A więc mam problem. Polega on na tym iż nie działa mi internet z kartą orange wsadzoną do tego modemu. Początkową korzystałem z modemu który miałem z orange, czyli Huaweij E173 z jego oryginalnym oprogramowaniem. Niestety modem ten wybierał kto inny (a w zasadzie został mu "wciśnięty") i gdy przypadł mi to szybko się zorientowałem że maksymalny transfer na nim to 7,2 Mbps, więc postanowiłem kupić sobie coś co obsłuży HSPA+ i po raz pierwszy na allegro, na jednej z ofert modemów natknąłem się na Aero2. I teraz tak: chciałem używać tego modemu do łączenia się w dzień z Aero2 (żeby nie obciążać limitu danych tego neta z orange), a w nocy kiedy mam happy hours chciałbym się łączyć z orange i w pełni wykorzystywać 20 mega jakie oferuje HSPA+. No i tak, modem po trochu męczarniach w końcu zaczął łączyć się z Aero2 i net działa wyśmienicie. Ale gdy wkładam kartę orange, gdy klikam połącz, to się łączy z siecią orange, pisze mi że się połączył w technologii HSPA+, ale gdy chce włączyć przeglądarkę to pisze mi że brak połączenia z internetem i przy tych strzałkach (zielonej i czerwonej) w oprogramowaniu od play (które jest chyba delikatną modyfikacją Mobile Partnera) są zera i ani drgną.... Korzystam z oprogramowania Play, które było standardowo na modemie i z niego chciałbym korzystać, gdyż działa na nim Aero2. Jestem strasznym noobem jeśli chodzi o modemy GSM więc proszę o wyrozumiałość. Acha dodam iż konto APN skonfigurowałem dla profilu orange w następujący sposób:
Typ połączenia:
NDIS
Nazwa profilu:
Internet
APN
Statyczne
APN: internet
Uwierzytelnienie
Numer dostępowy *99#
Nazwa użytkownika internet
Hasło internet
Zaawansowane
IP
puste
Ustawienia protokołu uwierzytelnienia
PAP
Ustawienia DNS
Główny 194.204.159.001
Drugorzędny 194.009.223.079
Ustawienia WINS
puste
Dodam że gdy zmieniam na RAS to przy strzałce czerwonej (Upload) pokazują się różne ilości kbps, ale przy zielonej (Download) jest cały czas zero.
A i zanim sobie zainstalowałem oprogramowanie z play, to najpierw chciałem usunąć to stare od orange, ale kiedy w dodaj/usuń programy chciałem to usunąć to wyskakiwało puste okno i informacja że jakieś skrypty napotkały błąd, coś tam coś tam, i za ch**a nie dało się nic z tym oknem zrobić, tylko przez menedżer urządzeń zbić proces instalatora. Tak więc usunąłem ręcznie pliki z dysku, tego badziewia od orange, a pozostałości z rejestru wywaliłem programem windows 7 manager. Gdy jednak na modemie e3131 z oprogramowaniem od play internet orange nie chciał działać postanowiłem, sprawdzić czy z powrotem na badziewiu z orange będzie działa. Gdy więc jeszcze raz zaintalowałem oprogramowanie od orange i włożyłem do kompa e173 z kartą orange, to to oprogramowanie w ogóle nie było już w stanie <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> modemu, ani e173 ani e3131. Piszę o tym fakcie bo być może to ma jakiś związek że net z orange teraz nie chce mi działać na oprogramowanie z Play.
Modem Huawei E3131 i karta Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem Huawei E3131 i karta Orange
Ostatnio zmieniony 2012-05-16, 22:00 przez beer2, łącznie zmieniany 1 raz.
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Modem Huawei E3131 i karta Orange
Pisz bardziej zrozumiale,a nie bełkotem.
Weź sobie ściągnij program advanced uniinstaler i usuń wszystko po tych menagerach modemowych i wyczyść dokładnie rejestr oraz błędne katalogi itd,później zainstaluj sobie CCleaner i zrób tez dokładne czyszczenie i dopiero jak już nic nie będzie w rejestrze i na dysku to się bierz za instalowanie playowego mobile partnera,bo jak masz bałagan ze sterownikami itd to są takie kwiatki.
Weź sobie ściągnij program advanced uniinstaler i usuń wszystko po tych menagerach modemowych i wyczyść dokładnie rejestr oraz błędne katalogi itd,później zainstaluj sobie CCleaner i zrób tez dokładne czyszczenie i dopiero jak już nic nie będzie w rejestrze i na dysku to się bierz za instalowanie playowego mobile partnera,bo jak masz bałagan ze sterownikami itd to są takie kwiatki.
-
Ok, spróbuje tak jak piszesz
.
[ Dodano: 2012-05-18, 00:14 ]
A więc sprawa wygląda tak. Starałem się usunąć wszystkie pozostałości po starym orange'u.
Obecnie mam zainstalowany Mobile Partner od Play.
Na karcie Aero2 net działa bezproblemowo, ale czasem muszę odpalić ten programik Top_netinfo, żeby wymusić łączenie się modemu tylko z sieciami HSPA+. W zasadzie nawet nie musze uruchamiać mobile partnera gdyż w obszarze powiadomień, tam gdzie jest ikona sieci, pokazuje mi że są dostępne sieci "Mobile BroadBand Connecton" i tam mogę się połączyć z siecią bez nazwy (tak mi pokazuje) czyli z Aero2. Ikonka tego połączenia jest taka jak przy np połączeniu wifi (acha chyba wcześniej nie pisałem mam win 7), czyli pokazane są kreseczki z zasięgiem.
I teraz zaczyna się ubaw. Gdy wyciągnę modem E3131 i podłączę modem od orange E173 z kartą orange, to Mobile partner już bez problemu go wykrywa, wyszukuje sieć, łączy się z nią w technologi HSPA i net śmiga
. W tym przypadku także nie muszę używać mobile partnera gdyż w obszarze powiadomień znów wyświetla mi się ikona z informacją o dostępnych sieciach, z tą różnicą, że tym razem mogę sobie wybrać:
-albo sieć bezprzewodową o nazwie "Orange"
-albo sieć VPN o nazwie Internet, czyli o takiej nazwie jak ta, którą nazwałem profil dla orange w Mobile Partnerze od Play.
Niezależnie którą metodę wybiorę, to net się łączy i działa. I tu mam moje pierwsze pytanie: 1.Dlaczego mam do wyboru i sieć VPN oraz "Mobile BroadBand Connecton" Orange?
Gdy jednak z powrotem podłączam modem od Play E3131, to łączy się w technologi HSPA+ i net nie działa... Tzn. przy czerwonej strzałce w Mobile Partnerze widać że modem coś wysyła, ale nic nie odbiera. Gdy jednak zmienię na tryb sieci tylko na GSM, to łączy się, jest napisane, że połączył się w EDGE i net działa...
Więc wygląda to tak jakby ten modem E3131 na karcie z orange nie chciał współpracować z tą siecią w technologi HSPA+. Tzn. nawiązuje połączenie, ale nic nie chce ściągać. Na karcie z Aero2 nie mam takiego problemu. Tak więc tu jest moje drugie pytanie: 2. Czemu nie mogę normalnie korzystać z internetu orange w technologi HPSA+
Informacje które mogą się przydać:
- mam usługę business Everywhere Mini (0,5 GB)
- Windows 7
- skończył mi się limit danych, także net jest ograniczony do tych 20 kbps. Tu się nasówa moje trzecie pytanie: 3. Czy gdy skończył mi się limit danych, to orange może mi w jakiś sposób zblokować łączenie się z siecią HSPA+?
PS starałem się pisać jak "najmniejszym bełkotem
".

[ Dodano: 2012-05-18, 00:14 ]
A więc sprawa wygląda tak. Starałem się usunąć wszystkie pozostałości po starym orange'u.
Obecnie mam zainstalowany Mobile Partner od Play.
Na karcie Aero2 net działa bezproblemowo, ale czasem muszę odpalić ten programik Top_netinfo, żeby wymusić łączenie się modemu tylko z sieciami HSPA+. W zasadzie nawet nie musze uruchamiać mobile partnera gdyż w obszarze powiadomień, tam gdzie jest ikona sieci, pokazuje mi że są dostępne sieci "Mobile BroadBand Connecton" i tam mogę się połączyć z siecią bez nazwy (tak mi pokazuje) czyli z Aero2. Ikonka tego połączenia jest taka jak przy np połączeniu wifi (acha chyba wcześniej nie pisałem mam win 7), czyli pokazane są kreseczki z zasięgiem.
I teraz zaczyna się ubaw. Gdy wyciągnę modem E3131 i podłączę modem od orange E173 z kartą orange, to Mobile partner już bez problemu go wykrywa, wyszukuje sieć, łączy się z nią w technologi HSPA i net śmiga

-albo sieć bezprzewodową o nazwie "Orange"
-albo sieć VPN o nazwie Internet, czyli o takiej nazwie jak ta, którą nazwałem profil dla orange w Mobile Partnerze od Play.
Niezależnie którą metodę wybiorę, to net się łączy i działa. I tu mam moje pierwsze pytanie: 1.Dlaczego mam do wyboru i sieć VPN oraz "Mobile BroadBand Connecton" Orange?
Gdy jednak z powrotem podłączam modem od Play E3131, to łączy się w technologi HSPA+ i net nie działa... Tzn. przy czerwonej strzałce w Mobile Partnerze widać że modem coś wysyła, ale nic nie odbiera. Gdy jednak zmienię na tryb sieci tylko na GSM, to łączy się, jest napisane, że połączył się w EDGE i net działa...
Więc wygląda to tak jakby ten modem E3131 na karcie z orange nie chciał współpracować z tą siecią w technologi HSPA+. Tzn. nawiązuje połączenie, ale nic nie chce ściągać. Na karcie z Aero2 nie mam takiego problemu. Tak więc tu jest moje drugie pytanie: 2. Czemu nie mogę normalnie korzystać z internetu orange w technologi HPSA+
Informacje które mogą się przydać:
- mam usługę business Everywhere Mini (0,5 GB)
- Windows 7
- skończył mi się limit danych, także net jest ograniczony do tych 20 kbps. Tu się nasówa moje trzecie pytanie: 3. Czy gdy skończył mi się limit danych, to orange może mi w jakiś sposób zblokować łączenie się z siecią HSPA+?
PS starałem się pisać jak "najmniejszym bełkotem

-
Dobra problem się sam rozwiązał. Już wszystko działa jak należy. Dziś rozpoczyna się następny miesiąc rozliczeniowy z orange i po tym jak mi zdjęli kajdany na prędkość, modem E3131 normalnie się łączy z kartą orange z siecią HSPA+
. Jednym słowem po przekroczeniu limitu danych, nie można łączyć się w technologi HSPA+.