Problem z konfiguracją modemu oraz rutera.
Moderator: Moderatorzy
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Problem z konfiguracją modemu oraz rutera.
Witam.
Mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto będzie w stanie mi pomóc skonfigurować ruter.
Więc zacznę od początku.Będąc w Polsce udało mi się ruter tp linka MR4320 skonfigurować z orange.Ale teraz jestem w Niemczech i mam internet w E-plusie ( aldik ) i nie mogę sobie poradzić z tym.Ruter skonfigurowałem po resecie w Niemczech tak samo jak to zrobiłem to w Polsce. Zrobiłem swoja nazwę ,hasło. Ogólnie widzę że modem huavei e160 został wykryty sa różne moce sygnału,troche dziwi mnie to że jak dałem modem w tym samym miejscu co kolega,a ma podpięty modem do kompa to mu pokazuje kolor jasny niebieski a mi zielony.Dam może jakieś screeny co mi się pokazuje.Nie wiem czy mam przypisać adresy jakieś bo widzę że cały czas są ,,zera''. Nie pamiętam co miałem w Polsce w miejscu tych ,,zer''.Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc. Mam nadzieję że screeny będą dla kogoś pomocne.
[ Dodano: 2012-05-06, 21:34 ]
Może to wydać się śmieszne co dla niektórych,ale jak się dodaje screeny :-)
Mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto będzie w stanie mi pomóc skonfigurować ruter.
Więc zacznę od początku.Będąc w Polsce udało mi się ruter tp linka MR4320 skonfigurować z orange.Ale teraz jestem w Niemczech i mam internet w E-plusie ( aldik ) i nie mogę sobie poradzić z tym.Ruter skonfigurowałem po resecie w Niemczech tak samo jak to zrobiłem to w Polsce. Zrobiłem swoja nazwę ,hasło. Ogólnie widzę że modem huavei e160 został wykryty sa różne moce sygnału,troche dziwi mnie to że jak dałem modem w tym samym miejscu co kolega,a ma podpięty modem do kompa to mu pokazuje kolor jasny niebieski a mi zielony.Dam może jakieś screeny co mi się pokazuje.Nie wiem czy mam przypisać adresy jakieś bo widzę że cały czas są ,,zera''. Nie pamiętam co miałem w Polsce w miejscu tych ,,zer''.Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc. Mam nadzieję że screeny będą dla kogoś pomocne.
[ Dodano: 2012-05-06, 21:34 ]
Może to wydać się śmieszne co dla niektórych,ale jak się dodaje screeny :-)
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z konfiguracją modemu oraz rutera.
Daj linki do obrazków na jakimś serwerze zdjęć typu fotosik/imageshack czy podobnym.adziu82 pisze:ale jak się dodaje screeny
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
http://imageshack.us/photo/my-images/44 ... uu1mc.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/18 ... uukzz.png/
Mam nadzieję że będzie pomocne.
http://imageshack.us/photo/my-images/18 ... uukzz.png/
Mam nadzieję że będzie pomocne.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zera powinny się zmienić w momencie ustanowienia połączenia. 
Zamień się z kolegą modemami, na próbę. To może dać podpowiedź gdzie leży problem.adziu82 pisze:jak dałem modem w tym samym miejscu co kolega,a ma podpięty modem do kompa to mu pokazuje kolor jasny niebieski a mi zielony.

- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No wlasnie,powinno automatycznie przypisac. Ale automatycznie to mi wybiera blau siec,a to jest chyba eplus ,a jak zmieniam na eplusa i wpisuje apn login i haslo to mi nie chce zapisac zmian.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zmien haslo i uzytkownika na "gprs".
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Kurcze,key to nic nie daje,chyba że ja zle to robię? Napisz mi proszę czy po pierwsze,mam hasło i użytkownika zmienić po resecie rutera czy mogę nawet jak już mam go skonfigurowanego. Po drugie czy mam zostawic usługodawce na blau.de czy dać na Eplusa?Bo przecież w eplusie aldik jest. Oraz czy w internet access mam dać na 3g preferowane czy only,tak samo nie wiem na co zmienic tam gdzie są regiony,np w jednym mam armenia,to zmieniłem na germany.Oraz mam tez USA ,to też mam zmienic na germany? Najgorsze jest to że w Polsce w orange ustawiłem, a tu nie mogę,może ma ktoś jakiś PDF lub coś innego żebym mógł wedłóg tego sobie ustawić. Może mam dac screeny inne ,żeby ktos sprawdził co mam zle ustawione.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
@1 - mozesz w dowolnej chwili
@2 - Blau tez uzywa e+ - poza nazwa profilu nie ma to znaczenia. Liczy sie tylko APN/haslo/uzytkownik.
Ustaw na 3G only, jesli router nie jest podlaczony do zadnej innej sieci.
Region nie ma znaczenia - tutajustwiasz tylko dostepne kanaly WiFi.
@2 - Blau tez uzywa e+ - poza nazwa profilu nie ma to znaczenia. Liczy sie tylko APN/haslo/uzytkownik.
Ustaw na 3G only, jesli router nie jest podlaczony do zadnej innej sieci.
Region nie ma znaczenia - tutajustwiasz tylko dostepne kanaly WiFi.
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Ok ,czyli oprócz APN-u loginu i hasła nic mam nie przestawić,wszystko jest tam automatycznie ustawione i jest dobrze? Więc coś z loginem lub hasłem jest nie tak,możesz napisać jaki APN login hasło ma być do blau i to samo do eplusa,bo z tego co widzę to możliwości jest kilka.Coś mi się wydaję że przerosło to mnie
tylko powtórzę się ,ale ustawiłem to w Polsce na orange,nic chyba nie ustwiałem oprócz APN-u loginu i hasła,więc tam musi być błąd!!
[ Dodano: 2012-05-07, 19:56 ]
Jeszcze mam kilka pytań. Czy dial nr jest ok w blau bo jest inny ma *99***1# gdzie zawsze jest *99#. Bo to się różni od eplusa a blau a nie powinny byc takie same? Oraz czy jak mam connetit mode tam gdzie ustawiam te APN-y itd to mam wybór ,deamon'' automatally i mannual. Mam na to pierwsze może to trzeba przestawić?

[ Dodano: 2012-05-07, 19:56 ]
Jeszcze mam kilka pytań. Czy dial nr jest ok w blau bo jest inny ma *99***1# gdzie zawsze jest *99#. Bo to się różni od eplusa a blau a nie powinny byc takie same? Oraz czy jak mam connetit mode tam gdzie ustawiam te APN-y itd to mam wybór ,deamon'' automatally i mannual. Mam na to pierwsze może to trzeba przestawić?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ten sam. To ta sama siec - blau sprzedaje uslugi Eplus, tak samo jak aldi.adziu82 pisze:napisać jaki APN login hasło ma być do blau i to samo do eplusa
Oba numery sa poprawne.adziu82 pisze:Czy dial nr jest ok w blau bo jest inny ma *99***1# gdzie zawsze jest *99#.
Ustaw automat.adziu82 pisze: Mam na to pierwsze może to trzeba przestawić?
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No chyba ten dial nie będzie dobry,zmieniłem na *99# i przypisało IP itd bez problemu i na login i hasło blau i tak samo na GPRS ale mamy dziś tak zly net że połączył się na chwilę ale zaraz zrywa połączenie,albo zawiesza stronki. Może problem bo mieszkamy 100metrów od autostrady i 4 km od lotniska,ogólnie często to się zdarza z netem ale dziś to jest masakra.
Wielkie dzięki za pomoc key
Wielkie dzięki za pomoc key

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja mam 500m w lini prostej do lotniska. Nie mam takich problemow - tez z Eplüsch.adziu82 pisze:Może problem bo mieszkamy 100metrów od autostrady i 4 km od lotniska
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No to nie wiem,czemu nam tak zarywa.Teraz kolesie gadają na skype a ja nie mam 3g,tylko na 2,5 jadę. Zastanawiam się nad zmianą na tchibo 7,2 a nie 3,6 jak aldik.Router jakoś wreszcie mi się udało po 5 godzinach grzebania ustawić to by się przydała większa prędkość.
[ Dodano: 2012-05-07, 21:50 ]
Jeżeli mam pod ruter podpięty modem z karta SIM,ja w tym momencie nie korzystam na żadnym urządzeniu z internetu ( np w nocy )to czy jakieś dane są pobierane? Wiadomo że każdy liczy dane i nie chciałbym żebym wszedł na GPRS
[ Dodano: 2012-05-07, 21:50 ]
Jeżeli mam pod ruter podpięty modem z karta SIM,ja w tym momencie nie korzystam na żadnym urządzeniu z internetu ( np w nocy )to czy jakieś dane są pobierane? Wiadomo że każdy liczy dane i nie chciałbym żebym wszedł na GPRS

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Cos tam sie przez lacze przewija.adziu82 pisze:to czy jakieś dane są pobierane?
3.6 starcza spokojnie, Tchibo albo Lidl (ta sama siec) moze miec lepsze lub gorsze pokrycie.
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Key ,a nie wiesz czy to jest normalne,że ruter tak strasznie długo łączy się z netem,długo czekam aż przypisze wszystkie IP itd,otworzę stronkę,drugą,a pózniej lipa,nic nie otwiera.Jestem połączony z siecią,wszystko mam przypisane,nagle zrywa wszystko zaczyna znowu wykrywać modem,około minuty,pózniej przypisuje IP ,druga minutę,wszystko koło trzech minut. Strasznie to niestabilne,moc 25-35 % nie ma rewelacji.Telefon ma maxa a tu nie ma,także modem podłączałem bezpośrednio do kompa pod mobile partnera,raz mi pokazało 100% na WCDMA I HSDPA ale to był chyba błąd jakiś bo teraz 25% tak średnio. Może to jest problem z ruterem,mała moc i cały czas zawiesza? Może antenka by pomogła taka stojąca pionowa na 5 m kabla?
[ Dodano: 2012-05-08, 18:32 ]
Teraz wyszedłem na zewnątrz budynku i mam nawet 99 %. Czy jest to możliwe że 25 % to jest na ruter za mało i będzie się wieszał i zrywał połączenie? Aha, i jaki kolor na modemie jest lepszy? Ciemny niebieski czy jasny,bo juz sie pogubiłem,mi się wydaje że jasny jest lepszy
Czyli wychodzi na to że muszę kupić antenkę. Może taką? Zysk jest ważny? Tu ma 11dbi a tańsza ma 4 dbi. Czy może ktoś ma coś lepszego?
http://allegro.pl/antena-huawei-11dbi-4 ... 83356.html
Dziwne teraz mi modem pokazuje 75% a mam na parapecie, jak podepnę pod ruter to nie będzie więcej niż 35%.
[ Dodano: 2012-05-08, 18:32 ]
Teraz wyszedłem na zewnątrz budynku i mam nawet 99 %. Czy jest to możliwe że 25 % to jest na ruter za mało i będzie się wieszał i zrywał połączenie? Aha, i jaki kolor na modemie jest lepszy? Ciemny niebieski czy jasny,bo juz sie pogubiłem,mi się wydaje że jasny jest lepszy

Czyli wychodzi na to że muszę kupić antenkę. Może taką? Zysk jest ważny? Tu ma 11dbi a tańsza ma 4 dbi. Czy może ktoś ma coś lepszego?
http://allegro.pl/antena-huawei-11dbi-4 ... 83356.html
Dziwne teraz mi modem pokazuje 75% a mam na parapecie, jak podepnę pod ruter to nie będzie więcej niż 35%.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mozesz najpierw poprawic post, tak zebym byl w stanie zrozumiec o co ci chodzi?adziu82 pisze:a nie wiesz czy to jest normalne
Ten kijek sobie kup, jak bedziesz chcial zbudowac choragiewke.
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Key,więc jaką antenę proponujesz? I tak myślę że z kolesiem zrzucę się na tą co Ci pokazałem,jak nie wypali to będę szukał innej.Daj proszę jakiegoś linka.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Po co mam sie trudzic i szukac czegos, skoro ty i tak juz wiesz co zrobisz?
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Ok,to najpierw wezmę tego kijka
jak by nie pomogła to wtedy poproszę Cie żebyś poszukał czego.

- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Tak do wiadomości key,ten kijek dał mi 50% więcej mocy sygnału :-)
Ale co z tego jak włożyłem kartę do modemu i modem do rutera to już mi nie działa,a działało. Teraz jest moc syg 60-70 % ale nie ma koloru mocy. Wyszukuje modem,pózniej znajdu go ale po chwili wyskakuje komunikat ,,Unknow PIN status,please insure that your SIM/RUIM is on unlock status'' lub PIN protection is disabled. Nawet jak bym troszke nie znał angielskiego to dałbym na translatora google i by mi przetłumaczył,ale ja w ogóle tego nie kumam,działo mi a teraz mi sie wszystko psuje. Chyba dam sobie spokój z tym ruterem tylko ze szkoda jakies 170zl poszlo na marne.
Ale co z tego jak włożyłem kartę do modemu i modem do rutera to już mi nie działa,a działało. Teraz jest moc syg 60-70 % ale nie ma koloru mocy. Wyszukuje modem,pózniej znajdu go ale po chwili wyskakuje komunikat ,,Unknow PIN status,please insure that your SIM/RUIM is on unlock status'' lub PIN protection is disabled. Nawet jak bym troszke nie znał angielskiego to dałbym na translatora google i by mi przetłumaczył,ale ja w ogóle tego nie kumam,działo mi a teraz mi sie wszystko psuje. Chyba dam sobie spokój z tym ruterem tylko ze szkoda jakies 170zl poszlo na marne.