[Nordisk] Problem z zasięgiem w odległości 9km od nadajnika

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yaotzin
Początkujący użytkownik forum

[Nordisk] Problem z zasięgiem w odległości 9km od nadajnika

Post autor: yaotzin »

Witam wszystkich. Zazwyczaj jestem biernym czytelnikiem tego forum. No cóż dzisiaj musiałem się zarejestrować bo sam już nie wiem jak to wszystko wygląda.

Otóż zamówiłem poprzez kuriera Internet w sieci Nordisk. Pan z inforlinii zapewniał mnie że w odległości 9 km ode mnie znajduje się nadajnik więc na pewno będę w zasięgu. Dostałem modem i umowę, której jeszcze nie odesłałem podpisanej. No cóż podłączyłem modem do komputera i... nic. Jest zasilanie, ale wskaźnik siły sygnału nic nie pokazuje. Karty SIM nie ma na wyposażeniu bo ponoć modem jest parowany programowo. Może ktoś mi powiedzieć jak wygląda sytuacja w firmie Nordisk, jak działa ich internet i czy ktoś znalazł się w podobnej sytuacji??? I drugie pytanie czy w odległości 9 km od nadajnika, teren płaski, z małym zalesieniem pod drodze jest możliwe, że zasięgu u mnie już nie ma ??? Ponoć CDMA pozwala na więsze pokrycie terenu niż zwykłe GPRS, w końcu to 450 Mhz no jakby nie patrzeć to sygnał TV, z tego samego miejsca nadaje cyfrowy sygnał TV i u mnie ludziska już to łapią... Dla mnie to ciekawostka nieziemska jest.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc. :padam:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-12-15, 08:14 ]
Mamy u nas na forum zasadę, że w jednym temacie jednemu użytkownikowi tylko raz dajemy Punkty pomógł. Zbędne punkty skasowałem.
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: [Nordisk] Problem z zasięgiem w odległości 9km od nadajnika

Post autor: kszaq »

Nordisk działa na 420MHz. Na tej mapie: http://mapa.btsearch.pl/ możesz sprawdzić rzeczywiste położenie stacji bazowej, o ile pozwolenie na nią widnieje w spisie UKE i jest ona wybudowana (czasami jest pozwolenie, ale stacji jeszcze nie). Obawiam się jednak, że możesz mieć problemy z uzyskaniem odpowiedniego poziomu sygnału z odległości 9 km przy samej antenie dookólnej z modemu i będzie potrzebna antena kierunkowa (np. z Dipola).
yaotzin

No właśnie

Tu jest problem, modem nie ma możliwości podłączenia anteny zewnętrznej... Modem AnyData ADU-510L CDMA EVDO Rev. A
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

Możesz w takim razie sprawdzić, czy w pobliżu stacji bazowej jest zasięg (jeśli masz pod ręką laptopa). Jeśli tak - jedyne, co możesz zrobić, to wysłać zapytanie do operatora o modem z wejściem na antenę zewnętrzną. Jeśli zasięgu nie będzie, to jest jeszcze szansa, że modem nie został aktywowany i musisz zaczekać/zadzwonić z prośbą o aktywację. Mimo to, łączenie się z odległości 9 km bez anteny zewnętrznej to trochę ruletka, nawet przy dość niskiej częstotliwości.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Przy 9km przy 420MHz i małej ilości użytkowników sieci Nordisk powinno być bez problemu. Modem prawdopodobnie nie wykrywa sieci bo nie ma aktywacji i terminal nie jest wpuszczany do sieci. Takie jest moje zdanie.
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

yaotzin pisze:Modem AnyData ADU-510L CDMA EVDO Rev. A
O, fajnie! Będzie można sobie tani modem z Czech z u:fona przywieźć i śmigać w Nordisku:)
yaotzin pisze:Karty SIM nie ma na wyposażeniu bo ponoć modem jest parowany programowo.
Eeee... zonk :cry: czyli uwierzytelnienie terminala jest po ESN/MIN... fatalnie :dobani: nic sobie z Czech taniej nie przywieziemy - no chyba, że Nordisk będzie łaskawie pozwalał dopisać własny terminal do listy autoryzowanych (w co wątpię).
ja.michal pisze:Przy 9km przy 420MHz i małej ilości użytkowników sieci Nordisk powinno być bez problemu. Modem prawdopodobnie nie wykrywa sieci bo nie ma aktywacji i terminal nie jest wpuszczany do sieci. Takie jest moje zdanie.

Howgh! :ok: Jestem tego samego zdania. 9 km to jest całkiem blisko jak na 420 MHz i raczej jeszcze nie wykonano aktywacji.
BTW nic prostszego niż podjechać pod samą stację bazową i tam zobaczyć czy modem się loguje do sieci - jeśli nie, to będzie 100% potwierdzenie tego, co napisał ja.michal.
Pozdro,
GutEQ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nordisk nawet nie ma opcji aktywacji bez modemu.

Z tym CDMA to są cyrki. Część weryfikacja po ESN/MIN, część po RUIM. Bałagan robią, że szok. :dobani:
al-czerniawski

Post autor: al-czerniawski »

yaotzin pisze:Dostałem modem i umowę, której jeszcze nie odesłałem podpisanej.
Zdziwiłbym się gdyby modem łączył.
yaotzin pisze:jak działa ich internet
Od klienta, któremu przygotowywałem router właśnie pod ADU-510L, wiem jakie transfery osiągał:
"Na testowym modemie wyciągało 1.7/0.7 Mb, ale nawet teraz pracuje się nie
gorzej niż na HSDPA."
Na swoim sprzęcie klient transfery miał już mniejsze i nosił się z zamiarem reklamowania łącza.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Czemu ten Nordisk nie ma mapy zasięgu?
yaotzin

No właśnie dlaczego nie mają mapy zasięgu, próbowałem się już kilka razy dowiedzieć... ale sami nie wiedzą :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

yaotzin pisze:Ponoć CDMA pozwala na więsze pokrycie terenu niż zwykłe GPRS, w końcu to 450 Mhz no jakby nie patrzeć to sygnał TV, z tego samego miejsca nadaje cyfrowy sygnał TV i u mnie ludziska już to łapią...
Tu nie ma takiego prostego przełożenia. Nadajnik TV tylko nadaje sygnał i nie musi odbierać Twojego sygnału. Natomiast stacja CDMA zarówno nadaje jak i odbiera. Twój sygnał ma jednak o wiele mniejszą moc niż samej stacji i z tym sobie musi poradzić. Zatem nie ma przełożenie na to, że z tego samego miejsca łapiesz sygnał TV, tym bardziej, że nadajniki TV zazwyczaj pracują z większą mocą (w przypadku nowych nadajników DVB-T nie do końca to jeszcze musi być prawdą, ale chodzi o samą zasadę).

A co do samego faktu, czy u Ciebie będzie to pracowało, to na dwoje babka wróżyła. Wszystko zależy od wielu czynników. Teoretycznie ma szanse.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
yaotzin

Dowiedziałem się właśnie, że nordisk miało uśpiony nadajnik i został on poddany wybudzeniu, jako że jestem dzisiaj w pracy i wracam raczej późno dam znać co i jak jutro.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ale numer. :rotfl: Wynika z tego, że będziesz sam na stacji bazowej. :cwaniak:
yaotzin

No ba... :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To chyba ping 40ms i max 3.1Mb/s. :hyhy:
yaotzin

Powiem to tak... hmmm... łapie mi zasięg i loguje się do sieci czyli pod tym kątem jest jak najbardziej ok. Za to jak włączę komputer to modem traci zasięg... ;) i nic go mu nie przywraca...
yaotzin

Zrobiłem testy tego internetu.

Z powodów ode mnie niezależnych 9km od nadajnika Zasięg jest raczej kiepski. Ale powiem tak modem utrzymuje zasięg niestabilny 4 kreski (stabilne są dwie) przy tym radzi sobie z internetem i potrafi pobierać dane z prędkością 640 kb/s oraz upload ma na poziomie 140 kb/s do 200 kb/s.

Zostaję przy usłudze, ponieważ w mojej okolicy nie znajdę nic lepszego, albo EDGE z Ery lub Orange i transfery na poziomie download do 200 Kb i do 56 Kb upload, albo Nordisk. Orange CDMA już ma u mnie takie obłożenie że za chwilę korzystający zeń ludzie szybciej dane na pendrive przywiozą.

Tu powinienem wspomnieć, iż Nordisk jako sieć został przejęty przez Polkomtel więc zapewne z czasem Plus rozpocznie sprzedaż usługi. Ja osobiście powiem tak póki co rewelacyjna obsługa Klienta w Nordisk zasługuje na uznanie i same plusy. Po pierwsze nikt tam nie próbuje mi wcisnąć na siłę usługi która nie działa. Wszyscy są świadomi problemów które się pojawiły i nikt nie traktował mnie jako natrętnego klienta. Powiem więcej na każdy napsiany przeze mnie mail z zapytaniami, Pan z BOK Nordisk dzwonił do mnie i wyjaśniał wszelkie moje wątpliwości. Dodatkowo jako klientowi testującemu przy normalnym abonamencie zwiększono mi promocyjnie limit transferów na maksymalny obowiązujący. Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczony i Polecam tą sieć, jak jesteście w zasięgu to śmiało.

P.S. nie jestem pracownikiem tej sieci.

P.P.S. Żeby nie było za różowo, to powiem, że sieć oferuje tylko dwa modemy:

Z anteną wewnętrzną Anydata ADU-510L. A także z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej Axesstel 140A, do którego anteny dokupić nie sposób. Generalnie możliwość podłączenia anteny w moim przypadku pomogłaby mi w stu procentach.
Polecam tą sieć.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
al-czerniawski

yaotzin pisze:Axesstel 140A, do którego anteny dokupić nie sposób.
Pasmo takie samo jak i CDMA Orange, więc i anteny są równie dostępne.
Inna sprawa to konektor antenowy. Tu faktycznie mogą być problemy, ale spotyka się takie zestawy na Allegro. Niestety nie potrafię podać konkretnych danych konektora, a szczególnie jego końcówki od strony modemu. Różni się ona od konektorów AnyDaty, to wiem.

Dla zainteresowanych dodam, że ten modem jest obsługiwany przez routery Asusa pod Koppelem.
yaotzin

No tak, oczywiście nie sprecyzowałem, chodzi o konektor antenowy ;) Przeszukałem allegro i nie znalazłem odpowiedniego. Natomiast szukam taniego routera Wi-Fi dla modemu AnyData ADU 510L
al-czerniawski

yaotzin pisze:szukam taniego routera Wi-Fi dla modemu AnyData ADU 510L
Obawiam się, że nic innego i tańszego niż Asusy nie znajdziesz do AnyDaty.
Wyjściem jest postawienie sobie routera na jakimś starym terminalu, oczywiście pod linuxem.
yaotzin

Zapewne chodzi o ten router.

Ale jak sądzę do tego trzeba jakieś dodatkowe oprogramowanie. Ktoś wie jak sie te routery sprawują ???
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

yaotzin pisze:Natomiast szukam taniego routera Wi-Fi dla modemu AnyData ADU 510L
Najtańszy z USB (i bardzo wydajny sprzętowo) to na chwilę obecną TP-Link TL-WR1043ND
http://www.allegro.pl/item853316120_hit ... z_usb.html

Tyle,że do niego trzeba wgrać Openwrt: http://eko.one.pl/index.php?page=openwrt-wr1043nd
ODPOWIEDZ