konfiguracja dwoch routerow w jednej sieci

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maly78
Początkujący użytkownik forum

konfiguracja dwoch routerow w jednej sieci

Post autor: maly78 »

Witam mam problem polaczylem dwa routery w jednej sieci jak na schemacie i nie wiem jak zrobic zeby laptop widzial drukarke. Drukarka jest podlaczona wifi do pierwszego routera T-link Wr741nd do drugiego routera jest podlaczone przez wifi laptop, tv oraz playstation 3
siec ma jedna nazwe i jedno haslo. niestety nie moge nic wydrukowac i tu mam problem. zalaczam schemacik
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: konfiguracja dwoch routerow w jednej sieci

Post autor: key »

W jaki sposob masz podlaczone routery (nazwy portow, konfiguracja)?
W ktorymmiejscu jest internet?

WiFi musisz miec dwa rozne SSID. Roaming nie dziala.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: joujoujou »

key pisze:Roaming nie dziala.
Komu nie działa, temu nie działa. ;)
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

joujoujou pisze:Komu nie działa, temu nie działa.
Nie rwie Ci się połączenie przy zmianie sieci? Najlepszym testem jest pobiera pliku z serwera nie obsługującego wznawiania połączenia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

key pisze:WiFi musisz miec dwa rozne SSID. Roaming nie dziala.
E tam musi. Na jednym SSID będzie ok.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

key,
WiFi musisz miec dwa rozne SSID. Roaming nie dziala.
Kiedyś tak miałem ustawione na A.DUO (dla 2.4GHz i 5GHz inny SSID), nie było to dobre rozwiązanie (za każdym razem przy problemie z zasięgiem w 5GHz-skanowanie sieci,przestoje). Teraz przy tym samym SSID nawet nie zauważam jak zmienia mi AP na 2,4. ;) P.S Print serwer(router) ma swój adres IP który podajesz przy konfiguracji w komputerze. (korzystam z podobnego rozwiązania, łączyłem to jako bridge i z dwoma podsieciami-działa bez różnicy). :ok:
jareq
key
*Mistrz bezprzewodowy*

joujoujou pisze:Komu nie działa, temu nie działa.
jarek999 pisze:Teraz przy tym samym SSID nawet nie zauważam jak zmienia mi AP na 2,4.
Przeskoczenie miedzy dwoma AP z tym samym haslem i SSID to nie roaming.
Pusc sobie pinga na jakis zewnetrzny host i zobatrz co sie dzieje przy zmianie AP.

Roamig, to przekazanie polaczenia miedzy dwoma AP bez utraty polaczenia z siecia. Jesli AP nie maja funkcji synchronizacji i przekazania informacji o polaczeniu miedzy soba oraz poinformowania switcha ze miejsce w ktorym jest podpiety client sie zmienilo (a nie znam zadnego locost ktory by to mial) jest to najzwyklejsze wylogowanie z jednego AP i zalogowanie do drugiego - lacznie z wszystkimi przyjemnosciami ktore sie z tym lacza (n.p. pociagniecie nowego IP dla klienta).
Jo_gurt pisze:E tam musi. Na jednym SSID będzie ok.
Pewnie. Najlepiej jeszcze na jednym kanale i jednym hasle ;)
Ostatnio zmieniony 2012-05-29, 08:54 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:Pewnie. Najlepiej jeszcze na jednym kanale i jednym hasle
A czemu nie? Z kanałem różnie, ale reszta w niczym nie przeszkadza.
key pisze:lacznie z wszystkimi przyjemnosciami ktore sie z tym lacza (n.p. pociagniecie nowego IP dla klienta).
To też by było bardzo dziwne. Zdarzyć się może, ale raczej albo przy źle skonfigurowanym serwerze DHCP albo jakby dziwnym trafem akurat przełączyć się w momencie wygaśnięcia dzierżawy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Z kanałem różnie, ale reszta w niczym nie przeszkadza.
Do momentu az nie znajdziesz sie na granicy zasiegu obu AP albo w miejscu gdzie sygnal jest podobnie slaby.
Jo_gurt pisze:To też by było bardzo dziwne.
Nie jest dziwne. Winda (mam przecwiczone na XP) dokladnie tak sie zachowuje - nowy AP - nowy DHCP request. Zawsze. Z serwerem DHCP nie ma to nic wspolnego.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:Nie jest dziwne. Winda (mam przecwiczone na XP) dokladnie tak sie zachowuje - nowy AP - nowy DHCP request. Zawsze. Z serwerem DHCP nie ma to nic wspolnego.
Ciekawe, nie zauważyłem na żadnej windzie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Moze sie nie przygladales ;) A moze winne sa sterowniki Della/Asusa w moich laptopach lub przejscie z N na G.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

key,
Przeskoczenie miedzy dwoma AP z tym samym haslem i SSID to nie roaming.
To oczywiste, nie wiem czy takowe AP do użytku domowego w ogóle takową funkcjonalność posiadają- jak już czy to działa (często w firmware-ach urządzeń są funkcjonalności które w praktyce nie działają).
Jesli AP nie maja funkcji synchronizacji i przekazania informacji o polaczeniu miedzy soba oraz poinformowania switcha ze miejsce w ktorym jest podpiety client sie zmienilo (a nie znam zadnego locost ktory by to mial) jest to najzwyklejsze wylogowanie z jednego AP i zalogowanie do drugiego - lacznie z wszystkimi przyjemnosciami ktore sie z tym lacza (n.p. pociagniecie nowego IP dla klienta).
Nic się nie dzieje A.DUO jest w trybie bridge, adres przyznaje router połączony kablem, przypisany statycznie do MAC adresu urządzenia.Korzystając z różnych usług na komputerze wymagających np. autoryzacji (gdybym włączył narzędzia sieciowe w Macbook-u to z pewnością było by to widoczne ale działa mi to płynnie także po co?) . ;)
jareq
key
*Mistrz bezprzewodowy*

jarek999 pisze:ak już czy to działa
U mnie w pracy dziala.
jarek999 pisze:Nic się nie dzieje
Masz jedno urzadzenie, co upraszcza sprawe. U mnie przejscie z 2.4GHz na 5 GHz w frytce tez jest niewidoczne. Schody zaczynaja sie, gdy zmieniam AP.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: joujoujou »

krystianb pisze:Nie rwie Ci się połączenie przy zmianie sieci?
Nie wiem - nic nie pobieram zazwyczaj wynosząc laptopa do ogrodu . ;) Chociaż wcale bym się nie zdziwił, gdyby rwało. :oops:
key pisze:Przeskoczenie miedzy dwoma AP z tym samym haslem i SSID to nie roaming.
No w zasadzie nie, aczkolwiek to kwestia semantyki - przyjęło się tak nazywać w terminologii "routerowo-AP'kowej", a właściwiej byłoby określić to mianem handover. :)
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Handover to tez nie jest. To najzwyklejsza utrata polaczenia z jednym i nawiazanie polaczenia z drugim AP.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ