Router przyznaję mi tylko jeden adres IP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gdobyl
Początkujący użytkownik forum

Router przyznaję mi tylko jeden adres IP

Post autor: Gdobyl »

Witam, muszę w firmie rozbudować sieć poprzez dodanie nowego AP ( w tym przypadku Digitus DN7059-1). Główny router Cisco ma włączony DHCP czyli mój Digitus podpinam pod złącze LAN po wcześniejszym wpisaniu mu stałego adresu IP. Na Digitusie mam oczywiscie DHCP wyłączony tak żeby pobierał on adres z głównego. problem polega na tym że wszystko jest dobrze jeżeli połącze się poprzez AP jednym komputerem (poprzez wifi). jak chce zrobić to samo drugim to nie dostaje on adresu IP. Digitusa mam skonfigurowanego jako AP. Dlaczego nie dostaje drugiego adresu IP?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router przyznaję mi tylko jeden adres IP

Post autor: Jo_gurt »

Daj szczegółową konfigurację i konkretny model tego "Cisco".
Gdobyl
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Gdobyl »

Cisco Model 2911. Wszystkie pozostałe komputery łączą się przez niego i on automatycznie przyznaje adresy. Nie ja go konfigurowałem, nie mam do niego dostępu. Do AP mogę podłączyć więcej komputerów pod warunkiem że wpiszę im adres z palca. Czy nie trzeba cos pokombinować z NAT-em?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Czy nie trzeba cos pokombinować z NAT-em?
Nie sądze - póki nie dasz konfiguracji tego Cisco niewiele możemy zgadnąć.
Zakładam, że tylko na Cisco jest NAT.
Najlepiej jednak jakbyś dał show running-config z tej 2911 i konfigurację tego Digitusa.
ODPOWIEDZ