Udostępnianie internetu poprzez hotspot z komputera z modeem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Udostępnianie internetu poprzez hotspot z komputera z modeem
Witam,
Czy jest możliwość udostępnienia internetu z laptopa który ma internet z modemu usb (play online)? Chciałbym utworzyć hotspot wifi, aby była możliwość podłączenia się z innego urządzenia (w moim przypadku udostępnić internet do TV).
Laptop (Windows Vista) i modem GSM -> hotspot wifi -> tv
Czy jest możliwość udostępnienia internetu z laptopa który ma internet z modemu usb (play online)? Chciałbym utworzyć hotspot wifi, aby była możliwość podłączenia się z innego urządzenia (w moim przypadku udostępnić internet do TV).
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Udostępnianie internetu poprzez hotspot z komputera z modeem
Poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
Nie pomagam na PW!
-
Nie o coś takiego mi chodziło.
Chciałbym zrobić hotspota WiFi (czyli żeby laptop był widoczny jako router) i można się połączyć do niego bezprzewodowo z telewizora.
Np. telefony HTC mają taką funkcję hotspota wifi i można się łączyć przez nie z internetem z urządzenia które posiada wifi, czy teraz jest bardziej zrozumiałe o co mi chodzi?
[ Dodano: 2012-07-18, 14:24 ]
Ooops nie doczytałem do końca o ICS, już zabieram się za czytanie
[ Dodano: 2012-07-18, 14:30 ]
Jednak ICS nie będzie mi pomocny, bo nie znalazłem tam nigdzie opisu jak zrobić z laptopa router wifi, aby móc np. podłączyć tv.. ale dzięki za pomoc.
Chciałbym zrobić hotspota WiFi (czyli żeby laptop był widoczny jako router) i można się połączyć do niego bezprzewodowo z telewizora.
Np. telefony HTC mają taką funkcję hotspota wifi i można się łączyć przez nie z internetem z urządzenia które posiada wifi, czy teraz jest bardziej zrozumiałe o co mi chodzi?

[ Dodano: 2012-07-18, 14:24 ]
Ooops nie doczytałem do końca o ICS, już zabieram się za czytanie
[ Dodano: 2012-07-18, 14:30 ]
Jednak ICS nie będzie mi pomocny, bo nie znalazłem tam nigdzie opisu jak zrobić z laptopa router wifi, aby móc np. podłączyć tv.. ale dzięki za pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
ICS to jest dokładnie router z kompa.
Natomiast druga sprawa to połączenie WiFi. Spróbuj np. programu Connectify
Natomiast druga sprawa to połączenie WiFi. Spróbuj np. programu Connectify
- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Weż kalkulator i policz ile kosztuje 10 godzin pracy laptopa(prąd) dodaj że zużywa sie laptopkamilchno pisze:jak zrobić z laptopa router wifi,
potem policz ile kosztuje cały dzień pracy routera i po jakim czasie router wyjdzie ci za free.
Podpowiem, że cena energii elektrycznej to ok 0,4986 zł/kWh , a ja widziałem w Euro AGD TP-Link TL-MR3020 za 70zł na promocji.
Proporcja 10 godzin / 24 godziny bo powiesz że będziesz robił to okazjonalnie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Udostępnianie internetu poprzez hotspot z komputera z mo
Możliwe zastosowanie za pomocą narzędzi zawartych w systemie lub zainstalowanie dodatkowego oprogramowania (w Linux i OSX banalnie proste-kilka kliknięć w opcjach połączeń sieciowych-sensowne awaryjnie jak padnie AP i już nie chce się tego dnia jechać do sklepu). Z ekonomicznego punktu widzenia-bezsensowne, z funkcjonalności użytkowej-nie wygodne (tym bardziej że zastosowany router może obsługiwać modem za nie dużą kasę).kamilchno pisze:Witam,

jareq
-
Re: Udostępnianie internetu poprzez hotspot z komputera z mo
jarek999 pisze:Z ekonomicznego punktu widzenia-bezsensowne, z funkcjonalności użytkowej-nie wygodne (tym bardziej że zastosowany router może obsługiwać modem za nie dużą kasę).
Próbowaliśmy udostępnić połączenie w viscie, ale próbował się łączyć i nic z tego. Spróbujemy ISC + Connectify.
@lesiolo
Kolega patrzył routery i znalazł w sklepie za ponad 100zł i chciał dlatego zrobić laptopa jako router gdyż i tak jest na weekendy w domu i to w sumie internet w tv rzadko będzie używał więc nie wiem czy jest sens.
Dzięki za pomoc
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-07-19, 11:47 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-07-19, 10:47 przez kamilchno, łącznie zmieniany 1 raz.