AnyData ADU-500A - problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
em1L
Stały użytkownik forum

AnyData ADU-500A - problem

Post autor: em1L »

Witam,
dzisiaj coś mi się stało z wyżej wspomnianym modemem. Otóż rano chciałem połączyć się z internetem, ale coś nie dalo rady. Było tak, odpalam Total Conection Managera, na modemie pali się lampka Power i mryga lampka od zestawienia połączenia, później włącza się Zielona, czyli sieć znaleziono, klikam Połącz i kontrolki na modeie przygasają i w TCM wywala błąd, że nie udało się połączyć z modemem. Podłączyłem inny kabel usb, to samo; sprawdzałem inne porty usb i też tak samo. Czy to mogłobybyć tak, że modem umiera? A jeśli tak, czy mogę oddać go do salonu w ramach gwarancji?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: AnyData ADU-500A - problem

Post autor: ryba825 »

em1L, może to być problem z siecią. Poczekaj do jutra, jeżeli jutro też nie będzie działać, to zgłoś to do Orange (*800).
em1L
Stały użytkownik forum

ryba825 pisze:em1L, może to być problem z siecią. Poczekaj do jutra, jeżeli jutro też nie będzie działać, to zgłoś to do Orange (*800).
to chyba problem z siecią nie jest, bo znajomy z mojej okolicy na axestelu odbiera cdma, u mnie jednak nie działa tak jak należy. To wygląda tak, jakby podczas przesyłania danych modem nie wytrzymywał, kontrolki przygasają, to wygląda tak jakby było jakieś zwarcie.
W poniedziałek zaniose modem do salonu żeby sprawdzili, w końcu 24 miesiące są gwarancji, może coś poradzą.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

em1L pisze:To wygląda tak, jakby podczas przesyłania danych modem nie wytrzymywał, kontrolki przygasają, to wygląda tak jakby było jakieś zwarcie.
Równie dobrze może to być wina kompa, nie wyrabia zasilanie usb i objaw będzie identyczny. Najlepiej było by sprawdzić na innym kompie, albo podłączonego pod huba z własnym porządnym zasilaczem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
em1L
Stały użytkownik forum

To jednak była wina modemu, oddałem na gwarancję i dali mi nowy, stary miał jakąś usterke. Pewnie go zajeździłem, bo działał u mnie 24/7 od ponad roku, więc pewnie dlatego.
em1L
Stały użytkownik forum

Witam,
na początku przepraszam za post pod postem i odświeżanie starego tematu, ale mój problem z modemem odżył i nie chciałem zakładać nowego identycznego tematu.
Otóż znowu modem mi nie działa, ten nowy, który wymienili mi w ramach gwarancji. Diody przygasają przy próbie zestawienia połączenia, wywala błąd w aplikacji TCM.
Czy to może być spowodowane tym, że modem nie wyrabia, tzn. mam tylko trzy kreski zasięgu, czasami dwie, antenka wystawiona za okno (ta standardowa), do BTS'a ok. 15km.
Później jeszcze raz sprawdze czy będzie działał, jak nie to oddam na gwarancje znowu.
Czy ktoś posiadający ten modem miał takie problemy? Bo mi już ręce opadają.
Nie wiem, może to coś z laptopem nie tak?
ODPOWIEDZ