Router Wifi i antena do OPTION ICON Globesurfer 3G+ w GPRS

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PiotrM_
Początkujący użytkownik forum

Router Wifi i antena do OPTION ICON Globesurfer 3G+ w GPRS

Post autor: PiotrM_ »

Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum.
Moje pytania dotyczą modemu OPTION ICON Globesurfer 3G+ i zakupu do niego routera oraz anteny.

Specyfikacja modemu w skrócie:
• Typ złącza: USB 2.0 (modem zasilany z portu USB)
• Wbudowana antena wewnętrzna
• Gniazdo anteny zewnętrznej
• Obsługiwane sieci: 850, 900, 1800, 1900, 2100 MHz
• Prędkość łacza „w dół” (downlink):
- GPRS: do 53,6 kb/s
- EDGE: do 236,8 kb/s, klasa 10
- UMTS: do 384 kb/s
- HSDPA: do 1,8 Mb/s

Pytanie 1.
Jaki najtańszy router Wifi kupić, by rozsyłać po Wifi internet od Orange za pomocą tego modemu ? Czy TP-LINK MR3220 będzie współpracował z tym modemem w trybie GPRS ?
Z uwagi na i tak bardzo małą prędkość transferu chodzi o najtańsze rozwiązanie, bez wodotrysków.

Pytanie 2.
Wg strony http://mapa.btsearch.pl wszystkie nadajniki leżące w pobliżu miejsca, gdzie będzie zainstalowany modem, mają oznaczenie GSM. Czy to oznacza, że w tym miejscu dostępny będzie tylko GPRS ? (na pewno nie będzie UMTS czy HSDPA, ale czy będzie EDGE?)

Pytanie 3.
W miejscu użytkowania są bardzo kiepskie warunki terenowe (domek w lesie). Nadajnik odległy 5,5km w linii prostej. Do tej pory, bez dodatkowych anten i wdrapywania się wyżej niż 1,5m nad ziemią, udawało się sporadycznie połączyć w trybie GPRS za pomocą telefonu komórkowego w roli modemu (telefon starego typu, ma tylko GPRS - ale o dziwo 5 kresek zasięgu). Liczę, że po zastosowaniu modemu Option i umieszczeniu go wyżej , z dodatkową anteną na możliwie jak najkrótszym kablu na wysokości np. 6-8m, uzyskam łącze w miarę stabilne o prędkości może w okolicach 20 - 30 kb/s. (chodzi w ogóle o jakąkolwiek łączność). I tu pytanie, jaką antenę zastosować w tych warunkach. Tutaj również chodzi o w miarę tanie rozwiązanie.

Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Router Wifi i antena do OPTION ICON Globesurfer 3G+ w GPRS

Post autor: krystianb »

PiotrM_ pisze:Czy TP-LINK MR3220 będzie współpracował z tym modemem w trybie GPRS ?
Prawdopodobnie w ogóle nie będzie współpracował z tym modemem, nie wiem czy jakikolwiek router na fabrycznym sofcie da radę. Modem działa na starszych sterownikach niż choćby icon 225, do tego fabrycznie jest w trybie ndis.
PiotrM_ pisze:gdzie będzie zainstalowany modem, mają oznaczenie GSM. Czy to oznacza, że w tym miejscu dostępny będzie tylko GPRS ? (na pewno nie będzie UMTS czy HSDPA, ale czy będzie EDGE?)
EDGE, chyba już stacji z gołym gprsem nie ma.
PiotrM_ pisze:uzyskam łącze w miarę stabilne o prędkości może w okolicach 20 - 30 kb/s.
Piszesz o kilobitach czy kiloBajtach? Z pierwszym nie powinno być problemu, jeśli myślisz o kiloBatach/s to już może być problem. Może nawet antena nie będzie potrzebna, wbudowana w ten model jest lepsza niż w niejednym telefonie. Rozmiar robi swoje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
PiotrM_

krystianb pisze:Prawdopodobnie w ogóle nie będzie współpracował z tym modemem, nie wiem czy jakikolwiek router na fabrycznym sofcie da radę. Modem działa na starszych sterownikach niż choćby icon 225, do tego fabrycznie jest w trybie ndis.
znalazłem tylko coś takiego: ftp://ftp.draytek.pl/POMOC/Gotowe_przyk ... n_iCON.pdf ale router ten jest drogi dosyć.
krystianb pisze:EDGE, chyba już stacji z gołym gprsem nie ma.
spotkałem też na tej mapie, w innym miejscu nadajniki oznaczone EGSM, stąd wydawało mi się, że te bez "E" mają być może goły GSM.
krystianb pisze:Piszesz o kilobitach czy kiloBajtach? Z pierwszym nie powinno być problemu, jeśli myślisz o kiloBatach/s to już może być problem. Może nawet antena nie będzie potrzebna, wbudowana w ten model jest lepsza niż w niejednym telefonie. Rozmiar robi swoje.
chodzi o kb, ponieważ myślę o GPRS, chociaż po cichu liczę na EDGE (sprawdzę dopiero za jakiś czas). Dobrze słyszeć, że ma dobra antenę wewnętrzną, ale obawiam się czy wystarczy w tym zalesionym terenie. Gdyby jednak jakaś niedroga antena, to jaka? Czy opłaca się kupować te dookólne "patyki" z dwoma lub trzema sekcjami? Czy szukać wyłącznie kierunkowych?

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2012-07-13, 16:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-07-13, 15:56 przez PiotrM_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

PiotrM_ pisze:w innym miejscu nadajniki oznaczone EGSM, stąd wydawało mi się, że te bez "E" mają być może goły GSM.
EGSM to tylko dodatkowy zakres częstotliwości.
PiotrM_ pisze:Gdyby jednak jakaś niedroga antena, to jaka?
ATK20 z dipola.
PiotrM_ pisze: Czy opłaca się kupować te dookólne "patyki" z dwoma lub trzema sekcjami?
Nie ma sensu, to się nadaje się mieszka w bunkrze i trzeba przenieść antenę w inne miejsce, zysku to nie daje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
PiotrM_

Tańsze i mniejsze (wygodniejsze w montażu) od wskazanej ATK20 są anteny "panelowe wykonane w technologii mikropaskowej".
Czy one są godne uwagi? Czy dużo lepsze od patykowych i dużo gorsze od ATK20 ?

Jeśli pobliski nadajnik obsługuje GSM900 i GSM1800 (modem również obie częstotliwości) to jaka antena byłaby lepsza - ta na pasmo 900 czy 1800 ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

PiotrM_ pisze:"panelowe wykonane w technologii mikropaskowej".
Daj konkretnego linka do takiej anteny na 900MHz
PiotrM_ pisze:Jeśli pobliski nadajnik obsługuje GSM900 i GSM1800
GSM900 to GPRS/EDGE a GSM1800 to w zasadzie tylko rozmowy głosowe.
Nie pomagam na PW!
PiotrM_

wojteks pisze: Daj konkretnego linka do takiej anteny na 900MHz
http://yagi.pl/antena-cyklon-14hv-zaczem-p-1433.html

tyle, że ta akurat nie jest tańsza od ATK20, te tańsze są na pasmo 1800MHz
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

PiotrM_ pisze:tyle, że ta akurat nie jest tańsza
Ja tej anteny bym nie kupił bo jej parametry to ściema.
PiotrM_ pisze:te tańsze są na pasmo 1800MHz
To są anteny do LTE głównie.
Nie pomagam na PW!
PiotrM_

wojteks pisze: Ja tej anteny bym nie kupił bo jej parametry to ściema.
Czy np. ATK8 to będzie w miarę rozsądny wybór? (musi być mniejsza niż ATK20)
ODPOWIEDZ