Witam.
Otóż dziwna rzecz mnie spotyka. Kilka dni temu zakupiłem na próbę neta w ofercie orange freedompro 3g. Oczywiście konsultant przybył na miejsce instalacji, wsadził swoją kartę w router i sprawdzał warunki. ( ok 6 km od btsa - las) wyciągało różnie od 300kbs do 1 mega. oczywiście opierał się na speedtescie.. kiedy kompletował papierki pingowałem z konsoli, sprawdzałem speed na innych portalach. wyniki gorsze ale nic innego u mnie nie poleci więc,... biorę. zamiana kart konsultant pojechał, router stoi gdzie stał. RSSI sieci EVDO : -89 dBm Numer kanału EVDO : 246 EVDO PN : 96 czasem i -84dB jest..więc poszedł spać. Od następnego dnia mimo identycznych pomiarów routera speed to max 200..zazwyczaj jakieś 80-120 . No zgłupiałem warunki atmosferyczne nie uległy zmianie, nie ma mowy o wyczerpaniu limitu GB (od ręki netmeter i aktualizacje z palca). Połaziłem z routerkiem po posesji (nie jechałem pod bts jeszcze) i lepszych osiągnięć nie ma. Jaką megakarte miał ten konsultant? Co to za czary? Zamówiłem antenę może pomoże. Ale zjawisko niepojęte. Ma ktoś jakąś hipotezę?
dodam : Prędkości na speedtest.......net mam modemowe ping 160-180na speedtst....pl jak na lichym kablu ok 200 kbs ping ok60 (jajcowe)
[ Dodano: 2011-10-26, 19:48 ]
zakupiłem antenkę 13dbm śmiga aż miło. -79 dbm do -77dbm stoi więc... closed
spadek prędkości orange freedompro
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum