Operator Cyfrowy Polsat chwalił się na konferencji prasowej osiągami download do 100Mb/s ,a upload do 50Mb/s i teraz czas sprawdzić jak to jest w praktyce.
Modem,który dostajemy w salonie jest to Huawei E398 i ma następującą specyfikację:
technologia: LTE, HSPA+, HSUPA, HSDPA, UMTS, EDGE, GPRS, GSM
prędkość pobierania danych (od Internetu do użytkownika):
LTE - do 100Mb/s
HSPA+ -do 21,6 Mb/s
prędkość wysyłania danych (od użytkownika do Internetu):
LTE - do 50 Mb/s
HSPA+ - do 5,76Mb/s
gniazdo karty pamięci: tak, obsługa kart pamięci o pojemności do 32GB
wspierane systemy operacyjne: Windows 2000, XP (SP2), Vista (SP1), MAC OS, Windows 7
wymiary: 92mm x 31,5mm x 14,4mm
Modem ustawiony w tryb auto w pierwszej kolejności szuka LTE a jak nie znajdzie to UMTS czy li HSPA+
Podważam co nie których opinię iż modem ma HSPA+ DC,on posiada zwykłe HSPA+ do 21Mb/s a realnie chodzi na poziomie do 10Mb/s.
1.Test LTE wykonałem we Wrocławiu w moim miejscu zamieszkania i pozostałe również we Wrocławiu
(Wrocław kolista 16 -81 dBm 10pietro wieżowca modem
przy oknie brak widoczności nadajnika odległość około 5-7km w linii prostej po godzinie 19ej.
LTE 1800Mhz

HSPA+ 900Mhz

2.Test
LTE 1800Mhz -51dBm Wrocław ul. Gajowiska /Krucza po 1:30 w nocy

Hspa+ 900Mhz ta sama lokalizacja Gajowiska/Krucza i też -51dBm

3.Test
Tym razem ul.Bierutowska 8-8a Wrocław -53dBm po 2:30 w nocy, widoczność optyczna nadajnika zachowana-kilka drzewek po drodze z parkingu zasłaniało trochę blok.
LTE 1800 Mhz

HSPA+ tym razem -51 dBm wiadomo dlaczego-mniejsza częstotliwość =lepszy zasięg

I na koniec zabawy Play Fresh pakiety internetowe na modemie Huawei E398 i antenie panelowej
Bestpartner panel max 15 UMTS 2100Mhz zasięg własny sieci Play -51dBm widoczność optyczna zachowana od anteny do nadajnika Wrocław ul.Kolista
HSPA+ 2100 Mhz

A mi osobiście wystarczy stałe łącze jakie posiadam czyli:
4.Test sieć osiedlowa Korbank

Jest jeszcze dziwna sprawa-jak kartę sim CP damy do sierry 307 USB to nie działa w ogóle -wyświetla się napis brak karty sim-jakby
CP blokował możliwość korzystania z niej i Internetu na innym modemie,a na Huawei E398 karta Aero2 śmiga aż miło. taki sam rezultat jest jak kartę Aero2 włożymy do telefonu Nokia e52
W związku z tą sytuacją zauważyłem jeszcze jedną rzecz, że Sierra Wireless 307 jest bardzo dobrym modemem, bo Huawei pokazuje -51dBi na darmowym Aero2 a sierra -47dBm czyli jest to modem
bardziej czuły i lepiej łapie zasięg, albo po prostu są to błędne wskazania w Huawei E398 i po prostu jest w nim brak skali
poniżej -51dBm.
Modemy ,anteny i routery oraz wzmacniacze GSM to moja pasja i hobby i pakiet 200MB wystarczy
mi do testów, a jak będę chcieć gdzieś poszaleć to będę robić to ,ale po godzinie 24:00 gdzie w LTE mam 1GB za 1zł.
Wg. mnie osobiście lepiej działa w mieście Orange HSPA+ DC niż to LTE, bo do LTE jest za mało nadajników 1800 Mhz
HSPA+ CP to 10 Mb/s więc szału nie ma, a zwykłym ludziom to i tak będzie pasować niż powolne EDGE i CDMA, bo Aero2 darmowe chodzi wyśmienicie szybko nawet z tą małą prędkością, tylko trzeba być w jego zasięgu.
Jak będę mieć kiedyś jeszcze możliwość i czas, to zrobie test jakie Qos daje CP na HSPA+ oraz na LTE, z
czego LTE pewnie nie przejdzie, bo MDMA nie ma opcji LTE w ustawieniach tak samo jak Top_netinfo.
Jak się pojawi router który poprawnie działa z Huawei E398 to dam znać bo nad tym pracuję z kimś, bo słyszałem, że Huawei D105 ma problemy wydajnością i chcę to pokonać z czyjąś pomocą i jak będzie ok. to ogłoszę co i jak.
[ Dodano: 2011-09-03, 11:33 ]
Potwierdzam jeszcze ze na cały Wrocław działają prawdopodobnie 2stacje z LTE
1.Gajowicka 130 hotel Wieniawa
2.Bierutowska 8-8a