Witam, jestem w Plusie odkąd mieli oferte 1GB za 60zł ( z tego co dobrze pamiętam) czyli ponad 5 lat, miałem mase problemów z każdym z modemów, mowa tu o ciągłym rozłączaniu modemu, nie raz internet chodzi 15h nie raz 30min, i tak non stop , przez co moje dziecko narzeka że traci jakies tam poziomy w grze, nie wiem co prawda o co chodzi, ale to także mi przeszkadza kiedy surfuje po internecie, co jakiś czas się rozłącza, potem 2 min wybieranie numeru, szukanie portu i takie tam, nie raz się to zdarza przy zmianie zasięgu z 2 na 3 kreski i odwrotnie a nie raz tak samo z siebie jakby ktoś rozłączał i podłączał modem...
Niestety nie mam możliwości zmiany na internet kablowy (TP itp.) gdyż nie mają jak podłączyć (chociaż sąsiad na przeciwko ma... i nie mogą dostawić słupa....), jest jakaś możliwość by w końcu się nie rozłączał?
Bo każdy modem jaki miałem były to nie wypały:
-NetBox 2
-E169
Teraźniejszy E1750
Sprawdzałem, narzędzia administracyjne i podgląd zdarzeń ale nic tam nie ma, poza tym co jakiś czas wyskakuje także Blue Screen z powodu modemu, ale po formacie <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> już nie.
Co mam zrobić, jak to naprawić?
Nie jest to wina zasiegu gdyz mam HSUPA w wewnątrz budynku (wg mapy i prędkośc nie raz po 600kb/s downloadu i więcej przy pobieraniu plików) oraz na zewnątrz i także niedaleko LTE... Może istnieje na to sposób albo na TP by podłączyli mi stacjonarny internet?
Pozdrawiam.
iPlus, E1750 - rozłączanie (5 lat , te same problemy)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: iPlus, E1750 - rozłączanie (5 lat , te same problemy)
Potar, 
Tutaj mapy nie wiele nam mówią, liczy się realny odczyt sygnału z modemu. Tyle lat korzystasz z takiego netu i nie kupiłeś jeszcze routera do obsługi modemu? Takie rozwiązanie znacznie ułatwia korzystanie z niego (wiąże się to z dodatkowym wydatkiem minimum 100-150zł) i nie wiadomo jak naprawdę jest z tym poziomem sygnału-być może niezbędna jest antena i modem z gniazdem ant.?Nie jest to wina zasiegu gdyz mam HSUPA w wewnątrz budynku (wg mapy i prędkośc nie raz po 600kb/s downloadu i więcej przy pobieraniu plików) oraz na zewnątrz i także niedaleko LTE... Może istnieje na to sposób

jareq
-
routera do obsługi modemu - mógłbyś bardziej wyjaśnić? Bo spokojnie jeżeli zapobiegnie rozłączaniu internetu to jak najbardziej zakupię, dodatkowo zmieniałem także płytę główną i zasilacz na takie z lepszej półki żeby internet się nie rozłączał ale cóż to samo.
być może niezbędna jest antena i modem z gniazdem ant. - posiadałem modem E169 z gniazdem i anteną za około 150zł, także się rozłączał... a zasięg po 4-5 kresek HSDPA.
Ewentualnie pomóżcie z doborem routera który będzie kompatybilny także z nowymi modemami, jak owy wymienię.
być może niezbędna jest antena i modem z gniazdem ant. - posiadałem modem E169 z gniazdem i anteną za około 150zł, także się rozłączał... a zasięg po 4-5 kresek HSDPA.
Ewentualnie pomóżcie z doborem routera który będzie kompatybilny także z nowymi modemami, jak owy wymienię.
-
Także proszę o pomoc co z tym routerem 

- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Polecam TP-Link TL-MR3420(130zł) lub TL-WR1043ND(220zł,droższy - bardziej uniwersalny) i zainstalować na nich Gargoyle plPotar pisze:Także proszę o pomoc co z tym routerem
opisałem to dla TL-MR3220 , dla pozostałych robimy tak samo tylko wgrywamy inne pliki.
TL-WR1043ND ma więcej pamięci i do wgrania 3ginfo + SMS nie trzeba extroota.
Ja uruchomiłem na takim Routerze dodatkowo drukarkę sieciową i dysk usb, podpinając to przez aktywnego HUBa USB Unitek Y206P
i klient jest wniebowzięty (działa od ok. roku)
A co do modemu to polecam oprogramowanie z mojego chomika
-
A czy będzie kompatybilny także z nowymi modemami LTE z dodatkową anteną?
Czy router ma wbudowaną antenę wzmacniajacą zasięg?
Czy router ma wbudowaną antenę wzmacniajacą zasięg?
- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Anteny mają 3db lub 5db ale to są anteny do rozsyłania sygnału Wifi przez router do komputera(z routerem się połączysz kablem lan).
Do odbioru sygnału przez modem antene musisz sobie dokupić we własnym zakresie jaką będziesz chciał i ile ci potrzeba.
Gargoyle pl jest cały czas rozwijane więc obsługa nowych modemów też.(poczytaj tamto forum)
Pozdrawiam
Do odbioru sygnału przez modem antene musisz sobie dokupić we własnym zakresie jaką będziesz chciał i ile ci potrzeba.
Gargoyle pl jest cały czas rozwijane więc obsługa nowych modemów też.(poczytaj tamto forum)
Pozdrawiam