochodzi do rozłączeń.

U mnie siła sygnału była na poziomie -84 dBm z anteną zewnętrzną, ale podwiesiłem ją tylko przy suficie, także sygnał musiał przechodzić przez 3 ściany. Bts jest w odległości około 9,5km, po drodze jest lasek. Wszystko działało dobrze, ale po jakimś czasie zaczęły się coraz bardziej uciążliwe rozłączenia, ale tyko w godzinach szczytu. Zacząłem wtedy obserwować siłę sygnału i szybkość łącza podczas tych rozłączeń. Okazało się że sygnał nadal utrzymuje się w granicach -84 dBm, ale zastanawiający był bardzo niski upload - rzędu 20 kilobitów na sekundę.

Wtedy znalazłem te informacje o sprawach z zasięgiem i postanowiłem ułatwić trochę modemowi komunikację z bts-em - wystawiłem antenę na dach i starannie ustawiłem ją w kierunku stacji bazowej. Poprawiło to siłę sygnału do -72 dBm, ale przede wszystkim problem z rozłączeniami w godzinach szczytu całkowicie zniknął. Teraz gdy bts jest obciążony upload jest często większy niż download i nie pamiętam żeby w przeciągu dwóch miesięcy zszedł poniżej 200 kbps.
Np teraz widać że dużo ludzi korzysta, a wyniki mam takie:

Obrazek

Dla porównania oto jeden z moich najlepszych wyników w OFP:

Obrazek
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

marulw pisze:ale pozostaje jeszcze ta co jest do wspomagania odbioru i możliwe że ona coś miesza dziś to sprawdzę bo teraz całkiem ją odkręciłem i zostawiłem tylko kierunkową .
Oprócz anteny kierunkowej obowiązkowo musi być podłączona druga wspomagająca antena (było już o tym na forum).
marulw

mam teraz na pierwszym 76 dBm, a na drugim 85dBm ale powiem że miałem podobnie wczesniej przestawiłem antene w inny BTS moze bedzie lepiej
kerr
Stały użytkownik forum

Sygnałem diversity (tym drugim) się nie przejmuj, to jest siła sygnału z tej drugiej antenki pomocniczej, u mnie jest tam około -90 dBm i wszystko śmiga bez rozłączeń.

Przy -76 dBm teoretycznie nie powinieneś mieć problemów z netem, ale każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie. Ważne też żebyś miał ustawioną antenę na ten bts z którym naprawdę się łączysz, może się zdarzyć ustawiłeś antenę na określoną stację bazową, a modem łączy ci się z innym, ale to już nie tak łatwo sprawdzić. Ja takich dylematów nie miałem, bo sygnał z sąsiedniego bts-a cdma jeśli w ogóle jakiś do mnie dociera, to szczątkowy.
marulw

kerr pisze:Sygnałem diversity (tym drugim) się nie przejmuj, to jest siła sygnału z tej drugiej antenki pomocniczej, u mnie jest tam około -90 dBm i wszystko śmiga bez rozłączeń.
to ciekawe bo wiecie co teraz na testerach mam 1000kbs ale jak do wczoraj miałem na tamten bts ustawione to ten pierwszy tez był w okolicach 78dBm a własnie ten drugi jak znikał to było zerwane połaczenie a jak sie pojawiał to było ok i tez było około 87dBm wiec to jest bardzo dziwne zobacze dzis wieczorem co sie będzie działo bo w dzień to i na tamtym miałem około 500kbs sam nie wiem co mam zrobic bo mam pare dni jeszcze do namysłu ale w dzien to mam full wypas itylko wieczorem jest lipa teraz skierowałem na bts inny a zaraz koło niego moze w odległowsci 5km jest jeszcze jeden zobaczymy

Ja mysle że jesli to bedzie teraz śmigało to poprostu orange ma cos z btsem popsute bo odległosci do nich mam podobne około 12-14km

[ Dodano: 2009-09-24, 11:41 ]
Mam pytanie jeszcze w ustawieniach sieciowych w pozycji Login co macie wpisane bo ja mam cdma@orange być może trzeba tam dodac ten numer z umowy sam nie wiem
kerr
Stały użytkownik forum

Standardowo login to: "cdma@orange", hasło: "orange" ale na loginie i haśle z umowy też działa, chyba operator wcale nie bierze danych z tego logowania pod uwagę. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że na loginie "[email protected]" modem nie chce się połączyć, wydaje mi się, że ilość znaków dla loginu jest ograniczona.
marulw pisze: teraz skierowałem na bts inny a zaraz koło niego moze w odległowsci 5km jest jeszcze jeden zobaczymy
Bts-y cdma zwykle są od siebie oddalone o przynajmniej kilkanaście kilometrów i bardzo często nie pokrywają się z lokalizacjami bts-ów gsm, więc nawet jeśli wiesz gdzie orange ma swoje stacje bazowe, to nie znaczy jeszcze, że akurat w tym miejscu jest też cdma.
Jeśli chcesz wiedzieć gdzie w Twojej okolicy są stacje bazowe cdma, to proponuję skorzystać z mapy bts-ów na stronie mapa.btsearch.pl , tam wyczyść opcje "gsm" i "umts", pozostaw tylko "cdma" i poszukaj swoich okolic.
Rig

Post autor: Rig »

Witam!
kerr pisze:Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że na loginie "[email protected]" modem nie chce się połączyć, wydaje mi się, że ilość znaków dla loginu jest ograniczona.
Login z umowy ma być wpisany tak CDMxxxxxx@orange gdzie xxx oznacza numer po cdm na umowie. Pozdrawiam
psc

Post autor: psc »

Bemol pisze:okalizacja :Swiętokrzyskie (okolice pińczowa)
Ja ma Orange Freedom PRO w okolicy Woli Żydowskiej, więc do Pińczowa nie jest daleko.
Nie wiem jak sprawa wygląda w nocy. W dzień modem kilka razy ulega rozłączeniu
na chwilę (gaśnie dioda Connect). Dziś po południu była przerwa około 30 minut.
Podczas pracy wszystkie diody świecą się na zielono.
marulw

Witam ponownie jak do tej pory spoko wszystko smiga jak złoto mam około 700kbs o tej godzinie wiec jest ok a najważniejsze że nie zrywa nic nie zmieniałem tylko wyjechałem w druga strone na inny BTS i wszytko jak trzeba smiga mam nadzieje ze czar jutro nie pryśnie i będzie ok co do tego Loginu nic nie zmieniałem

[ Dodano: 2009-09-24, 21:00 ]
kerr pisze:Jeśli chcesz wiedzieć gdzie w Twojej okolicy są stacje bazowe cdma, to proponuję skorzystać z mapy bts-ów na stronie mapa.btsearch.pl , tam wyczyść opcje "gsm" i "umts", pozostaw tylko "cdma" i poszukaj swoich okolic

właśnie na podstawie tej mapy to sprawdzałem i skali jaka podaje z niej właśnie wynika ze jeden BTS jest w miejscowości Połaniec a drugi około 7,5 km od Połańca w miejscowości Łyczba dokładnie to prześledziłem i skierowana mam teraz antenę mniej więcej w te okolice no i jest ok

[ Dodano: 2009-09-24, 21:24 ]
mam nadzieje ze wszystko bedzie tak jak teraz i nie bede miał problemów z tym ruterem

Dziękuje wszystkim za pomoc i pomysły
kerr
Stały użytkownik forum

To w porządku, że póki co, udało Ci się uporać z tym problemem.
Fakt, te bts-y rzeczywiście są blisko siebie, tylko pytanie, czy oba już działają, bo mapa przedstawia tylko miejsca w których są pozwolenia na odpalenie stacji cdma.
marulw

troche przechwaliłem jest lepiej ale ze dwa razy miałem dzis wywalenie zobaczymy na pewno jest lepiej niz było
ODPOWIEDZ