Dziwny problem z Play na wygwizdowie

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
silvanael
Początkujący użytkownik forum

Dziwny problem z Play na wygwizdowie

Post autor: silvanael »

Witam wszystkich!

Od dłuższego czasu jestem szczęśliwym abonentem sieci PLAY i żyło się bez kłopotów dopóki nie wyjechałem z miasta na wieś :-)

A więć po kolei co posiadam:

modem Sierra wireless USB 307 (antenta zewnetrzna zotała w domu)
zabytkowy modem Huawei E220
telefon Motorola Milestone
abonament PLAY Online 19GB
karte pre paid orange free
abonament Play na telefon
Najbliższy nadajnik Play znajduje sie kilka ladnych kilometrów od miejsca gdzie przebywam sa to nadajniki o mocy max 2100 nadajniki Orange sa jeszcze dalej tez max 2100

Opis problemu:

Po podłączeniu modemu sierra do notebooka modem działa, zasięg po ch.. ale jest HSDPA transer 2mbity. niby super ale po chwili modem przestał działać przy wyjmowaniu z gniazda USB,oparzyłem się od niego był tak gorący że nie szło utrzymać go w dłoni położyłem na parapet i zacząłem trzaskać allaszki co by jeszcze zadział (jak wystygł działa).
Zaskoczony tym faktem podłączylem E220 z orange i nic zero nagrzewania sie transfer 4/mbi wszystko super. Zniesmaczony juz zdeko sprawdziłem w telefonie co z netem odpala sie Edge a potem na chwile H a potem ikonka G a nie jak wczesniej w play online HDSPA cały czas, no <cenzura> myślę sobie przekładam kartę z modemu sierra do milestona (Play online) net smiga HSDPA tylko ze po 5 minutach alarm bateri bije na trwogę ze ma 49 stopni, człek nic nie zdąży nic zrobić komórka traci zasięg do zera modem się wyłancza i tyle restart pomaga. Przekładam karte orange do sierry chula... do motoroli tez sie nagrzewa ale nie az tak. przekładam PLAY do E220 i zaczna sie gotowanie jajek.

Więc pytanie do tych co się na tym znają czy mi sie tylko wydaje czy PLAY wymusza na urządzeniach pracę w wyższczym trybie niz przy takim zasiegu moga czy jak bo coś mi tu nie gra.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dziwny problem z Play na wygwizdowie

Post autor: wojteks »

Ze względu na odległość modem pracuje przy maksymalnej mocy nadawania a to powoduje jego mocne nagrzewanie. Jedynym rozwiązaniem które może trochę pomóc jest kierunkowa antena zewnętrzna.
Nie pomagam na PW!
silvanael

Hmfff tylko jak napisałem nadajniki orange są jeszcze dalej a prędkość jest wyższa i nie ma problemu z nagrzewaniem... czyli po prostu Play nadal się nie nadaje w trasę...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

silvanael pisze:czyli po prostu Play nadal się nie nadaje w trasę...
Z racji zasięgu takiego a nie innego to raczej nie.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

czyli po prostu Play nadal się nie nadaje w trasę...
Nie ma szans żeby się nadawał: oferta Play Online działa tylko na zasięgu 3G, pakietu we Freshu działają zarówno na 3G, EDGE Playa jak i całym Plusie - ale kwestie roamingowe nie są takie piękne, szczególnie jak się poruszasz. Najlepiej w trasę nadaje się chyba Plus - fajnie działające EDGE + bardzo dobre pokrycie 3G.
silvanael

Jednym słowem mówiąc jest tak że play online działa tylko na 3g i wymusza na modemie takie połączenie mimo że zasięg ledwie na to pozwala, przez co modem się cholernie grzeje i może zjarać ale nikogo w Play to nie obchodzi bo dali w reklamie 4g w całym kraju :) mimo że spokojnie by działał na wolniejszym połączeniu np na edge.
Ehhh dalej mnie męczy tylko to że orange chodź ma nadajnik dalej ma tutaj zasięg 98% siły i prędkość HDSPA 400kb. może jakieś lepsze maszty no nie wiem nie znam się.
Tutaj link do widoki na BTSearch znajduje się obecnie w Brzezinie

BTSearch tutaj wstąpiły opisane problemy

a tu link z speed testu na orange i E220
prędkość

a tu link z speed testu na play i E220 (i z laptopem wyciągniętym w powietrze na łapach...)
http://www.speedtest.pl/results/20585200.jpg

Generalnie to tak bardzo się nie przejmuję bo jak pisałem mam awaryjnego oranga ale planuję niedługo zakupić komputer z wbudowanym modemem 3g i ch.. mnie strzela jak sobie pomyślę że mi się komputer za 3-4 tys. usmaży i jeszcze gwarancja tego nie daj Boże nie uwzględni a nawet jeśli to będzie leżał 2 miesiące w serwisie a z tego co widzę taka wersja jest jak najbardziej prawdopodobna.
Więc drodzy koledzy PLAY go HOME jeśli chodzi o pracę w terenie w małych miejscowościach.
ODPOWIEDZ