Prosb a o pomoc w doborze sprzetu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lunarred
Początkujący użytkownik forum

Prosb a o pomoc w doborze sprzetu

Post autor: lunarred »

Chce połaczyc budynek mieszkalny i lokal uzytkowy aby odbierac obraz z kamer wi-fi, mam jako takie pojecie ale chce sie upewnić czy sprzet który wybrałem bedzie spełnial wymagania oraz czy ogolnie moj schemat sieci jest poprawny. Zależy mi na nie duzych kosztach, przy jednoczesnym posiadaniu mozliwości podgladu lokalu w godzinach nocnych.

Założyłem schemat: DOM ( internet ADSL neostrada) router 2 antenowy z usb+hdd( wan po lini tel. a odbior internetu po lan dla pc i voip oraz wi-fi w domu i na zewnatrz)----------------->AP G.DOU ustawiony na WISP+ AP (wan przez radio 1) <-------kamera wi-fi.

Urzadzenia ktore wybrałem:( DOM ) Netgear DGN2200 Router+hdd 500Gb do nagrywania obrazu ( LOKAL) AirLive G.DUO + kamera wi-fi + Zasilacz buforowy CS24U12V dla urządzen wi-fi.
Dodatkowo zastanawiam sie na podłaczeniem anteny panelowej do routera w domu na antene nr 2 jako zewnetrznej rozsyłajacej i podpiecie kierunkowej yagny do AP na wejsci WISP. Chodź powiem szczerze iz odleglośc miedzy budynkami to około 20m i sygnal z routera w domu dociera do lokalu z siła2-3 kreski. Nie wiem czy anteny zewnetrzne będą konieczne lub czy nie wystarczy mocniejsza dookulna nadajaca 10 lub 12.
Będe wdzieczny także za informacje czy na tym routerze Netgear DGN2200 Router da sie zalożyc ograniczenia downloadu dla danego ip , aby urzadzenie w lokalu uzytkowym z moich 20Mb dostawało powiedzmy tylko 1/4 predkości

Bede wdzieczny za informacje gdyz chce zabezpieczyc sie przed ewentualnymi kradziezami w lokalu handlowym, procz standartowego alarmu
ODPOWIEDZ