Huawei e583c-2 - antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mbonomaputo
Początkujący użytkownik forum

Huawei e583c-2 - antena

Post autor: mbonomaputo »

Witam wszystkich forumowiczów!

Kupiłem sobie modem Huawei e583c-2. Poczytałem sobie forum, ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Mieszkam za miastem i w domu nie mam zasięgu. Znalazłem go w jednym miejscu w ogródku (modem pokazuje wtedy 3-4 kreski na 4 możliwe i łapie HSDP z prędkością 1,5 MB up i down). Chciałbym dokupić antenę, ale nie bardzo wiem jaką. Modem w żaden sposób nie pokazuje parametrów połączenia (można w nim niby wymusić czy ma korzystać z GSM czy WCDMA, ale ustawianie tej opcji nie działa). W telefonie (samsung avila) odpaliłem net monitora i on pokazuje GSM 900 i siłę sygnału 30%. Czy jeśli kupię antenę dookólną i postawię ją w miejscu gdzie modem łapie dobry sygnał, to można założyć, że po podłączeniu go w domu (po 5 m kabla), będę miał taki sam zasięg? Czy może modem ma wbudowaną antenę kierunkową i po podłączeniu go do dookólnej nie będzie tak dobrze? Antena kierunkowa trochę mi nie pasuje z dwóch powodów: 1. nie jestem pewien częstotliwości; 2. w miejscu gdzie jest zasięg, ciężko będzie ją zamontować. Aha! Żeby było łatwiej, to mieszkam we Włoszech, więc btsearch.org odpada. Znalazłem coś takiego: http://btstoscana.altervista.org/WIND/map.html ale nie wiem na ile jest to aktualne (wiem, że nie ma jednego słabego nadajnika z mojej okolicy), a ten, który podejrzewam o łączenie, ma napisane, że obsługuje tylko GSM (czy to znaczy, że może być HSDP?).

Z góry dziękuję za wszelaką pomoc!
ODPOWIEDZ