AP Client i Router - problem z dostępem do AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pit-r
Początkujący użytkownik forum

AP Client i Router - problem z dostępem do AP

Post autor: pit-r »

Witam.
Mam taki problem. Mam AP działający w trybie Client, do gniazda LAN mam podłączony kabel ethernetowy wpięty do routera do gniazda WAN. Do routera do gniazda LAN1 jest wpięty komputer. Oczywiście router ma odpowiednio skonfigurowane adresy WAN (IP, brama) więc internet działa bezproblemowo. Tylko mam taki problem: jak się dostać do interfejsu WWW w AP? Jeżeli AP jest wpięty do routera do portu WAN to internet działa, ale nie mogę nawet puścić pinga do AP. Jeżeli AP jest wpięty do routera do portu LAN to nie ma internetu, ale za to mogę pingować do AP i go konfigurować przez WWW. Da się to jakoś ustawić żeby mieć dostęp do AP gdy jest podpięty do portu WAN?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: AP Client i Router - problem z dostępem do AP

Post autor: wojteks »

pit-r pisze:Da się to jakoś ustawić żeby mieć dostęp do AP gdy jest podpięty do portu WAN?
To zależy jakie IP i maski masz ustawione na WAN i LAN routera. Najczęściej IP AP musi być z innej podsieci niż IP WAN (od dostawcy) a w takim przypadku nie da się tego pogodzić. Żeby zarządzać musisz przełączać kabel.
Nie pomagam na PW!
pit-r

wojteks pisze:To zależy jakie IP i maski masz ustawione na WAN i LAN routera. Najczęściej IP AP musi być z innej podsieci niż IP WAN (od dostawcy) a w takim przypadku nie da się tego pogodzić. Żeby zarządzać musisz przełączać kabel.
Widzę że mieszkamy w tym samym mieście :-)
Na routerze mam WAN IP 192.168.30.126 a LAN IP 192.168.2.202, na AP który się łączy z ISP mam LAN IP 192.168.2.201. Myślałem już że może coś sknociłem, ale skoro przy takiej konfiguracji tak musi być (tzn. nie będzie dostępu do AP bez przełączenia kabla w routerze) to tak to zostawię. Ewentualnie mogę AP ustawić w trybie WISP (wtedy mogę go podłączyć do routera pod LAN), ale trochę go testowałem i mam wrażenie że w trybie Client dużo rzadziej gubi pakiety. AP to Airlive WL-5460AP v2 (firmware standardowy Airlive) a router to Airlive WT-2000R. Jak uważasz - które rozwiązanie powinno lepiej działać - AP w trybie WISP + podpięcie do routera do LANu, czy AP w trybie Client + podpięcie do routera do WANu?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-11-08, 20:55 ]
Poprawa cytowania, na forum nie cytujemy wielopoziomowo!
Ostatnio zmieniony 2009-11-08, 20:54 przez pit-r, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pit-r pisze:Jak uważasz - które rozwiązanie powinno lepiej działać - AP w trybie WISP + podpięcie do routera do LANu, czy AP w trybie Client + podpięcie do routera do WANu?
Używałbym WL5460v2 jako WISP (bo można się logować i np. sprawdzić sygnał) ale skoro działa gorzej to niech tak jak masz zostanie.

Jednak sugerowałbym ustawienie WL5460 w WISP i zmianę IP po stronie LAN na 10.10.10.1, maska 255.255.255.0. Powinno to działać lepiej niż układ 2 sieci 192.168.x.x
Nie pomagam na PW!
pit-r

Dzięki. Zrobiłem tak jak sugerowałeś. :-)
Jeszcze taka rzecz w sumie z ciekawości: czy to normalne że AP w trybie Client naparza jak wściekły diodą portu LAN (to samo się dzieje z diodą portu WAN na routerze), natomiast gdy AP jest w trybie WISP to jest spokój (dioda LAN na AP miga tylko wtedy gdy wysyłam/odbieram dane z internetu)?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pit-r pisze:czy to normalne że AP w trybie Client naparza jak wściekły diodą portu LAN
Tak, odbiera wszystko co lata w powietrzu (sieci dostawcy) i przekazuje to do routera.
Nie pomagam na PW!
PioTreXD

Dołączam sie do postu z proźbą o pomoc

Post autor: PioTreXD »

Przepraszam jeśli pisze w złym temacie ale nie wiem jak nazwać mój temat a ten uważam że jest podobny do którego chcę założyć.
Mam problem z połaczeniem jest to podobna metoda połączenia.
Zamiast AP'eka mam kompa z kartą sieciową w trybie client (łacze się do routera któy udostępnia mi neta, a router to D-link g624t nie mam tam portu wan ale są 4 Lan i AP który prawdopodobnie nie może sie połaczyć w trybie AP Client. Problem polega na tym ze nie umiem skonfigurować routera aby rozdzielał internet który przychodzi przez skrętkę z kompa który pozyskuje neta metodą wi-fi. Mam obecnie zrobione ze ten komp który służy jako AP udostępnia neta przez lan 2 kompowi. Próbowałem skonfigurować router w różne sposoby ale nie udało mi sie. Próbowałem wyłaczyć DNS i statycznie przypisać adres. jak również próbowałem na routerze wpisac DNS, Bramke podsieci adres IP jaki uzyskuje przez karte wi-fi jak również IP lan kompa który pracuje jako AP.

Dzieki za wysłuchanie moich wypocin i sory za błędy gdyż nie każdy człowiek jest ideałem.
może w przyszłości zastąpię komputera który pracuje jako AP jakimś innym preferowanym Akces Pointem np jak kolega wymienił wyżej airlivem lub routerem TP-link z opcją AP Client
Ostatnio zmieniony 2009-11-11, 09:58 przez PioTreXD, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ