Bestpartner max 15 dbi a LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
danielmiller
Stały użytkownik forum

Bestpartner max 15 dbi a LTE

Post autor: danielmiller »

Witam!

Posiadam panel od Bestpartnera, ten max 15dbi z przeznaczeniem na pasmo 2100mhz.
I teraz moje pytanko - czy mogę tego panelu użyć z powodzeniem do LTE? czy strata z tytułu tej różnicy 300mhz będzie bardzo duża?

<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> chciałbym wziąć na testy LTE dlatego nie widzi mi się kupowanie dedykowanej antenki. Do BTS mam 4km.

Pozdrawiam :)
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Bestpartner max 15 dbi a LTE

Post autor: kmy »

danielmiller pisze:czy mogę tego panelu użyć z powodzeniem do LTE?
możesz spróbować, nic się nie stanie, ja testowałem anteny cybertecha 1800 i 2100
z modemem e398, każdą na każdej technologii i nie było widocznych różnic (przynajmniej program TnI zwracał informację o takim samym poziomie sygnału
na UMTS2100 na każdej antenie
na LTE na każdej antenie

testy robiłem, aby zdecydować się na jedna antenę, na której mógłbym korzystać zarówno z LTE jak i UMTS2100 Plusa a nie zmieniać ciągle anteny i nie widziałęm różnicy, choć zapewne są
ostatecznie zostawiłem panel na LTE i korzystam z niego na obu technologiach.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kmy pisze:możesz spróbować,
Zła porada, takim kombinowaniem można zniszczyć końcówkę mocy modemu. Przy downoadzie może nie być różnicy, anteny na pasmo umts 2100 muszą objąć zakres już od 1.9GHz (czyli upload) czyli i na 1.8 (czyli download lte) będą miały przyzwoity zysk, ale upload LTE jest już daleko poza projektem anteny, niedopasowanie impedancji może być już zabójcze dla modemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
danielmiller
Stały użytkownik forum

Post autor: danielmiller »

krystianb A powiedz mi czy proces "zabijania" modemu jest długo trwały czy taki "hop siup" ?

Chcę zobaczyć na razie czy to w ogóle u mnie zadziała dlatego nie widzi mi się kupowanie anteny już teraz ;) Jeżeli zadziała to oczywiście zrobię zakup ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Niestety szklana kUla mi się stłukła.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ