dir-855 zakup 3 anten

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
handman
Początkujący użytkownik forum

dir-855 zakup 3 anten

Post autor: handman »

witam,

jestem nowy na forum....szukałem... niestety takiego tematu nie znalazłem.

Jakiś czas temu udało się mi okazyjnie zakupić router D-link DIR-855 - niestety bez anten. Router jest urządzeniem dwuzakresowym 2,4/5,2 GHZ i na razie chodzi na oryginalnych pożyczonych antenach. Założenie jest takie, iż ma pracować w mieszkaniu na tych dwóch zakresach ( mieszkanie studenckie ) z tym że nie wszystkie komputery mają możliwość pracy w paśmie 5GHZ, a ze względu na dużą ilość sieci w bloku ( ok 28-33 wykrywanych przez mojego laptopa) w standardzie 2,4 GHZ nie mam zamiaru używać go tylko w tym zapchanym paśmie ( mówiąc brzydko - wieczorami "internet się rwie" ) . Wymiana kart bezprzewodowych nie wchodzi w grę - gwarancja. Obecnie zasięg na oryginalnych antenach jest rewelacyjny. Troszkę słabszy w paśmie 5ghz, ale nie ma w tym paśmie problemów ze stabilnością łącza bezprzewodowego.

I teraz pytanie... ponieważ muszę niedługo oddać pożyczone anteny prosiłbym o radę na temat zakupu anten wewnętrznych dookolnych (patyki). Czy muszą być to anteny dwuzakresowe ??? Jeśli tak to jakie ??? a jeśli nie to co proponujecie wybrać ???? raczej nie chciałbym wydać majątku za anteny;) niestety w tym temacie jestem laikiem ;/

Z góry dziękuję za odpowiedź.
ODPOWIEDZ