Witajcie.
Lapek ma instalację pod WWAN.
Wiem ,że nie każdy modem zadziała od kopa i że te, któe zadziałają kosztują po 500-700pln.
Nie lubię, jak mi coś odstaje od lapka.
Wiem, że krążą po necie zhackowane biosy do X200 i że jest też metoda z zaklejaniem 20 pin na karcie.
pogooglałem, użyłem szukajki, wiążących odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem.
Karta z jaką ma śmigać to na tą chwilę Gaduair.
A pytania brzmią:
1. Jakie modemy warto kupić? Ma działać bezbłędnie (narzędzie pracy) i kosztować jak najtaniej.
2. Fajnie by było żeby soft do obsługi tego dziada był w porządku. Jakby to było Access Connections, to super.
3. Jakie są wady "nieoryginalnego" modemu, oprócz upierdliwości instalacji, bo z tym to sobie poradzę.
4. Czy da się np. w Dell 5530 (Ericsson F3507g) zmienić soft, żeby był wykrywalny jako brandowany przez Lenovo (nie chciał bym stracić gwarancji na lapka.
5. szczegónie mi zależy, żeby modem dobrze łapał zasięg i działał stabilnie przy niskich poziomach sygnału.
6. Czy taka zabawa jest w ogóle opłacalna? Może lepiej kupić modem USB lub Express Card? Abstrahując od wygody (wystające badziewie), cyz modemy wbudowane mają np. lepszy zasięg?
7. Czy zadziała modem wyciągnięty z Option Icon II? Jak mu zdjąć simlocka?
tani modem na miniPCI Express do Lenovo Thinkpad X200
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: tani modem na miniPCI Express do Lenovo Thinkpad X200
Bez przesady, na ebayu można za 200zł kupić, a nawet po 230 mają w UK, co w parę dni przyjdzie do Polski.ov_darkness pisze:któe zadziałają kosztują po 500-700pln.
Co do reszty pytań:
1. Ciężkie pytanie, z kombinowanie z instalacją też może się odbić na stabilności.
2. To już zależy od modemu. Najnowsze modemy obsługiwane są przez win7 natywnie.
3. O stabilności już pisałem. Reszta to już raczej tylko zalety wolności. Co prawda starsze optiony np mój gtm378, nie potrafią wstać po hibernacji jak im się zostawi otwarty port com. Ale to tylko na <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> się dziej.
4. Nie słyszałem o takim przypadku.
5. To już zależy tylko od anten w laptopie. Czułość sierra to mit.
6. Zależy do jakiego porównywać. W porównaniu z gt 3g+, moduł wewnętrzny nie wykazywał różnic w zasięgu.
7. To jest gtm378, bez problemów można go używać wewnętrznie, można mu zmienić soft na oryginalny. Simlock niestety tylko płatnie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: tani modem na miniPCI Express do Lenovo Thinkpad X200
Chyba faktycznie kupię taką z UK za te 40 funtów i nie będę kombinował. Dzięki!
Ostatnio zmieniony 2010-08-27, 14:55 przez ov_darkness, łącznie zmieniany 1 raz.