Witam.
To mój pierwszy post na forum.
Próbuje przełączyc tą karte na access point, ale ciągle szuka ip i brak połączenia, mam lapka i chciałem mu udostępnic neta i z sąsiadem chciałem pograc, ale jak skoro ap nie udostępnia ip w eter. Próbowałem konfigurowania sieci, ale mi nic nie wychodzi nie chce pracowac jako router.
Chciałbym aby te dwa kompy się widziały tak jak w połączeniu kablowym co jest banalnie proste jeden stałe ip a drugi DHCP.
Przekopałem kawał neta i nie udało mi się znaleźc mojego problemu, aż trafiłem na to forum,znalazłem mnóstwo ustawień do wifi , ale nie chce mi to hulać,nie moge ustawic karty 7128g jako AP router.
Konkretnie konfiguracja to :
komp 1 karta edimax 7127g i chce nadac tryb ap
komp 2 laptop toshiba m30x-129 z kartą PA3362U-1MPC lub komp sąsiada
Znalazłem tu opis do karty intela 2200bg ale nie wiem czy da się ją ustawic do pracy ap co ułatwiło by sprawe bo edimax byją wykrył wtedy.
Może ma ktoś doświadczenie z tą kartą wifi 7128g jakies linki z polskimi opisami konfiguracji.
Pozdrawiam.
Edimax 7128g jako access point w xp sp2
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Edimax 7128g jako access point w xp sp2
Ostatnio zmieniony 2010-03-12, 06:43 przez slawarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Edimax 7128g jako access point w xp sp2
Prościej tak: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>
-
Też kombinowałem widzą się ale brak działania sieci.Chciałbym wykorzystać tą funkcje ap.
-
Oj trzeba sobie samemu radzic.
No i sukces po kilku dniach.
Nie znalazłem odpowiedzi na wielu forach choc kierowałem się wskazówkami. Okazuje się że to banał. Trzeba przełączyc na AP kartę i włączyc konfigurator sieci windowsowy z ustawieniem lan jako udostępnianie neta w wifi jako łącze lokalne reset kompa. Po resecie sprawdzic czy ikona sieci wifi ma ip xxxxx-0-1 a laptop ustawic na dhcp i musi hulac, a nie jak piszą że trzeba konfigurowac oba komputery hasła itp jak w ad-hoc (komputer-komputer za dużo kombinacji), a żeby zabezpieczyc to w ustawieniach ap można ustawic allow i twój mac wklepac i podstawowe zabezpieczenie już jest.
Mi to działa na sp1 i 2.
Konfiguracja sieci musi by obowiązkowo na sp1 bo nie ma wielu opcji tego co ma sp2.
No i sukces po kilku dniach.
Nie znalazłem odpowiedzi na wielu forach choc kierowałem się wskazówkami. Okazuje się że to banał. Trzeba przełączyc na AP kartę i włączyc konfigurator sieci windowsowy z ustawieniem lan jako udostępnianie neta w wifi jako łącze lokalne reset kompa. Po resecie sprawdzic czy ikona sieci wifi ma ip xxxxx-0-1 a laptop ustawic na dhcp i musi hulac, a nie jak piszą że trzeba konfigurowac oba komputery hasła itp jak w ad-hoc (komputer-komputer za dużo kombinacji), a żeby zabezpieczyc to w ustawieniach ap można ustawic allow i twój mac wklepac i podstawowe zabezpieczenie już jest.
Mi to działa na sp1 i 2.
Konfiguracja sieci musi by obowiązkowo na sp1 bo nie ma wielu opcji tego co ma sp2.