ograniczenie lub brak łączności
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
ograniczenie lub brak łączności
Witam! Posiadam router Pentagram P 6331-6 jeden komputer jest połączony przez kabel oraz 2 przez WiFi chce podłączyć 3 komputer jest na nim karta planet oraz zewnętrzna antena WiFi.
Wpisuje kod dostępu Hex 128bit karta dostaje połączenie pisze ze jest "połączony" ale gdy próbuje uzyskać adres IP od modemu to wyskakuje"ograniczenie lub brak łączności"
nie wiem co to możne być ;/ !! Pomocy! Piszcie co mam zrobić, jakie skany obrazu Wysłać wam żebyście mogli mi pomoc! z Góry dziękuje
Wpisuje kod dostępu Hex 128bit karta dostaje połączenie pisze ze jest "połączony" ale gdy próbuje uzyskać adres IP od modemu to wyskakuje"ograniczenie lub brak łączności"
nie wiem co to możne być ;/ !! Pomocy! Piszcie co mam zrobić, jakie skany obrazu Wysłać wam żebyście mogli mi pomoc! z Góry dziękuje
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: ograniczenie lub brak łączności
Nie masz tam blokady MAC na tym routerze? Więcej o tym masz tufraniu91 pisze:Wpisuje kod dostępu Hex 128bit karta dostaje połączenie pisze ze jest "połączony" ale gdy próbuje uzyskać adres IP od modemu to wyskakuje"ograniczenie lub brak łączności"

Ponadto po tym Hex 128bit można wnioskować, że to WEP. Nie możesz użyć WPA2 i wyłączyć filtra MAC?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Nie mam włączonej blokady MAC ponieważ jak podłączam się za pomocą telefonu kolegi to internet normalnie działa. Mogę używać WPA2 nie ma problemu używałem WEP bo ktoś powiedział mi ze jest lepszy. DHCP serwer mam włączony nawet w mam wpisane tam adres tej karty żeby zawsze ten sam adres IP przypisywało tej karcie. dodaje fotkę.
To co jest zaznaczone to jest Adres MAC tej karty oraz IP które ma przypisywać do tej karty.
Liczę na waszą pomoc
To co jest zaznaczone to jest Adres MAC tej karty oraz IP które ma przypisywać do tej karty.
Liczę na waszą pomoc

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyżby któryś z najbliższych sąsiadów, bo to raczej tylko dla nich wep jest lepszy...franiu91 pisze:używałem WEP bo ktoś powiedział mi ze jest lepszy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
a tego już nie pamiętam kto mi to powiedział. i jak wiecie co to może być? ja już nie mam pomysłów.
-
Tak dla sprawdzenie wywal tą regułkę i zobacz co będzie.franiu91 pisze:DHCP serwer mam włączony nawet w mam wpisane tam adres tej karty żeby zawsze ten sam adres IP przypisywało tej karcie
PS. Nie wiem jak w tym modelu działa ta reguła. Skoro jest to w zakładce DHCP, to mam nadzieję, że tego IPka już żadnemu innemu urządzeniu serwer DHCP nie przydzieli?
Kiedyś dobrą regułą dla stałych adresów IP w segmencie SOHO była dawanie ich poza pulą DHCP aby nic się nie pogryzło.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Nie nie przydzieli poniewaz tak jak na zdjęciu ustawiasz sobie od jakiego nr IP serwer DHCP ma przydzielać IPeki. Nadal nic usunięte i nadal to samo. Gdy na PC w "stan połączenia sieci bezprzewodowej" piszę "pobieranie adresu sieciowego" na na modemie jest takie coś TU. Gdy pisze "Ograniczenie lub brak Łączności" to na routerze znika ta linijka.
tak to wygląda na tym kompie. tak jak by w ogóle nie odbierał pingów z routera albo router nie wysyłał ;/

z tego co wiem to jest wina mojego router ze nie wysyła pingów oraz ze nie przypisuje temu PC IP z DHCP ale nie wiem dlaczego! Sprawdzałem drugi stary router WiFi i normalnie uzyskał adres IP z DHCP. Pomocy!
[ Dodano: 2010-08-31, 18:42 ]
Witam! Problem można powiedzieć ze sam się rozwiązał! Najpierw wyłączyłem w AP szyfrowanie WEP i się normalnie połączył komputer. Potem próbowałem włączyć w AP WPA2 ale tez nie zadziałało pisze "brak Połączenia" . Jedynie uzyskałem połączenie na WPA nie wiem czemu. Jak możecie to powiedzcie jak korzystać z WPA2
Z Góry dziękuje za pomoc.
tak to wygląda na tym kompie. tak jak by w ogóle nie odbierał pingów z routera albo router nie wysyłał ;/

z tego co wiem to jest wina mojego router ze nie wysyła pingów oraz ze nie przypisuje temu PC IP z DHCP ale nie wiem dlaczego! Sprawdzałem drugi stary router WiFi i normalnie uzyskał adres IP z DHCP. Pomocy!
[ Dodano: 2010-08-31, 18:42 ]
Witam! Problem można powiedzieć ze sam się rozwiązał! Najpierw wyłączyłem w AP szyfrowanie WEP i się normalnie połączył komputer. Potem próbowałem włączyć w AP WPA2 ale tez nie zadziałało pisze "brak Połączenia" . Jedynie uzyskałem połączenie na WPA nie wiem czemu. Jak możecie to powiedzcie jak korzystać z WPA2
Z Góry dziękuje za pomoc.
-
Wszystkie karty pracują z WPA2 i systemy wspierają WPA2?franiu91 pisze: Jak możecie to powiedzcie jak korzystać z WPA2
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A system jaki masz na kompie ma jakieś serwis packi?franiu91 pisze:Jak możecie to powiedzcie jak korzystać z WPA2