Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam. od tygodni mamy internet bezprzewodowy z ery z modemem zte mf 631. problem w tym że rzadko łapię zasięg pozwalający na normalne przeglądanie neta a co dopiero na ściąganie czegoś. przeważnie jest gprs / edge, czasem wskoczy hspa lub 3g ale tylko jedna kreska zasięgu i to na krótko. jestem zielona jeśli chodzi o anteny ale czy możecie pomóc jakąś dobrać i czy to w ogóle pomaga bo słyszałam że nie za bardzo..no i jak taką antenę podłączyć pod ten modem?
będę wdzięczna za wszelką pomoc
pozdrawiam
jestem z Krapkowic jakby ktoś się pofatygował sprawdzić zasięg bo ja ie umiem tego znaleźć
szczerze to pierwszy raz mam bezprzewodowy i nie mam pojęcia jak tu cokolwiek ustawić.w preferencjach mam zaznaczony wybór automatyczny i niestety jest zablokowane wybranie konkretnego pasma
basia2119 pisze:od tygodni mamy internet bezprzewodowy z ery z modemem zte mf 631. problem w tym że rzadko łapię zasięg pozwalający na normalne przeglądanie neta a co dopiero na ściąganie czegoś. przeważnie jest gprs / edge, czasem wskoczy hspa lub 3g ale tylko jedna kreska zasięgu i to na krótko
Najtańsze rozwiązanie (sprawdzone przeze mnie) to dokupienie przedłużacza do USB. Podłączony modem poprzez tą przedłużkę można umieszczać w różnych miejscach sprawdzając gdzie jest mocniejszy sygnał. Mam aktualnie przedłużacz dł. ok 2 m i z podpiętym ZTE MF637 (tu pochwalę ten modem) znalazłem miejsce, gdzie w dzień w iPlusie mam 7 CSQ w 3G. Dotychczas tylko w nocy udawało mi się łączyć w iPlusowym 3G.