Internet z Cyfrowego Polsatu
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Internet z Cyfrowego Polsatu
Witam
Planuje zakupić internet z Polsatu, najwyzszy pakiet 25GB.
1) Jaki modem radzicie wybrać z tych oferowanych przez nich i dlaczego?
2) Miejscowość Gracze, 49-156 woj. opolskie - do najblziszego nadajnika w lini prostej ok 8-10km - czy wystarczy na dobry zasięg i prędkość?
3) Jak poprawić zasięg - brać tą antenę zewnetrzna z Polsatu jaka oferuja?
4) Jak taki internet podlaczyc do routera? modemy widze USB ...wiec jak sie z tym uporac by puscic wszystko w sieć domową?
Planuje zakupić internet z Polsatu, najwyzszy pakiet 25GB.
1) Jaki modem radzicie wybrać z tych oferowanych przez nich i dlaczego?
2) Miejscowość Gracze, 49-156 woj. opolskie - do najblziszego nadajnika w lini prostej ok 8-10km - czy wystarczy na dobry zasięg i prędkość?
3) Jak poprawić zasięg - brać tą antenę zewnetrzna z Polsatu jaka oferuja?
4) Jak taki internet podlaczyc do routera? modemy widze USB ...wiec jak sie z tym uporac by puscic wszystko w sieć domową?
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Internet z Cyfrowego Polsatu
1. Huawei E398, jeżeli chcesz spróbować połączyć i korzystać z LTE.
2. W Niemodlinie masz LTE - są szanse na uzyskanie połączenia, jeżeli masz bezpośrednią widoczność tamtejszego masztu.
3. Brać zewnętrzną (kominową) bo dają za darmo. A jak nie starczy, spróbować dokupić dwa porządne panele i jak najwyżej z nimi.
4. Kupić router. Dyskusji o tym kilka jest, na rynku w tej chwili sprawdzone to Dovado Tiny oraz Edimax LT-6408n (ten drugi jeszcze nie całkiem super wymuskany, ale daje radę i jest w ofercie CP - unikać D105).
2. W Niemodlinie masz LTE - są szanse na uzyskanie połączenia, jeżeli masz bezpośrednią widoczność tamtejszego masztu.
3. Brać zewnętrzną (kominową) bo dają za darmo. A jak nie starczy, spróbować dokupić dwa porządne panele i jak najwyżej z nimi.
4. Kupić router. Dyskusji o tym kilka jest, na rynku w tej chwili sprawdzone to Dovado Tiny oraz Edimax LT-6408n (ten drugi jeszcze nie całkiem super wymuskany, ale daje radę i jest w ofercie CP - unikać D105).
-
- Stały użytkownik forum
Ogólnie to odradzam CP bo z tymi prędkosćiami to różnie w dzień mi chodzi 6-7mb/s a wieczorami 1-2mb/s i to przy pełnym zasięgu
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dlaczego właściwie odradzasz? Bo jak na internet "komórkowy" HSPA+ to osiągi masz znakomite.janek1350 pisze:Ogólnie to odradzam CP bo z tymi prędkosćiami to różnie w dzień mi chodzi 6-7mb/s a wieczorami 1-2mb/s i to przy pełnym zasięgu
[ Dodano: 2012-01-14, 09:38 ]
Wybór modemu jest wymuszony przez pakiet, tylko E398. Z tym, że szansa na zasięg szybszej technologii LTE jest u Ciebie raczej średnia. Odległość spora, plus lasek po drodze.
Co do anten to już CP za darmo nie daje. Antena kominowa ma też wady, mianowicie trzeba wpuścić jakoś kabel do domu. W przeciwieństwie do parapetowej nie da się tego kabla przełożyć między oknem a ramą. W porównaniu z parapetową, kominowa ma sens wtedy gdy możesz ją przymocować znacznie wyżej. Niewykluczone, że u Ciebie skończy się na wolniejszym HSPA+ i antenie parapetowej za oknem od strony masztu.
-
- Stały użytkownik forum
Bo słabo chodzi zasięg 99% siła sygnału -65dbm w dzień jest ok do 6mb/s ale wieczorami do 1mb/s.
- wojteks
- *** Administrator ***
Załóż kabel i będzie chodził lepiej ale wieczorami też spadki odczujesz. Nie tak duże jak przy radiodostępie ale odczuwalne szczególnie z polskich serwerów.janek1350 pisze:Bo słabo chodzi
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie ma czegoś takiego jak "internet z cyfrowego polsatu". Ta firma wiele lat pracowała na swoją opinię (polszit) i tak właśnie jest. Właśnie po raz kolejny spędzam wieczór zamiast na korzystaniu z netu to na telefonach do obsługi klienta. Od kilku godzin internet jest/nie ma/jest/nie ma. Jak jest to wyciągam download 0,9 mbit/s, up 0,5 mbit/s. Problem po stronie cyfrowego polsatu, bo jak tu nie ma netu to wkładam do modemu kartę Plusa i śmiga aż miło. W tym momencie na karcie Plusa w modemie E182E wyciągam tak: http://www.speedtest.net/result/1707358356.png, czyli ponad 4 mbit/s do mnie i półtora ode mnie. To niesamowite, że w starej technologii mam lepsze osiągi niż w nowej. Ale po prostu to różnica w klasie dostawców.
Czy komuś udało się zerwać umowę wcześniej z powodu niedostarczania jakości usługi przez dostawcę? Nie tak dawno problemem były gubione pakiety (nawet 25%), teraz znowu to...
Czy komuś udało się zerwać umowę wcześniej z powodu niedostarczania jakości usługi przez dostawcę? Nie tak dawno problemem były gubione pakiety (nawet 25%), teraz znowu to...
-
- Stały użytkownik forum
@ygreko - a czy sprawdzałeś w ogóle gdzie leży przyczyna problemu ? Bo na pierwszy rzut oka można postawić tezę, że masz bardzo słaby zasięg sieci HSPA+/LTE Aero2/Mobyland (przerwy w działaniu, niskie prędkości, gubienie pakietów - wszystko pasuje). Tym bardziej, jeśli modem z kartą Plusa działa OK, to znaczy, że sprzęt jest sprawny.
Nie mam żadnych danych, ale jeśli moja teza jest słuszna, to zastosowanie dobrej anteny zewnętrznej na 95% rozwiąże Twój problem.
Umowy z powodu słabego zasięgu nie zerwiesz, masz to w umowie, którą przecież czytałeś.
Jeśli natomiast winą jest rzeczywista awaria sieci, to wystarczy zgłoszenie i otrzymasz zwrot części abonamentu za czas niedostępności/nieprawidłowego działania usługi.
Nie mam żadnych danych, ale jeśli moja teza jest słuszna, to zastosowanie dobrej anteny zewnętrznej na 95% rozwiąże Twój problem.
Umowy z powodu słabego zasięgu nie zerwiesz, masz to w umowie, którą przecież czytałeś.
Jeśli natomiast winą jest rzeczywista awaria sieci, to wystarczy zgłoszenie i otrzymasz zwrot części abonamentu za czas niedostępności/nieprawidłowego działania usługi.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Teza jest błędna. W Aero2 odkąd połączyli ich z Plusem takie kwiatki są na porządku dziennym nawet przy bardzo dobrej sile sygnału.Bo na pierwszy rzut oka można postawić tezę, że masz bardzo słaby zasięg sieci HSPA+/LTE Aero2/Mobyland (przerwy w działaniu, niskie prędkości, gubienie pakietów - wszystko pasuje).
-
- Stały użytkownik forum
Dzisiaj jak śnieg mocno sypał to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sie strony nie otwierały a mam antene kominową
-
Spieszę donieść, że modem widzi się z nodeB, wisi w oknie na piętrze, bezpośrednio wpięty w router z firmowym oprogramowaniem. Nie idź tą drogą, czytaj bez-kabli.pl - wiele osób ma podobne problemy z cyfrowym polsatem...bezkablowy pisze:Nie mam żadnych danych
-
- Mistrz bezprzewodowy
Maciek764, 
Faktycznie tak było-jak sprawdzałem 3-tygodnie temu, ale ostatnio testowałem kolejny zestaw BDI przez 2dni przy koszmarnej pogodzie i wszystko u mnie jest już w porządku-nawet przy teście i wysyceniu łącza nie są gubione pakiety-rosną do wartości 3-4 cyfrowych, transfer jest do wartości max. a UL nawet większy niż 256kb/s.W Aero2 odkąd połączyli ich z Plusem takie kwiatki są na porządku dziennym nawet przy bardzo dobrej sile sygnału.

jareq
-
- Stały użytkownik forum
@ygreko - nie podajesz żadnych szczegółów więc co mogę doradzić ? To jest forum a nie ściana płaczu, jeśli oczekujesz pomocy, to staraj się choć trochę to umożliwić. Nie wiem jak jest w Twoim przypadku, ale wiem, że sieć CP nie ma żadnej globalnej awarii, a to że wiele osób ma podobne problemy, nie oznacza że z tej samej przyczyny. Niestety to, że modem widzi sieć i jest przy oknie w żadnym stopniu nie przybliża mnie do poznania rzeczywistych warunków, więc nie będę na siłę się wtrącał. Ja po prostu mam nieco inne podejście do rozwiązywania tego typu problemów, ale widząc taką postawę będę unikał tego wątku.
-
- Użytkownik forum
U mnie cały czas są straty pakietów (30-50%), w każdej lokalizacji (sprawdzałem łącznie 4 w Warszawie i 2 w Chełmie). Wysłałem ostatnio pisemną reklamację do CP, bo telefoniczne i mailowe zupełnie nic nie dają. Kolejnym krokiem będzie skarga do UKE, bo podczas składania ostatniej kazali mi "wyczerpać postępowanie reklamacyjne" u operatora, a list moim zdaniem je wyczerpuje. Także nie ma powodu żeby się czepiać ygreko, bo jest po prostu kolejną osobą, która padła ofiarą tej tandetnej firmy.
-
Jakich danych potrzebujesz?bezkablowy pisze:jeśli oczekujesz pomocy, to staraj się choć trochę to umożliwić
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
bezkablowy, ygreko, proszę o zachowanie spokoju. 

-
Dzięki willix, masz rację, chociaż kolega bezkablowy sugeruje, że może coś wiedzieć więcej pisząc, że sieć cp nie ma globalnej awarii. Jeśli to nie są po prostu takie sobie słowa tylko znak tego, że bezkablowy ma coś wspólnego z jakością sieci, to znaczy, że może wiedzieć coś więcej.willix pisze:Także nie ma powodu żeby się czepiać ygreko, bo jest po prostu kolejną osobą, która padła ofiarą tej tandetnej firmy.
Ja chcę mieć po prostu działający necik, przez większość czasu działa tak, że nie ma powodu do narzekania. Czasami są takie sytuacje, które pokazują słabość tej sieci, jestem pewien, że nie z mojej winy, bo NIC nie zmieniam w konfiguracji ani podłączeniach ani w systemie ani nie robię innej rzeczy - po prostu co jakiś czas pojawiają się problemy z tym internetem i szczerze żałuję, że kupiłem internet od cyfrowego polsatu, bo to żenada a nie internet, chociaż rok temu działał bardzo przyzwoicie i nie było problemów.
Bezkablowy - do dzieła! Spróbujmy razem znaleźć problem a może zmienimy ogólne odczucie forumowiczów na temat jakości usług tej firmy. Podejmij wątek.
-
- Mistrz bezprzewodowy
ygreko, 
Globalne awarie zdarzają się bardzo rzadko, częściej jest to problem jakiej stacji która sobie nie radzi ze zbyt dużą ilością użytkowników. To że rok temu działało super-dziś nie musi i mogą to być przyczyny obiektywne-aktrakcyjniejsza oferta i więcej użytkowników, integracja z siecią Plus, BDI.Czasami są takie sytuacje, które pokazują słabość tej sieci
Sprawdź czy wszystko jest w porządku z Twoim sprzętem-modem, sygnał sieci (być może jest za słaby i nie mów że masz zestaw antenowy od CP to już musi być super-operator musi zarabiać i to co sprzedaje w zestawie to minimum, jak chcesz mieć dobry zestaw antenowy to musisz go kupić sam).Ja chcę mieć po prostu działający necik, przez większość czasu działa tak, że nie ma powodu do narzekania.
To przejdź na CDMA Orange-może będziesz miał szczęście (poczytaj trochę postów jak to działa w niektórych lokalizacjach), bardzo dobrze że stawiasz wymagania, ale poza narzekaniami na operatora i na jego infrastrukturę, spróbuj też sprawdzić swoją i poczynić inwestycje we własnym zakresie.po prostu co jakiś czas pojawiają się problemy z tym internetem i szczerze żałuję, że kupiłem internet od cyfrowego polsatu, bo to żenada a nie internet, chociaż rok temu działał bardzo przyzwoicie i nie było problemów.

jareq
-
Zgadzam się - to właśnie nazywam słabością sieci. Jeśli nie potrafią zbudować jej tak, aby stacje przyjmowały użytkowników to nie powinni sprzedawać więcej usług. Jeślibym wziął od Ciebie pieniądze za to, że zawiozę Cię do Gdańska a w połowie drogi powiedział "skończyło się paliwo dalej idź sam" to byś był zadowolony i nie narzekał? To jest podobna sytuacja: cyfrowy polsat obiecuje, że będę miał internet ale nie potrafi tak zrobić, aby to dobrze działało i to nie jest jednorazowa sytuacja.jarek999 pisze:To że rok temu działało super-dziś nie musi i mogą to być przyczyny obiektywne-aktrakcyjniejsza oferta i więcej użytkowników
Sprawdzę, powiedz mi konkretnie co mam sprawdzić, teraz jest tak:jarek999 pisze:Sprawdź czy wszystko jest w porządku z Twoim sprzętem-modem, sygnał sieci (być może jest za słaby i nie mów że masz zestaw antenowy od CP to już musi być super-operator musi zarabiać i to co sprzedaje w zestawie to minimum, jak chcesz mieć dobry zestaw antenowy to musisz go kupić sam).
to jest sprzęt kupiony z umową, router D105, modem E182E, router z prawie najnowszym oprogramowaniem dla D105 (bo jest jeszcze nowsze, pod LTE, ale tego nie instalowałem bo nie jest dedykowane do mojej sytuacji) pobranym ze strony cyfrowego polsatu. Nie mam podłączonej anteny zewnętrznej, bo niestety wtedy modem działał jeszcze gorzej - bez anteny wyciągał 6 mbit/s, a zaraz po podłączeniu anteny spadało to do 0,2 mbit/s, gdy antena wisiała na kominie wycelowana wprost w stację bazową, więc po prostu anteny nie używam, za to zamontowałem modem i router w takim miejscu, gdzie jest widzialność stacji bazowej, do której mam 1,68 km. Siła sygnału według aplikacji cyfrowego polsatu to 97%, nie sprawdzałem w dBm, ale sprawdzę i dopiszę w kolejnym poście.
Podczas pisania tego posta nie mam włączonego żadnego obciążającego programu, nie pobieram nic, jest to jedyny aktywny komputer w sieci, pingi do onetu wyglądają tak:
Pinging www.onet.pl [213.180.146.27] with 32 bytes of data:
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=252ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=152ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=395ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=129ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=218ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=314ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=306ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=219ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=183ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=215ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=378ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=138ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=151ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=69ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=253ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=305ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=328ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=462ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=287ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=366ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=488ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=512ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=201ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=192ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=105ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=365ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=277ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=228ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=160ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=442ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=293ms TTL=56
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=225ms TTL=56
Ping statistics for 213.180.146.27:
Packets: Sent = 32, Received = 32, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 69ms, Maximum = 512ms, Average = 269ms
Control-C
Standardowo jest to ok 30-50 ms, teraz jest nawet 10 razy więcej.
Badanie speedtest.net do serwera w Warszawie, które przy normalnym działaniu sieci pokazuje ok. 6-10 mbit/s (całkowicie akceptowalny poziom), w to niedzielne wczesne popołudnie pokazuje 1,2 mbit/s: http://www.speedtest.net/result/1708411742.png.
Twoja rada o przejście do CDMA to chyba kpina - proszę nie rozmawiaj tak ze mną. To, że ktoś ma tragicznie nie znaczy że ja mam siedzieć cicho, bo płacę najwyższy abonament a usługa nie jest realizowana właściwie.jarek999 pisze:To przejdź na CDMA Orange-może będziesz miał szczęście (poczytaj trochę postów jak to działa w niektórych lokalizacjach), bardzo dobrze że stawiasz wymagania, ale poza narzekaniami na operatora i na jego infrastrukturę, spróbuj też sprawdzić swoją i poczynić inwestycje we własnym zakresie.
Być może coś źle robię - doradź mi proszę, co mogę zmienić/poprawić aby mieć stabilne i szybkie łącze.
Teraz masz fakty widziane od mojej strony, liczę na konstruktywne rady. Chętnie spróbuję różnych rzeczy, aby poprawić działanie łącza. Obecnie czekam na kontakt z działu technicznego, gdyż problem zgłosiłem i jak sądzę ktoś się nim zajmie.
Dodam jeszcze, że wczoraj, gdy cyfrowy polsat nie działał, do tego samego modemu w tym samym routerze włożyłem kartę Plusa i zmieniłem APN na właściwy i bez problemu przez ponad dwie godziny syn oglądał bajki na youtube, co jasno pokazuje, o jaką stabilność łącza mi chodzi. Internet z cyfrowego polsatu na dokładnie tym samym sprzęcie w ten sam sposób podłączonym zrywał co pięć minut. Stacja bazowa Plusa jest dużo starsza i w mniej wydajnej technologii niż ta od cyfrowego polsatu. Jak sądzę także jest więcej klientów którzy dodatkowo ją obciążają, a mimo to wyraźnie widać różnicę świadczonych usług.
[ Dodano: 2012-01-15, 13:11 ]
Zgodnie z obietnicą z poprzedniego posta: dodaję informację o sile sygnału w dBm.
Według aplikacji cyfrowego polsatu, diagnostyka pokazuje RSSI -75dBm
http://pokazywarka.pl/oybgdt/
@jarek999 i @bezkablowy - teraz macie chyba wszystko czego potrzebujecie aby mi pomóc. Jeśli jest na forum ktoś jeszcze, kto potrafi konstruktywnie dodać od siebie, co powinienem zrobić to zrobię to.
Zapomniałem napisać, że raz support cyfrowego polecił mi sprawdzenie modemu w autoryzowanym punkcie sprzedaży - sprawdziłem, punkt stwierdził, że modem jest ok.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jednak pamiętaj że to internet mobilny i operator nie wie do której stacji będziesz się łączył. Tak samo jak nie gwarantuje prędkości ani pingu bo to radiodostęp i zasoby są ograniczone. Stacje bazowe mogą odrzucać automatycznie osoby o najsłabszym sygnale (gorszym kodowaniu) czy automatycznie ograniczać zasięg żeby jakość sieci utrzymywała się na jakimś poziomie dla tych którzy pozostaną w zasięgu.ygreko pisze: Jeśli nie potrafią zbudować jej tak, aby stacje przyjmowały użytkowników to nie powinni sprzedawać więcej usług.
Nie bronię CP ale sieć Aero2 jest obecnie mocno obciążona (BDI i iPlus) więc problemy będą narastać a że w różnych miejscach będą się różnie objawiać to inna bajka.
Przecież to jest normalne przy obciążonej sieci, nie wiem gdzie tu problem. Przecież nie jesteś jedynym użytkownikiem na tej stacji bazowej.ygreko pisze: które przy normalnym działaniu sieci pokazuje ok. 6-10 mbit/s (całkowicie akceptowalny poziom), w to niedzielne wczesne popołudnie pokazuje 1,2 mbit/s
Policz: 21.6Mbps to maksimum stacji, podziel to na 20 użytkowników i ile będzie na jednego?
Do tego dołóż osoby z iPlusa które mają modemy HSDPA do 7.2Mbps czy nawet 3.6Mbps i stacja też musi je obsłużyć a to mocno zdegraduje maksymalne możliwości stacji (stacja powinna też obsłużyć terminale UMTS 384kbps).
Tylko kabel gwarantuje dobre prędkości do routera brzegowego, żadne radio kabla nie zastąpi. Nawet LTE to tylko radio z wszelkimi jego ograniczeniami.
Nie pomagam na PW!
-
@wojteks dzięki za wkład do dyskusji. A co powiesz na temat gubionych pakietów (było na forum) i na temat rozłączania internetu, od godziny 15 do dzisiaj? Modem widzi sieć/nie widzi/widzi/nie widzi. Ja nic nie zmieniłem w ustawieniach, dzisiaj jest ok. Jak sądzisz - co jest przyczyną? Zgłosiłem sprawę do supportu cyfrowego polsatu.
Co do prędkości, to musisz zrozumieć, że nie nie reklamuję jej i rozumiem zasadę działania. Jedno, w czym się jednak mylisz to prędkość stacji bazowej, bo mój modem łączy się na 28,8. Poza tym nie do końca rozumiem czemu dzielisz prędkość na użytkowników? Zakładasz, że każdy non-stop ciągnie dane z dużą prędkością? Przecież łącze nie dzieli się po równo, a poza tym mam jeden z najlepszych modemów HSPA+ i doskonały sygnał - to nie ja powinienem być odcinany od stacji.
Użytkownicy iplusa raczej łączą się do stacji Plusa, która jest bardzo niedaleko i przecież jest priorytet na UTMS2100, którą sieje ta stacja.
Co do diagnozy skąd są problemy - zgadzam się, ale nie zgadzam się na taką usługę. Przeszedłem do cyfrowego polsatu od lokalnego dostawcy, u którego problemy z dostępnością usługi były kilka razy w tygodniu, bardzo często były zgubione pakiety. Tamten dostawca jednak miał podejście do klienta, bo za każdy miesiąc z problemami miałem rabat na abonament. Cyfrowy polsat jawił się jako profesjonalna firma a nie jednoosobowa spółka, ale jakość usługi jest czasami porównywalna.
[ Dodano: 2012-01-15, 14:57 ]
Za wcześnie powiedziałem, że dziś już dobrze, bo znowu nie jest dobrze. Objaw taki jak zwykle, tj. brak internetu, a tak to wygląda w panelu sterowania routera:
http://pokazywarka.pl/elk6m3/
Niby "connection status" jest "up", ale faktycznie netu nie ma. Zresztą nie ma także nazwy operatora ani siły sygnału. Na szczęście mam drugi modem i kartę Plusa - to połączenie nigdy mnie nie zawodzi.
Co do prędkości, to musisz zrozumieć, że nie nie reklamuję jej i rozumiem zasadę działania. Jedno, w czym się jednak mylisz to prędkość stacji bazowej, bo mój modem łączy się na 28,8. Poza tym nie do końca rozumiem czemu dzielisz prędkość na użytkowników? Zakładasz, że każdy non-stop ciągnie dane z dużą prędkością? Przecież łącze nie dzieli się po równo, a poza tym mam jeden z najlepszych modemów HSPA+ i doskonały sygnał - to nie ja powinienem być odcinany od stacji.
Użytkownicy iplusa raczej łączą się do stacji Plusa, która jest bardzo niedaleko i przecież jest priorytet na UTMS2100, którą sieje ta stacja.
Co do diagnozy skąd są problemy - zgadzam się, ale nie zgadzam się na taką usługę. Przeszedłem do cyfrowego polsatu od lokalnego dostawcy, u którego problemy z dostępnością usługi były kilka razy w tygodniu, bardzo często były zgubione pakiety. Tamten dostawca jednak miał podejście do klienta, bo za każdy miesiąc z problemami miałem rabat na abonament. Cyfrowy polsat jawił się jako profesjonalna firma a nie jednoosobowa spółka, ale jakość usługi jest czasami porównywalna.
[ Dodano: 2012-01-15, 14:57 ]
Za wcześnie powiedziałem, że dziś już dobrze, bo znowu nie jest dobrze. Objaw taki jak zwykle, tj. brak internetu, a tak to wygląda w panelu sterowania routera:
http://pokazywarka.pl/elk6m3/
Niby "connection status" jest "up", ale faktycznie netu nie ma. Zresztą nie ma także nazwy operatora ani siły sygnału. Na szczęście mam drugi modem i kartę Plusa - to połączenie nigdy mnie nie zawodzi.
-
- Stały użytkownik forum
Ja mam też taki sam problem i trzeba z modemu wyjąc karte włożyc i sie połączyć oddałem modem do naprawy i stwierdzili że z modemem jest wszystko ok tylko mój komputer coś nie tak więc oddałem go do znajomego informatyka i on powiedział że jest wszystko ok wiec polszmat to polszmat nie polecam wręcz odradzam wolno chodzi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Akurat Twój, inne łączą się 21.6 czy 7.2 i mniej.ygreko pisze:bo mój modem łączy się na 28,8
Prędkość połączenia a rzeczywisty transfer do dwie różne rzeczy, poza podziałem na użytkowników liczy się jeszcze dosył do danej stacji.ygreko pisze:Poza tym nie do końca rozumiem czemu dzielisz prędkość na użytkowników?
Nie, to tylko przykład jak 20 użytkowników może obciążyć stację, w rzeczywistości jest ich więcej a jeżeli dosył jest wspólny dla HSPA i LTE a może i HSPA+ Plusa to jakie musiałoby być łącze dosyłowe żeby każdemu dać maksimum?ygreko pisze: każdy non-stop ciągnie dane z dużą prędkością?
Nie wszyscy, jeżeli ktoś nie ma zasięgu 2100 to łączy się do Aero2 (oczywiście jeżeli ma odpowiedni terminal).ygreko pisze:Użytkownicy iplusa raczej łączą się do stacji Plusa,
No cóż pozostaje reklamacja a w końcu rozwiązanie umowy o ile się uda bez kary.ygreko pisze:ale nie zgadzam się na taką usługę
Nie pomagam na PW!
-
Mówisz o sytuacji ogólnej, a ja mówię o sytuacji, jaka jest tutaj. Te dwie stacje (Aero2 i Plus) są niedaleko siebie, poza tym jest w okolicy więcej stacji Plusa. Jeśli ktoś ma iPlusa to w większości przypadków ma zasięg Plusa i wtedy łączy się do stacji Plusa z dosyłem Plusa. Plus ma tutaj 1 albo 2x4 mbit/s radiolinię, a Aero2 ma 80 mbit/s.wojteks pisze:Nie wszyscy, jeżeli ktoś nie ma zasięgu 2100 to łączy się do Aero2 (oczywiście jeżeli ma odpowiedni terminal).
I to oczywiście będę próbował zrobić. Tymczasem chcę, aby każdy zainteresowany wiedział jak działa ta usługa.wojteks pisze:No cóż pozostaje reklamacja a w końcu rozwiązanie umowy o ile się uda bez kary.
Szczerze mówiąc miałem nadzieję, że osoba z Twoim stażem na forum może coś więcej pomóc... Ale skoro nie dotykasz w ogóle meritum sprawy, czyli zrywanego netu, to znaczy, że jest to problem nierozwiązywalny?
-
- Mistrz bezprzewodowy
ygreko, 
Ja nie neguję że stawiasz wymagania-wręcz odwrotnie uważam że wszyscy klienci powinni to robić. Niestety usługa jest 1-mobilna i nie da się wszystkiego przewidzieć, 2-w niektórych miejscach jest bardzo słaba infrastruktura kablowa i w związku z tym jest olbrzymie obłożenie dostępu 3G i sieć nie jest w stanie sprostać-a jak szybko operator zareaguje zależy od wielu rzeczy (między innymi od wymagań klientów).aby stacje przyjmowały użytkowników to nie powinni sprzedawać więcej usług. Jeślibym wziął od Ciebie pieniądze za to, że zawiozę Cię do Gdańska a w połowie drogi powiedział "skończyło się paliwo dalej idź sam" to byś był zadowolony i nie narzekał?
Na tak niskie pingi bym nie liczył, ale pakiety nie powinny być gubione.Standardowo jest to ok 30-50 ms, teraz jest nawet 10 razy więcej.
Ok! Nie taki był mój cel- lecz zwrócenie uwagi na świadomość klienta (w Orange na niektórych stacjach CDMA net działa jako tako parę godzin w nocy-co robi operator? Dzwoni do kolejnych klientów namawiając ich przez tele-sprzedaż do kupna).Twoja rada o przejście do CDMA to chyba kpina - proszę nie rozmawiaj tak ze mną.
Osobiście korzystam z netu mobilnego 5-lat (od 4-lata iPlus, roczna przerwa-Play on-line), nie mam takich problemów-obecny status pracy router-modem 24-dni (nigdy nie miałem czegoś tak nie akceptowalnego jak gubienie pakietów! Nawet na leciwym E-220). Co ja bym zmienił na Twoim miejscu? Zmienił bym modem na E-367 (ma o wiele stabilniejsze radio), zmienił router na sprzęt pod Open-Wrt np. Netgear3700v2 lub z tanich TP-Link MR-3420,3220+aktywny HUB, ustawienie w firmware routera ciągłego pingowania hosta- w celu utrzymania aktywności połączenia HSPA+. Czy to będzie działać-tego nie mogę zagwarantować.Być może coś źle robię - doradź mi proszę, co mogę zmienić/poprawić aby mieć stabilne i szybkie łącze.
Teraz masz fakty widziane od mojej strony, liczę na konstruktywne rady. Chętnie spróbuję różnych rzeczy, aby poprawić działanie łącza. Obecnie czekam na kontakt z działu technicznego, gdyż problem zgłosiłem i jak sądzę ktoś się nim zajmie.

jareq
-
Gdy internet działa normalnie to pingi do onetu są 30-50 ms.jarek999 pisze:Cytat:
Standardowo jest to ok 30-50 ms, teraz jest nawet 10 razy więcej.
Na tak niskie pingi bym nie liczył, ale pakiety nie powinny być gubione.
No właśnie jestem dość świadomy tego, czego mogę oczekiwać... Jakby z prądem były takie problemy jak z moim internetem to pewnie by telewizja przyjechała, bo to dotyka każdego. W tym momencie większość ludzi po prostu akceptuje tą bylejakość jaką dostaje. Ja nie.jarek999 pisze:Ok! Nie taki był mój cel- lecz zwrócenie uwagi na świadomość klienta
Koszt takiej zmiany jest bliski kosztowi zerwania umowy. Zaznaczam, że nie mam nic niestandardowego - sprzęt kupiłem razem z umową, jest to standardowy modem i router ze standardowym oprogramowaniem. Zgadzam się z tym, że może nie jest to sprzęt profesjonalny (na tym forum były opisywane routery za 3500 zł), ale jest to sprzęt oferowany przez operatora do korzystania z jego usług. Nie rozumiem powodu, dla którego miałby on źle działać (jeśli nie jest zepsuty, a nie jest).jarek999 pisze:Co ja bym zmienił na Twoim miejscu? Zmienił bym modem na E-367 (ma o wiele stabilniejsze radio), zmienił router na sprzęt pod Open-Wrt np. Netgear3700v2 lub z tanich TP-Link MR-3420,3220+aktywny HUB, ustawienie w firmware routera ciągłego pingowania hosta- w celu utrzymania aktywności połączenia HSPA+.
Jak ta zmiana wpłynie na jakość usługi w cyfrowym polsacie? Jeśli problem jest z radiolinią dosyłającą sygnał do stacji bazowej to po co mam inwestować? A tu jest problem a nie w moim sprzęcie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
ygreko, 
Przecież ja nie nakazuję nikomu stosować się do moich sugestii-mam E-1820 i E-367, dlatego wiem jak się zachowuje ten sprzęt przy w 100% identycznych warunkach.Nie rozumiem powodu, dla którego miałby on źle działać (jeśli nie jest zepsuty, a nie jest).
Skoro wiesz gdzie jest problem to reklamuj, nie widzę problemu aby CP zmienił radiolinię-jak będzie więcej naśladowców którzy są również pewni że przyczyna jest w radio-lini.Jeśli problem jest z radiolinią dosyłającą sygnał do stacji bazowej to po co mam inwestować?
Tutaj to akurat jesteś w błędzie to są max. możliwości tej technologi i tak masz jak stacja jest mało obciążona. Stacja musi na siebie zarobić i musi mieć określone obłożenie aby na siebie zarobić.Gdy internet działa normalnie to pingi do onetu są 30-50 ms.

jareq
-
Np. teraz:jarek999 pisze:Gdy internet działa normalnie to pingi do onetu są 30-50 ms.
Tutaj to akurat jesteś w błędzie to są max. możliwości tej technologi i tak masz jak stacja jest mało obciążona.
Pinging www.onet.pl [213.180.146.27] with 32 bytes of data
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=53ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=39ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=50ms TTL=57
Reply from 213.180.146.27: bytes=32 time=42ms TTL=57
Ping statistics for 213.180.146.27:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 39ms, Maximum = 53ms, Average = 46ms
Ja tylko pokazuję dwie sytuacje:
częściej - internet działa przyzwoicie, narzekanie na taki internet to byłoby czepianie się
rzadziej - gubione są pakiety, są ogromne lagi albo modem odłącza się z sieci
Internet nie jest luksusem, jest potrzebny np. do pracy (ja czasami pracuję z domu) - przez 8 godzin w ciągu dnia można się napatrzeć na problemy z łączem.
-
- Stały użytkownik forum
@ygreko Nie wiem, czy się uda, ale poproś CP, żeby podali Ci IP, na które możesz robić testowy ping. Wysyłanie pakietów na www.onet.pl jest obarczone ryzykiem, że po drodze coś opóźnia - niekoniecznie z winy CP. Ewentualnie sprawdź, jakie serwery DNS przypisuje Ci CP i pinguj do nich. I jeszcze jedno, upewnij się, że nie masz problemu z DNSem, czyli jeśli przestaje Ci działać sieć, to rób ping na IP, a nie na hostname. Oczywiście nie zaszkodzi zrobić wtedy nslookup, żeby sprawdzić, czy DNS chodzi, czy nie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
ygreko,
P.S pingi mam 2x wyższe ok 100ms ale stabilne, zero strat pakietów i jakiś 4-cyfrowych pingów (chyba że przekroczę limit i włączy mi się lejek). 
To nie jest dobrze z połączeniem Twojego sprzętu ze stacją CP-np. ja teraz mam status połączenia z siecią Plus 25 dni, 19 godz., co 11-12 dni zmienia mi się adres pod jakim jestem dostępny.albo modem odłącza się z sieci

jareq