Witam
czy moglby ktos mi pomóc w ustawieniu rutera WL-5470AP, aby dobrze współgrał z internetem UPC fiber 25mb/s. Do tej pory ustawiłem ruter na funkcji Gateway i ustawieniach domyślnych, jednak prędkość internetu przez sieć wifi jest niezadawalajaca. Waha sie ona od 3mb do 15mb, co moze byc tego przyczyna? i jak dobrze ustawic router aby osiagnac jak najwieksza predkosc. pozdrawiam
klejbroda pisze:jednak prędkość internetu przez sieć wifi jest niezadawalajaca. Waha sie ona od 3mb do 15mb,
Sprawdź WiFi na każdym z kanałów od 1 do 13 ponieważ może byc dużo zakłóceń od okolicznych sieci i musisz znaleźć taki, na którym będzie najlepiej.
Jakie szyfrowanie WiFi masz ustawione?
Więc najprawdopodobniej procesor w tym AP nie wydala, i dlatego nie możesz przepchać więcej Mb/s. Sprawdź jeszcze jak ma się sytuacja bez szyfrowania (oczywiście to tak dla testów, bo sieć musi być zabezpieczona).
klejbroda pisze:mozna jakas inaczej zalozyc zabezpieczenia, zeby nie uzywac szyfrowania?
Niestety nie. Teoretycznie można włączyć zabezpieczenie po MAC ale jak ktoś będzie się chciał podłączyć to potrzeba mu kilku sekund na złamanie takiego zabezpieczenia.
dobra a moglbys mi wytlumaczyc krok po kroku jak ustawic takie zabezpiecznie po mac, najwyzej bede co chwile kontrolowal czy ktos inny jest podlaczony do siecie..
Gdzieś przy konfiguracji Wireless powinno być coś o Wireless Acces i tam jakaś zakładka Restrict Acces i tabela do wpisania MAC karty WiFi która się łączysz.