Jakie porty za co odpowiadają?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
milolosiu
Początkujący użytkownik forum

Jakie porty za co odpowiadają?

Post autor: milolosiu »

Witam, chcę u siebie na routerze nadać priorytety portom w ustawieniach QoS, problem w tym, że nie mam pojęcia które porty za co odpowiadają i nawet nie wiem gdzie to sprawdzić.

Generalnie, głównie chodzi mi o to, żeby porty odpowiadajace za ściąganie ze stron typu rapidshare, z torrentów, p2p i innych miały niższy priorytet i dodatkowo ustawione max 300kbs downloadu od pozostałych portów, gdyż nieraz ktoś włączy ściąganie pełnym łączem i o komfortowym graniu w grę można zapomnieć, ba nawet chodzenie po stronach staje się uciążeniem.
Jeszcze jedno pytanie - czy to ograniczenie przepustowości na niektórych portach spowolni buforowanie jutuba?

Jeszcze jedna ważna rzecz, o której pojęcia nie mam, mianowicie do wyboru w tym całym QoS mam:

Obrazek

oraz

Obrazek

Tutaj też nie wiem co mam wybierać, więc liczę na Waszą pomoc

Pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jakie porty za co odpowiadają?

Post autor: key »

Youtube i RS jest na porcie 80 IIRC. Ograniczenie tego portu ogranicza rowniez inne uslugi internetowe.

Wykaz podstawowych/domyslnych portow znajdziesz n.p. tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_TC ... rt_numbers

Musisz tylko pamietac o tym, ze wiekszosc programow ma mozliwosc zmiany portu na inny, tak ze n.p. mozna zmusic torrenty zeby sluchaly na porcie 80, 22, 21 lub 443.

Zdecydowanie pewniejszy niz trafic shape na podstawie portow jest ograniczenie przepustowosci dla poszczegolnych MAC i wyrzucenie nieznanych MAC z sieci i ustawienie im przepustowosci = 0.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ