Zrywanie połączeń Anydata 770-wa

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hitman2
Użytkownik forum

Zrywanie połączeń Anydata 770-wa

Post autor: hitman2 »

Witam, od jakiegoś czasu mój modem notorycznie zrywa połączenie z internetem (korzystam tylko z cdma), tzn. niby cały czas pisze ''połączony'' ale prędkość spada do zera i ani drgnie, zauważyłem że szczególnie dzieje się tak gdy chcę coś wysłać i prędkość wysyłania wzrasta powyżej np. 300 kb\s, wtedy można ze 100% pewnością przewidzieć że net zaraz siądzie. Szczególnie jest to upierdliwe gdy zostawię coś do ściągnięcia w nocy, budzę się rano a tam ściągnięte 5% zamiast całego pliku :zly: . Wcześniej też to się zdarzało ale dużo rzadziej teraz natomiast dzieje się to non stop. Spotkał się może ktoś z tym i\lub zna rozwiązanie tej sytuacji? I jeszcze jedno pytanie - czy istnieje jakiś router, który współpracuje z tym modemem?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: Zrywanie połączeń Anydata 770-wa

Post autor: ryba825 »

Orange miał jakieś problemy, bo u mnie co kilka minut zrywało, ale teraz już w miarę dobrze. Dzwoń do nich.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

hitman2 pisze:Spotkał się może ktoś z tym i\lub zna rozwiązanie tej sytuacji? I jeszcze jedno pytanie - czy istnieje jakiś router, który współpracuje z tym modemem?
Z tanich TP-Linki MR-3220,3420; z droższych Linksys WRT160NL, NetgearWNDR-3700v2, Buffalo...+Open-Wrt Gargoyle więcej info http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2927 a co do samego zrywania połączeń to jeżeli modem ma wejście antenowe to wskazana antena zewnętrzna. ;)
jareq
Nalewka
Stały użytkownik forum

Post autor: Nalewka »

Właśnie w boku Orange powiedzieli mi o awariach nadajników cdma w kilku miejscach niedaleko mnie, przez burze z piorunami sieci radiowej nie ma, konsultant mówił o problemach pogodowych i nieznanym czasie naprawy tego stanu rzeczy (!), a więc bardziej obciążona jest częstotliwość gsm a więc i sieć telefoniczna :(
modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
Axesstel 610 + antena ATK + jakaś ładna przełączka :)
hitman2
Użytkownik forum

Post autor: hitman2 »

Zakupiłem router (tl-mr3420) i problem ze zrywaniem połączeń się rozwiązał :super: . Router chodzi od 18h i ani razu połączenie się nie zerwało :super: . Połączenie jest przez cdma ale dioda na modemie się nie świeci - czy u was jest tak samo? Moją radość nieco zmącił fakt iż zostawiłem sobie na noc parę plików do ściągnięcia, rano patrze, a tu okazuje się, że komputer samoczynnie wszedł w tryb uśpienia - czy może być to związanie z routerem?
fulo
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: fulo »

Zmień w komputerze zarządzanie energią.
ODPOWIEDZ