Jeśli kupię od "kogoś" modem czy mogą go wyłączyć?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jeśli kupię od "kogoś" modem czy mogą go wyłączyć?
Witam - mam pytanie do doświadczonych forumowiczów
Chodzi o to że : dziś miałem okazję kupić modem (taniej)( prosto z salonu ) pod salonem od gościa który nie zamierza płacić abonamentu.
Modem z pudełkiem ,rachunkiem , instrukcją itp. lecz niemal jestem pewien że sim z tego modemu nie będzie używany ani opłacany.
Pytanie brzmi czy jeśli kupię taki modem , mogę z niego korzystać pełnoprawnie?
Ja za niego zapłaciłem ( temu Panu) lecz nie wiem jak on się zachowa dalej.
Chodzi o to że : dziś miałem okazję kupić modem (taniej)( prosto z salonu ) pod salonem od gościa który nie zamierza płacić abonamentu.
Modem z pudełkiem ,rachunkiem , instrukcją itp. lecz niemal jestem pewien że sim z tego modemu nie będzie używany ani opłacany.
Pytanie brzmi czy jeśli kupię taki modem , mogę z niego korzystać pełnoprawnie?
Ja za niego zapłaciłem ( temu Panu) lecz nie wiem jak on się zachowa dalej.
Pozdrawiam Arek SQ9ROQ
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Jeśli kupię od "kogoś" modem czy mogą go wyłączyć?
Tak.Pytanie brzmi czy jeśli kupię taki modem , mogę z niego korzystać pełnoprawnie?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pomijając fakt, że można zostać paserem kupując taki towar, to u nas operatorzy sami z siebie nie blokują modemów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Skoro mam rachunek i facet kupował to przy mnie - to myślę że nie ma mowy o paserstwie .
Choć znajomy mówił coś o wyłudzeniu, ale myślę że też nie za bardzo.
Chodzi mi w szczególności o aero2 , tam jeden punkt mówi że urządzenie nie może być kradzione bo w inaczej wyłączą sim . Ja jestem pewny że nie jest to kradzione , ale nie wiem jak tam się operator na to będzie oglądał jak niedostanie ani jednego abonamentu.
Choć znajomy mówił coś o wyłudzeniu, ale myślę że też nie za bardzo.
Chodzi mi w szczególności o aero2 , tam jeden punkt mówi że urządzenie nie może być kradzione bo w inaczej wyłączą sim . Ja jestem pewny że nie jest to kradzione , ale nie wiem jak tam się operator na to będzie oglądał jak niedostanie ani jednego abonamentu.
Pozdrawiam Arek SQ9ROQ
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeśli już mowa o jakiejś odpowiedzialności karnej to co najwyżej za wyłudzenie może beknąć ten, kto wziął abonament legitymując się np. fałszywym zaświadczeniem o zatrudnieniu czy w inny sposób poświadczając nieprawdę (tak samo jak za wyłudzenie kredytu bankowego).
Tu sprawa jest raczej prosta - nie zapłaci faktur, umowa zostanie rozwiązana wraz z naliczeniem kary a dług sprzedany firmie windykacyjnej.
Ktoś widać po prostu chce sobie życie zafajdać.
Tu sprawa jest raczej prosta - nie zapłaci faktur, umowa zostanie rozwiązana wraz z naliczeniem kary a dług sprzedany firmie windykacyjnej.
Ktoś widać po prostu chce sobie życie zafajdać.
-
- Użytkownik forum
Hmm trochę mnie sumienie gryzie ,choć może nie powinno .
Ale może gościu się ocknie , zanim nabierze jakiś wartościowych rzeczy lub pożyczek.
OK dzięki za odpowiedzi.
Ale może gościu się ocknie , zanim nabierze jakiś wartościowych rzeczy lub pożyczek.
OK dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam Arek SQ9ROQ
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Myślę, że jednak powinno.SQ9ROQ pisze:Hmm trochę mnie sumienie gryzie ,choć może nie powinno .
Ja bym nie chciał z premedytacją pomagać komuś się pogrążać w taki sposób
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
Przypuszczam że jak nie ja to znalazł by się ktoś inny (ruch był całkiem spory) skoro powinno to gryzie
Choć znam dokładnie historię gdzie brano jestem spamerem , sprzęt rtv itp - może gościu się opamięta i tego nie zrobi . Dobra myślę że to już nie jest miejsce na dyskusję o sumieniu.
Temat można zamknąć.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Choć znam dokładnie historię gdzie brano jestem spamerem , sprzęt rtv itp - może gościu się opamięta i tego nie zrobi . Dobra myślę że to już nie jest miejsce na dyskusję o sumieniu.
Temat można zamknąć.
Pozdrawiam Arek SQ9ROQ
- wojteks
- *** Administrator ***
I tak też wyjątkowo uczynię.SQ9ROQ pisze:Temat można zamknąć.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W pierwszym poście nie sprecyzowałeś, że przy Tobie kupował. Jak było wspomniane wyżej, wyłudzenie (jeśli kupujący skorzystał z jakiegoś lewego dokumentu) też jest czynem zabronionym, jeśli go nie znajdą to w teorii mogą się pokusić o znalezienie aktualnego posiadacza modemu.SQ9ROQ pisze:Skoro mam rachunek i facet kupował to przy mnie - to myślę że nie ma mowy o paserstwie .
Z racji zamkniętego tematu odpowiedzi nie oczekuję.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!