Konektor indukcyjny do HSPA+

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kevo
Początkujący użytkownik forum

Konektor indukcyjny do HSPA+

Post autor: Kevo »

Przeglądają to forum spotkałem się z opinią, że połaczenie modemu z anteną, konektorem indukcyjnym (mowa o UMTS/HSDPA) to nienajszczęśliwsze rozwiązanie.
I teraz pytanie: czy ta sama niekomfortowa sytuacja też będzie wystepować w przypadku HSPA+. Czyli łaczenia konektorem indukcyjnym.

PS. pytam się ponieważ będę miał E1820, a jak - ponoć - wiadomo ma on "zblokowane" wyjście na antenę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Konektor indukcyjny do HSPA+

Post autor: wojteks »

Kevo pisze: czy ta sama niekomfortowa sytuacja też będzie wystepować w przypadku HSPA+. Czyli łaczenia konektorem indukcyjnym.
HSPA+ to rozwinięcie UMTS/HSPA więc problemy te same a może i większe.
Nie pomagam na PW!
Kevo

Hmm, modem już zamówiony, opłacony. Czyli co ? Popróbuję z tym konektorem a jak będzie lipa to trzeba będzie się pobawić w poprawki lutownicze wewnątrz modemu. Sam juz nie wiem.

A naprawdę ktoś ma namacalne doświadczenia w kwesti połączenia konektorem indukcyjnym (modem/antena) jeśli chodzi o UMTS/HSDPA ? Znaczy się, czy to połaczenie tłumi sygnał ? Jeśli tak, to o ile orientacyjnie.

[ Dodano: 2010-12-18, 19:06 ]
trochę poszperałem po forum i znalazłem, ten konektor - jak mówią - działa (również na UMTS/HSDPA, HSPA+): http://www.solwise.co.uk/3g-datacard-to-antenna-adapters-adpt-026.htm#SPECS
Modem
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Modem »

Tez po przeczytaniu na Forum kupiłem Konektor indukcyjny do E1823.
Nie jest to to co bezpośrednie połączenie przez gniazdo ale niewiele brakuje.
U mnie działa i jest poprawa.
Napisz proszę jak to się u Ciebie sprawdzi.
Zapomniałem,mam tylko HSPA.
Ostatnio zmieniony 2010-12-18, 22:29 przez Modem, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Panowie to nie o to chodzi. HSPA, HSPA+, GSM, CDMA nie ma znaczenia. Chodzi tutaj o częstotliwość. Konektor indukcyjny działa lepiej w niższych częstotliwościach.
CP ma HSPA+ i Plus ma HSPA+, ale prawdopodobnie będzie taki konektor lepiej działał w HSPA+ u CP bo oni korzystają z 900MHz, a Plus z 2100MHz.

Kevo, to Ty modem najpierw wybrałeś i kupiłeś i teraz chcesz antenę montować? Mało szczęśliwe podejście.
Pocieszę Cię tylko, że jak przez internet kupujesz to w co do zasady masz 10dni na zwrot nieużywanego towaru bez podania przyczyny.
Modem

Wiem o tym ze konektor indukcyjny działa jak się słyszy opinie nawet tylko do 900MHz.U mnie na 2100MHz tez daje rade.Wiec myślę ze ważne żeby kilka osób spróbowało i zdało relacje jak to u nich działa. Przydało by się rozwinąć wiedzę bo jest sporo urządzeń bez wyjścia Antenowego i taki konektor mógłby pomoc w polepszeniu zasięgu po zastosowaniu Anteny..
Kevo

ja.michal pisze:Kevo, to Ty modem najpierw wybrałeś i kupiłeś i teraz chcesz antenę montować? Mało szczęśliwe podejście.
Pocieszę Cię tylko, że jak przez internet kupujesz to w co do zasady masz 10dni na zwrot nieużywanego towaru bez podania przyczyny.
taka już moja natura, jak to mówią: w gorącej wodzie kąpany :]
Modem pisze: Wiem o tym ze konektor indukcyjny działa jak się słyszy opinie nawet tylko do 900MHz.U mnie na 2100MHz tez daje rade.
a jaki kupiłeś konektor, znaczy się jakiego producenta, ten z Allegro za 25pln czy też ten z Angli za 25 funtów ? A może inny ?
Modem

Kevo pisze:a jaki kupiłeś konektor, znaczy się jakiego producenta, ten z Allegro za 25pln czy też ten z Angli za 25 funtów ? A może inny ?
Z Allegro.Przed zakupem zapytałem sprzedającego czy działa na wysokich częstotliwościach UMTS żeby się zabezpieczyć dodatkowo w razie zwrotu. Odpowiedział ze tak i się zgadza.A masz może dostęp do tego z Anglii ?
Kevo

Modem pisze:A masz może dostęp do tego z Anglii ?
dostęp to ze strony co podałem wyżej (solwise), płatność kartą/przelewem, sposób wysyłki i wsjo.
Modem

Dla mnie za drogo ale może trafi się jakiś desperat. :ok:
Tomo_HKS

Post autor: Tomo_HKS »

Witam,czy ktoś z was Panowie może polecić sprawdzony konektor indukcyjny mocowany np: na rzep,tak żeby rozmiar urządzenia przy montowaniu nie miał znaczenia?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Tomo_HKS pisze:konektor indukcyjny mocowany np: na rzep
To nie ma prawa działać.
Nie pomagam na PW!
Modem