ExtraEter 18dBi - zdjęcia wnętrza; czy wszystko wporządku?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
potryk4us
Początkujący użytkownik forum

ExtraEter 18dBi - zdjęcia wnętrza; czy wszystko wporządku?

Post autor: potryk4us »

Witam wszystkich!

Zakupiłem antenę ExtraEter 18dBi używaną, jak ją rozpakowałem, to w środku coś się przesuwało, coś było luźne.
Więc gdy zauważyłem że na koncu anteny jest szpara lekka, to wziąłem nóż i aluminiową ściankę "odkroiłem" ponieważ była słabo przyspawana do reszty.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak się okazało w środku był luźny bloczek, tylko teraz nie wiem czy specjaliści z cyberbajtu przypadkowo go tam zostawili czy też jest to jakiś wynik urazu anteny np. złym eksploatowaniem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy da się to jakiś naprawić? Sęk w tym że nie wiem teraz jak z powrotem "przyczepić" odczepioną blaszkę, bo w końcu to aluminium...
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: ExtraEter 18dBi - zdjęcia wnętrza; czy wszystko wporządku?

Post autor: KrissTofferr »

potryk4us pisze:Jak się okazało w środku był luźny bloczek
Z aluminium? Ma ślady spawania na krawędziach?

Na schemacie amatorskiej anteny szczelinowej nie ma takiego elementu ale widać że promiennik w ExtraEter jest umieszczony trochę inaczej bo niesymetrycznie względem szczelin więc może ta blaszka powinna być przyspawana gdzieś między ściankami, nie wiem.
potryk4us pisze:Czy da się to jakiś naprawić? Sęk w tym że nie wiem teraz jak z powrotem "przyczepić" odczepioną blaszkę, bo w końcu to aluminium...
Spiłuj krawędzie pilnikiem żeby denko przylegało idealnie. Odtłuść krawędzie beznyną. Postaw antenę na stojąco, unieruchom denko opierając na nim deskę pod sufit, i nałóż na jego krawędzie warstwę pół centymetra silikonu (uniwersalny biały).
potryk4us
Początkujący użytkownik forum

Post autor: potryk4us »

Ten bloczek na pewno jest aluminiowy, ale nie wiem czy cos jest na nim spawane, załączam zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Nie ma śladów spawania. Bardzo gruba blacha. Wygląda na przypadkowo podrzucony przedmiot.
Może służyła monterowi jako przymiar do sprawdzania jakiegoś wymiaru anteny. Może przypadkiem zostawił tą blaszkę w środku tak że przykleiła się do tego gluta przy promienniku a następna osoba przyspawała denko do rury.
ODPOWIEDZ