Kabel i antena ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Kabel i antena ?
Mam Antene BabuYagi firmy INTERLINE rura 14 dB- ale ona ma tylko ok. 30 cm kabla
. nie chciałbym łączyć kabel przez lutowanie lub złącza gniazdo-wtyk SMA .
Czy można ją jakoś rozkręcić i odlutować ten kawałek kabla[30cm] i
przylutować np. 12 m kabla ?
. nie chciałbym łączyć kabel przez lutowanie lub złącza gniazdo-wtyk SMA .
Czy można ją jakoś rozkręcić i odlutować ten kawałek kabla[30cm] i
przylutować np. 12 m kabla ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Kabel i antena ?
Najprościej jednak będzie to zrobić wtyk/gniazdo. Inna sprawa że 12m kabel to jakaś pomyłka. Najlepiej by było dać przy antenie w puszce AP Clienta a wtedy wystarczy kabel 30cm. Do puszki kabel ethernet i zasilanie PoE.7dziadek pisze:złącza gniazdo-wtyk SMA .
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
heh...........ale APek musiałby być na polu a TPLink pracuje w temp. 0~40 St. C Working Temperaturewojteks pisze:Najprościej jednak będzie to zrobić wtyk/gniazdo. Inna sprawa że 12m kabel to jakaś pomyłka. Najlepiej by było dać przy antenie w puszce AP Clienta a wtedy wystarczy kabel 30cm. Do puszki kabel ethernet i zasilanie PoE.
a 12 m to nie tragedia mam dwie anteny na takim kablu i wyciągam na nich 12-17 dB
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-11-29, 19:50 ]
Prosiłbym nie cytować samego siebie.
Ostatnio zmieniony 2009-11-29, 19:49 przez 7dziadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Ludzie robią takie instalacje i wszystko działa poprawnie również zimą. Są do tego celu specjalne hermetyczne puszki. Działający AP sam wytworzy sobie wewnątrz odpowiednią temperaturę.7dziadek pisze:heh...........ale APek musiałby być na polu a TPLink pracuje w temp. 0~40 St. C
Gratuluję pomysłowości i profesjonalizmu7dziadek pisze:12 m to nie tragedia mam dwie anteny na takim kablu i wyciągam na nich 12-17 dB
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Od razu zamieść zdjęcia na Uryna.net
-
- Stały użytkownik forum
Kolego czy uważasz że jako "Mistrz bezprzewodowy" możesz tak drwić bezpodstawnieBlido pisze:Gratuluję pomysłowości i profesjonalizmu![]()

Życzę dobrego samopoczucia

Ostatnio zmieniony 2009-11-29, 19:50 przez 7dziadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli uważasz że 12m kabla h155 nie jest powodem do kpin i jesteś wręcz z tego dumny... Uszanuję Twoje poglądy7dziadek pisze:Kolego czy uważasz że jako "Mistrz bezprzewodowy" możesz tak drwić bezpodstawnie

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
7dziadek, Blido Ci dobrze radzi, najlepiej wsadzić do puszki jakiegoś AP'ka, a nie 12 metrowy koncentryk który znacznie stłumi Ci sygnał.
-
- Stały użytkownik forum
A czy zwykły kabel sieciowy-skrętka CAT.5E można dać na zewnątrz bloku po ścianie ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli masz na to pozwolenie to oczywiście, że można tylko lepiej jak już to kupić skrętkę żelowaną, aby była wytrzymała na złe warunki atmosferyczne.7dziadek pisze:A czy zwykły kabel sieciowy-skrętka można dać na zewnątrz bloku po ścianie ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Spokojnie to wytrzyma.7dziadek pisze:ale APek musiałby być na polu a TPLink pracuje w temp. 0~40 St. C Working Temperature
12m h155 to jakieś 6dB tłumienia a ze złączkami 8dB. Antena powiedzmy 14dBi (jakaś super yagi albo dobry panel) i zostaje 6dBi zysku anteny to skąd masz 12-17dBi?7dziadek pisze:12 m to nie tragedia mam dwie anteny na takim kablu i wyciągam na nich 12-17 dB
Ale jak chcesz długi kabel to nie widzę problemu tylko że obecnie już tak nikt nie robi, to było dobre jakieś 5 lat temu.
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, o to właśnie chodzi7dziadek pisze:A czy zwykły kabel sieciowy-skrętka można dać na zewnątrz bloku po ścianie ?

-
- Stały użytkownik forum
Jak .....hm.....sam nie wiem ale zobacz na screen'achwojteks pisze:12m h155 to jakieś 6dB tłumienia a ze złączkami 8dB. Antena powiedzmy 14dBi (jakaś super yagi albo dobry panel) i zostaje 6dBi zysku anteny to skąd masz 12-17dBi?
http://i7i.biz/Image2.jpg
a tu ile mam u siebie z 6MB na bazie
http://i7i.biz/Image3.jpg
Ostatnio zmieniony 2009-11-30, 05:52 przez 7dziadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To że wyświetla sie 15dB to wcale nie znaczy że jest taki zysk anteny. Musiałbyś np. porównać sygnał przy fabrycznej antence Tp-Linka (z całym AP) umieszczonej w tym sam miejscu co Yaga.7dziadek pisze:sam nie wiem ale zobacz na screen'ach
Zysk fabrycznej antenki jest określany na 2dBi i są zerowe straty na kablu.
Zysk dla yagi z kablem liczyłem wcześniej.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Kolego........sorry bez urazy .....ale nie interesuja mnie niuanse i zawiłości pomiarówwojteks pisze:[...]
To że wyświetla sie 15dB to wcale nie znaczy że jest taki zysk anteny. Musiałbyś np. porównać sygnał przy fabrycznej antence Tp-Linka (z całym AP) umieszczonej w tym sam miejscu co Yaga.
Zysk fabrycznej antenki jest określany na 2dBi i są zerowe straty na kablu.
Zysk dla yagi z kablem liczyłem wcześniej.

i nie ważne dla mnie są decybele ........... ważne że przy takim pomiarze przy 15dB mam z 6 MB ~~ 4,5 MB przy 17 dB miałem ~~5.8 MB natomiast np. przy sygnale 5-7dB mam 1-1.5 MB z łącza 6MB

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-11-30, 12:05 ]
Wycinam zbędny cytat wielopoziomowy.
Ostatnio zmieniony 2009-11-30, 12:03 przez 7dziadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Żelowaną na ścianę ?sp6huk pisze:że można tylko lepiej jak już to kupić skrętkę żelowaną

Marnie to widzę,jak zadziała grawitacja i wysoka temperatura w lecie

W takich zastosowaniach używa się skrętki zewnętrznej w oponie PE,ale bez żelu !
[ Dodano: 2009-11-30, 08:44 ]
Oj od razu urynaBlido pisze:Gratuluję pomysłowości i profesjonalizmu
-
- Stały użytkownik forum
Przy okazji jeszcze jedno pytanie
Po przekonfigurowaniu obu AP na 'Bridge' [Point to Point] na tym na bazie mam ustawione "Wireless Secirity" na WPA-PSK/WPA2-PSK natomiast u siebie nie mogę ustawić takiego szyfrowania jest niedostępne - mogę tylko ustawić 'WAP' .............'czy te typy tak mają '
Po przekonfigurowaniu obu AP na 'Bridge' [Point to Point] na tym na bazie mam ustawione "Wireless Secirity" na WPA-PSK/WPA2-PSK natomiast u siebie nie mogę ustawić takiego szyfrowania jest niedostępne - mogę tylko ustawić 'WAP' .............'czy te typy tak mają '

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Korzystam ze skrętki żelowej choćby u Siebie, mam ją wypuszczoną na dach i jest przymocowana do blaszanego podszycia komina więc temperatura latem jest na prawdę bardzo duża i jak na razie (czyt. 2,5 roku) nic się z nią nie stałoPatryk pisze:Żelowaną na ścianę ?

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie będę się kłócił,ale nie dość,że uczyli mnie,że żelu nie używa się w zastosowaniach "pionowych",to jeszcze z praktyki (4 lata - amatorska sieciówka,2 lata - energetyka) wiem,że żel lubi wyłazić w takich sytuacjach i jest to tylko efekt działania podstawowych praw fizykisp6huk pisze:Ale to zależy też od wykonania z jakiego materiału jaka firma itp.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Całkowicie możliwe, ale przynajmniej u mnie nic się nie dzieje z tą skrętką