Dwa domki - sieć WiFi - Jaki sprzęt kupić pod Tomato?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Dwa domki - sieć WiFi - Jaki sprzęt kupić pod Tomato?
Witam!
Od pewnego czasu przestałem śledzić postępujące zmiany w temacie sprzętu pracującego pod Tomato dlatego proszę dzisiaj o pomoc.
Chciałbym bezprzewodowo połączyć dwa budynki oddalone od siebie ok. 50m w terenie otwartym ( może będzie jakieś drzewo ?).
Muszę kupić:
Budynek pierwszy.
1. Router który będzie pracował jako punkt dostępowy WiFi oraz równolegle przesyłał kablowo sygnał do SPA3102. Z istniejącej bramki VoIP (praca w trybie router) sygnał będzie podany do komputera stacjonarnego w budynku pierwszym. Poszukiwany router na punkt dostępowy otrzyma sygnał internetowy kablowo.
Poszukuję urządzenia pod Tomato, taniego i niezawodnego. Oczywiście biorę pod uwagę zakup sprzętu nowego i używanego z allegro.
Dobrze znam i używam WRT54GL. Nie jest to jednak rozwiązanie tanie. Jakieś alternatywy?
Drugi budynek.
2. Router który posłuży do odbioru sygnału z pierwszego budynku. Pod router podepnę kablowo komputer. Może bramkę VoIP?
3. Jakieś dodatkowe atenki kierunkowe? Kiedy będą konieczne?
Panowie czego mam szukać: Ovislink, TP-Link? Które modele? Oczywiście chciałbym kupić solidny sprzęt w dobrej cenie. Nie zależy mi na rozwiązaniu najlepszym i najdroższym.
Pozdrwaiam
Od pewnego czasu przestałem śledzić postępujące zmiany w temacie sprzętu pracującego pod Tomato dlatego proszę dzisiaj o pomoc.
Chciałbym bezprzewodowo połączyć dwa budynki oddalone od siebie ok. 50m w terenie otwartym ( może będzie jakieś drzewo ?).
Muszę kupić:
Budynek pierwszy.
1. Router który będzie pracował jako punkt dostępowy WiFi oraz równolegle przesyłał kablowo sygnał do SPA3102. Z istniejącej bramki VoIP (praca w trybie router) sygnał będzie podany do komputera stacjonarnego w budynku pierwszym. Poszukiwany router na punkt dostępowy otrzyma sygnał internetowy kablowo.
Poszukuję urządzenia pod Tomato, taniego i niezawodnego. Oczywiście biorę pod uwagę zakup sprzętu nowego i używanego z allegro.
Dobrze znam i używam WRT54GL. Nie jest to jednak rozwiązanie tanie. Jakieś alternatywy?
Drugi budynek.
2. Router który posłuży do odbioru sygnału z pierwszego budynku. Pod router podepnę kablowo komputer. Może bramkę VoIP?
3. Jakieś dodatkowe atenki kierunkowe? Kiedy będą konieczne?
Panowie czego mam szukać: Ovislink, TP-Link? Które modele? Oczywiście chciałbym kupić solidny sprzęt w dobrej cenie. Nie zależy mi na rozwiązaniu najlepszym i najdroższym.
Pozdrwaiam
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Dwa domki - sieć WiFi - Jaki sprzęt kupić pod Tomato?
Z Tomato działa np. Ovislink WL-1600GL, jest w miarę solidny a zarazem tani.
-
- Stały użytkownik forum
Czyli dwa Ovislink WL-1600GLZ Tomato działa np. Ovislink WL-1600GL, jest w miarę solidny a zarazem tani.
sp6huk - pozwolisz że jeszcze zapytam

1. Gdybym w drugim domu zrezygnował z oprogramowania Tomato to mogę wstawić TL-WR543G ? Czy będą dobrze współpracowały?
2. Czy te routery mają możliwość pracy w dwóch trybach jednocześnie - odbierania syganału z równoczesnym rozsyłaniem po WiFi?
3. Standardowe anteny wystarczą? Nie musze kupić kierunkowych?
- wojteks
- *** Administrator ***
Więc w tym miejscu wystarczy Acces Point powiedzmy Tp-Link WA501G (Ovislink WL5450/5460v2) i jakaś antenka panelowa 8dBi.kompleksowy pisze:Poszukiwany router na punkt dostępowy otrzyma sygnał internetowy kablowo.
kompleksowy pisze:Router który posłuży do odbioru sygnału z pierwszego budynku
Tu może być wspomniany WL1600GL albo WL5470AP i taka sama mała antenka.
Pytanie jakie funkcje tomato potrzebujesz?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
1. To one też chodzą z Tomato?Więc w tym miejscu wystarczy Acces Point powiedzmy Tp-Link WA501G (Ovislink WL5450/5460v2) i jakaś antenka panelowa 8dBi.
2. Możesz podać przykład takiej antenki
Router w pierwszym budynku musze mieć z Tomato głównie ze względu na QoS i dynamiczny podział łącza

Czy te routery mają możliwość pracy w dwóch trybach jednocześnie - odbierania syganału WiFi z równoczesnym rozsyłaniem bezprzewodowo?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
I to wystarczy, router dzieli łącze sprawiedliwie, a sprzęt u "klientów" tylko przesyła dalej już podziale. Ważne jest tylko, żeby działał stabilnie.kompleksowy pisze:Router w pierwszym budynku musze mieć z Tomato głównie ze względu na QoS i dynamiczny podział łącza
Niestety takie cuda zwykle działają źle. Potrzebny jest sprzęt z 2 osobnymi radiami (nie mylić z takimi co mają 2 anteny) w tej chwili tylko ovislink g.duo. Albo 2 AP.kompleksowy pisze:odbierania syganału WiFi z równoczesnym rozsyłaniem bezprzewodowo?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli to ma być pierwszy router to faktycznie WL1600GL będzie najlepszą opcją ale to wcale nie znaczy że nie będziesz musiał dać kolejnego AP żeby nadawał na drugi budynek.kompleksowy pisze:Router w pierwszym budynku musze mieć z Tomato głównie ze względu na QoS i dynamiczny podział łącza
Nie, nie chodzą ale na AP są wystarczające. Wszystko zależy od przewidywanego miejsca na router/AP i antenę zewnętrzną.kompleksowy pisze:To one też chodzą z Tomato?
Czasami udaje się to skonfigurować na WL5460v2 (5470 też powinno się dać) w trybie Uniwersal Repeater ale to w przypadku jak jest tylko jedna antena dookólna do takiego AP podłaczona. 2 radia posiada Ovislink G.Duo.kompleksowy pisze:Czy te routery mają możliwość pracy w dwóch trybach jednocześnie - odbierania syganału WiFi z równoczesnym rozsyłaniem bezprzewodowo?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Panowie reasumując:
Budynek pierwszy(tutaj będę dzielił dymanicznie łącze):
Najlepsze rozwiązanie to WL1600GL z wgranym tomato.
Budynek drugi:
WL1600GL
Ovislink WL5450/5460v2
Tp-Link WA501G
WL5470AP
wedle uznania
To jeszcze sprawa tych anten. Jak ocenić konieczność stosowania dodatkowych anten. Prosze o garść teorii popartej praktyką. Może jakiś link do wiedzy
Jaka antena do WL1600GL jaka w drugim budynku. Muszą być na zewnątrz. A jeśli urządzenia uda ustawić sie na parapetach widzących się okien? Wystarczy jedna antena? Nadawcza?
Możecie zalinkować jakie antenki macie na myśli.
Budynek pierwszy(tutaj będę dzielił dymanicznie łącze):
Najlepsze rozwiązanie to WL1600GL z wgranym tomato.
Budynek drugi:
WL1600GL
Ovislink WL5450/5460v2
Tp-Link WA501G
WL5470AP
wedle uznania

To jeszcze sprawa tych anten. Jak ocenić konieczność stosowania dodatkowych anten. Prosze o garść teorii popartej praktyką. Może jakiś link do wiedzy

Jaka antena do WL1600GL jaka w drugim budynku. Muszą być na zewnątrz. A jeśli urządzenia uda ustawić sie na parapetach widzących się okien? Wystarczy jedna antena? Nadawcza?
Możecie zalinkować jakie antenki macie na myśli.
- wojteks
- *** Administrator ***
No nie do końca bo to zależy co chcesz uzyskać, czy tylko AP Client i switch czy AP Router Client i switch.kompleksowy pisze:wedle uznania
Może będzie działać a może nie, szyby mocno tłumia WiFi. Najlepiej po obu stronach jakieś małe antenki panelowe 8dBi z paroma metrami kabla.kompleksowy pisze:A jeśli urządzenia uda ustawić sie na parapetach widzących się okien?
Oczywiście pozostaje pytanie ile sieci WiFi widzi laptop na parapecie bo zakłócenia od obcych sieci potrafią skutecznie zagłuszyć WiFi.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Jasne. Wedle uznania - chce tylko AP będzie nieco taniej. Chcę router optymalny wybór to WL1600GL.No nie do końca bo to zależy co chcesz uzyskać, czy tylko AP Client i switch czy AP Router Client i switch.
Co do antenki. Czy ta będzie dobra z obu kierunków?
może być taka ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Powiedzmy że taka wystarczy
http://www.wirelesslan.pl/product_info. ... mini_8_dbi
http://www.wirelesslan.pl/product_info. ... mini_8_dbi
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
1. Oczywiście muszę zamontować dwie - na obu budynkach?
2. Jaki tam przychodzi kabel i złączki?
2. Jaki tam przychodzi kabel i złączki?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak by pasowało.kompleksowy pisze:Oczywiście muszę zamontować dwie - na obu budynkach?
Kabel sprzedawca ma w opcjach a złącze to pewnie najpopularniejsze RP-SMA (do Ovislinków czy Tp-Linków)kompleksowy pisze:Jaki tam przychodzi kabel i złączki?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Bardzo dziękuję. Wiedza zdobyta. Tym czasem pozdrawiam 

-
- Stały użytkownik forum
Witam po przerwie.
Ponieważ „inwestycja” związana z budową sieci była na pewien czas zawieszona nie miałem dodatkowych pytań.
Teraz jednak przyszła pora na finalizację dlatego proszę o kilka pomocnych uwag.
W budynku A który posiada dostęp do Internetu będzie zamontowany WL-1600. Poprzez Tomato ustawię dla sieci:
- statyczne IP
- dynamiczny podział łącza
- QoS,
- filtrowanie po MAC, IP, WPA
Do WL-1600 w budynku A będzie podłączona po LAN bramka VoIP oraz komputer stacjonarny. WiFi załączane w razie potrzeby. Do trzeciego portu LAN będzie podpięty AP.
W budynku B ( oddalonym ok. 50m od bud. A ) który ma otrzymywać sygnał bezprzewodowo będzie drugi AP. Prawdopodobnie musze go dać na zewnętrz.
Za AP będzie w przyszłości w budynku router lub router z bramką VoIP. Na razie tylko komputer lub switch.
Moje wątpliwości dotyczą jeszcze dwóch AP. Zapytam raz jeszcze :Co kupić w przystępnej cenie? Oczywiście mam kilka wyznaczników które są dość ważne:
1. Zasilanie przez PoE
2. Stabilna praca
3. Stałe IP
4. Szyfrowanie po MAC, IP, WPA
5. Możliwość podpięcia zewnętrznej anteny
6. Możliwość budowy podsieci w budynku B
7. Możliwość pracy w obudowie na zewnątrz budynków.
Proszę o wasze sugestie.
Moje końcowe typy:
TL-WA500G
TL-WA510G
TL –WR542G
TL-WA5210G
WL-5460v2
Co radzicie ? Dlaczego ten?
ps.
Czy to prawda że na 1 m kabla antenowego tracci się ok 0,4 dBi
Ponieważ „inwestycja” związana z budową sieci była na pewien czas zawieszona nie miałem dodatkowych pytań.
Teraz jednak przyszła pora na finalizację dlatego proszę o kilka pomocnych uwag.
W budynku A który posiada dostęp do Internetu będzie zamontowany WL-1600. Poprzez Tomato ustawię dla sieci:
- statyczne IP
- dynamiczny podział łącza
- QoS,
- filtrowanie po MAC, IP, WPA
Do WL-1600 w budynku A będzie podłączona po LAN bramka VoIP oraz komputer stacjonarny. WiFi załączane w razie potrzeby. Do trzeciego portu LAN będzie podpięty AP.
W budynku B ( oddalonym ok. 50m od bud. A ) który ma otrzymywać sygnał bezprzewodowo będzie drugi AP. Prawdopodobnie musze go dać na zewnętrz.
Za AP będzie w przyszłości w budynku router lub router z bramką VoIP. Na razie tylko komputer lub switch.
Moje wątpliwości dotyczą jeszcze dwóch AP. Zapytam raz jeszcze :Co kupić w przystępnej cenie? Oczywiście mam kilka wyznaczników które są dość ważne:
1. Zasilanie przez PoE
2. Stabilna praca
3. Stałe IP
Proszę o wasze sugestie.
Moje końcowe typy:
TL-WA500G
TL-WA510G
TL –WR542G
TL-WA5210G
WL-5460v2
Co radzicie ? Dlaczego ten?
ps.
Czy to prawda że na 1 m kabla antenowego tracci się ok 0,4 dBi
Ostatnio zmieniony 2010-11-25, 10:34 przez kompleksowy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W zaleznosci od kabla - tak, ale nie dBi a dB.kompleksowy pisze:Czy to prawda że na 1 m kabla antenowego tracci się ok 0,4 dBi
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ten jest dobry ale drogi. Jeżeli planujesz w drugim budynku od razu wstawiać switch to pomyśl nad WL5470 który ma czysty tryb AP Client i 4 porty ethernet.kompleksowy pisze:WL-5460v2
Moim tanim typem jest Tp-Link WA500G (WA501G) i jeżeli to będzie tylko łącze pomiędzy 2 budynkami to praca w trybie "Bridge point to point" żeby nikt nie mógł się podłączyć.
Połączenie powinno się udać na oryginalnych antenkach lub jakichś minimalnych panelach 8dBi ale to w drugiej kolejności.kompleksowy pisze:W budynku B ( oddalonym ok. 50m od bud. A )
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
No właśnie Wl-5460 jest nieco drogi. Czy TL-WA500G spełnia wszystkie moje oczekowania.Ten jest dobry ale drogi. Jeżeli planujesz w drugim budynku od razu wstawiać switch to pomyśl nad WL5470 który ma czysty tryb AP Client i 4 porty ethernet.
Moim tanim typem jest Tp-Link WA500G (WA501G) i jeżeli to będzie tylko łącze pomiędzy 2 budynkami to praca w trybie "Bridge point to point" żeby nikt nie mógł się podłączyć.
Cały czas mówimy o dwóch sztukach na oba budynki. Zastanawiam się ... bo przecież w budynku A chcę dość do AP kablem a czy ma on wejście WAN ?
Co do switcha to na razie tylko przemyślenia. Prawdopodobnie skończy się na tym że na budynku B będzie w puszce AP a potem skretak i w domu router który zbuduje kolejną sieć w mieszkaniu.1. Zasilanie przez PoE
2. Stabilna praca
3. Stałe IP
Czy to oznacza że w przypadku wyboru tych AP kolejny kolega juz sie nie bedzie mógł do nas podłączyć?praca w trybie "Bridge point to point" żeby nikt nie mógł się podłączyć.
Moge tanio kupić dwie nieużywane antenki panelowe 12 dBi. Będą za mocne?Połączenie powinno się udać na oryginalnych antenkach lub jakichś minimalnych panelach 8dBi ale to w drugiej kolejności.
Jakie macie zdanie o TL-WA5210G
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak dokupisz obudowę zewnętrzną (puszkę hermetyczną) to tak.kompleksowy pisze:Czy TL-WA500G spełnia wszystkie moje oczekowania
Można użyć trybu "point to multipoint bridge" albo klasycznie AP -AP client. Ile masz sieci WiFi w okolicy?kompleksowy pisze:Czy to oznacza że w przypadku wyboru tych AP kolejny kolega juz sie nie bedzie mógł do nas podłączyć?
Na 50m? To powinno się łączyć na antenkach fabrycznych 2dBi.kompleksowy pisze:Moge tanio kupić dwie nieużywane antenki panelowe 12 dBi. Będą za mocne?
No cóż trochę kosztuje i na 50m to przerost formy nad treścią moim zdaniem.Jakie macie zdanie o TL-WA5210G
Jeżeli WA500G w puszkach (albo na strychu i antena 8dBi na krótkim kablu na zewnątrz) się widzą to po co przepłacać. Oczywiście zakładam że nie budujesz sieci na całe osiedle bo to by zmieniało wybór sprzętu do jej budowy.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Policzmy:wojteks pisze:Jak dokupisz obudowę zewnętrzną (puszkę hermetyczną) to tak.
TL-WA500G + antena + zasilanie POE + puszka hermetyczna + robocizna... Nie lepiej kupic jakas nanostacje i miec wszystko razem, bez kombinacji, fabrycznie przygotowane do pracy na zewnatrz? Oplaca sie kombinowac zeby zaoszczedzic maksymalnie 50 PLN?
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
a. Nie wiem ile jest sieci. Dwóch lub trzech dostawców sie ogłasza.Można użyć trybu "point to multipoint bridge" albo klasycznie AP -AP client. Ile masz sieci WiFi w okolicy?
b. Czyli te 12 dBi po 15 zł to będzie przesada i jeśli juz to kupić to antenki 8 dBi?Na 50m? To powinno się łączyć na antenkach fabrycznych 2dBi.
Jeżeli WA500G w puszkach (albo na strychu i antena 8dBi na krótkim kablu na zewnątrz) się widzą to po co przepłacać. Oczywiście zakładam że nie budujesz sieci na całe osiedle bo to by zmieniało wybór sprzętu do jej budowy.
Super to ująłeś. Nie nie buduję sieci osiedlowej.
wojteks to jeszcze aby sie upewnić:
1. Zastanawiam się ... bo przecież w budynku A chcę doprowadzić sygnał do AP z routera kablem a czy TP-Link ma wejscie WAN ?
2. Czy istotne jest aby anteny wisiały na podobnej wysokości?
3. Jeśli buduję sieć opartą na stałych IP. To jakie IP przypisuje sie AP w budynku B. Klonuję IP z pierwszego AP ( budynek A). Jak to skonfigurować jeżeli za AP bud. B będzie kolejny router (podłączony kablowo).?
key - prosze o przykład. Będą dwa zestawy na dwóch budynkach. Czy rozwiązanie z urządzeniami pod dachem (jeśłi się uda) nie bedzie mniej narażone na uszkodzenia?TL-WA500G + antena + zasilanie POE + puszka hermetyczna + robocizna... Nie lepiej kupic jakas nanostacje i miec wszystko razem, bez kombinacji, fabrycznie przygotowane do pracy na zewnatrz? Oplaca sie kombinowac zeby zaoszczedzic maksymalnie 50 PLN?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ad1. Tak
Ad2. Tak albo muszą w siebie celować
Ad3. Każde urządzenie dostaje kolejny IP ustawiony ręcznie, nic nie klonujesz. W budynku B będziesz router konfigurował od strony WAN.
Ad2. Tak albo muszą w siebie celować
Ad3. Każde urządzenie dostaje kolejny IP ustawiony ręcznie, nic nie klonujesz. W budynku B będziesz router konfigurował od strony WAN.
Czyli około 320-400zł. Szkoda że nie napisałem tego na początku. Na 50m to bym kabel ethernet do ziemi zakopał i kosztowałoby to 50-80zł plus troszkę kopania o ile to nie jest przez drogę utwardzoną.kompleksowy pisze: Będą dwa zestawy na dwóch budynkach.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
O skrętce myślałem na początku ale ze względu na planowane roboty ziemne w obszarze pomiędzy budynkami wykluczyłem to rozwiązanie. Dla mnie w tej sytuacji sieć WiFi jest bardziej uniwersalna.Czyli około 320-400zł. Szkoda że nie napisałem tego na początku. Na 50m to bym kabel ethernet do ziemi zakopał i kosztowałoby to 50-80zł plus troszkę kopania o ile to nie jest przez drogę utwardzoną.
1. A co z antenami ? Będą zakłocenia sygnału.b. Czyli te 12 dBi po 15 zł to będzie przesada i jeśli juz to kupić to antenki 8 dBi?
2. Rozumiem że WA500G ma jedno złącze RJ45 ale może pracowac w dwóch trybach LAN i WAN ?
- wojteks
- *** Administrator ***
On ma po prostu gniazdo ethernet, nie wyróżnia się tu WAN i LAN, zawsze pracuje w tym samym trybie.Rozumiem że WA500G ma jedno złącze RJ45 ale może pracowac w dwóch trybach LAN i WAN ?
Na taką odległość anteny powinny być zbędne a za silny sygnał wcale nie jest wskazany.kompleksowy pisze:A co z antenami ? Będą zakłocenia sygnału.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Dziękuję za informacje.
Czyli ustalam w jego menu czy przez gniazdo ethernet dostaje sygnał czy go rozsyła ?On ma po prostu gniazdo ethernet, nie wyróżnia się tu WAN i LAN, zawsze pracuje w tym samym trybie.
Muszę dać jakieś antenki zewnętrzne bo AP włoże go do puszki. Te panele 12 dBi mam pod ręką.[Na taką odległość anteny powinny być zbędne a za silny sygnał wcale nie jest wskazany
Ostatnio zmieniony 2010-11-25, 14:16 przez kompleksowy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nanostacje na allegro chodza po ~180 PLN, np:wojteks pisze:Czyli około 320-400zł.
http://allegro.pl/ubiquiti-networks-nan ... 32014.html
Wzmocnienie na koncowce mocy reguluje albo automatycznie soft radia albo uzytkownik. Dynamika jest czesto wieksza niz 30 dB. Stosowanie anten z duzym zyskiem ma jeden plus: nie siejesz po okolicy - kosztem koniecznosci dokladniejszego ustawienia anten.wojteks pisze:Na taką odległość anteny powinny być zbędne a za silny sygnał wcale nie jest wskazany.
Ja wybral bym antene panelowa duzym zyskiem + redukcje mocy nadawania.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, AP "rozsyła", AP Client "odbiera".kompleksowy pisze:Czyli ustalam w jego menu czy przez gniazdo ethernet dostaje sygnał czy go rozsyła ?
Sprawdź bez dodatkowych anten, 12dBi są stanowczo za mocne. Te puszki chyba nie będą metalowe?kompleksowy pisze:Muszę dać jakieś antenki zewnętrzne bo AP włoże go do puszki.
Razy dwa=360 jak by nie patrzył.key pisze:Nanostacje na allegro chodza po ~180 PLN, np:
Na 50m? To powinno działać na standardowych antenkach i mocach.key pisze:Ja wybral bym antene panelowa duzym zyskiem + redukcje mocy nadawania.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dokladnie srodek zakresu cenowego ktory ty podales, w najlepszym wypadku 40 PLN zysku. Nie chcialo by mi sie zastanwiac nad tym jakie puszki wybrac i jak w nie wszystko poupychac. W konco czas spedzony nad montazem z czesci tez nie jest gratis.wojteks pisze:Razy dwa=360 jak by nie patrzył.
Tak naprawde to komunikacja jest w obie strony jednakowawojteks pisze:Tak, AP "rozsyła", AP Client "odbiera".

Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Dziękuję Panowie.
Przemyślę raz jeszcze na spokojnie i na pewno się odezwę z wynikiem całego zamieszania.
Nie wierzę żebym nie miał jeszcze pytań.
Pozdrawiam
Przemyślę raz jeszcze na spokojnie i na pewno się odezwę z wynikiem całego zamieszania.
Nie wierzę żebym nie miał jeszcze pytań.
Pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Zamówiłem dwa TL-WA500G i kupiłem dwie antenki 8 dBi. Anteny są już z wyprowadzonym kablem H155. Problem w tym że te 2 m może okazać się za krótkie. Czy można sztukować taki kabel ? Jak zabezpieczyć miejsce łączenia przed deszczem i śniegiem?