Reflektor w ATK 400

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Reflektor w ATK 400

Post autor: Andrzejz78 »

Może to już było, może ktoś napisze że to nie te czasy żeby tak eksperymentować ale wyniki zaskoczyły mnie bardzo więc stąd ten temat Gdyby w złym miejscu to proszę o przesunięcie

Przez rok testowałem panel 17dBi cybetrecha i ATK400 http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=563 ... 0&rg=0&sg= (jak dla mnie obecnie najlepsza na to pasmo :ok: )
Ostatnio panel sprzedałem bo osiągi podobne jak na ATKa poza tym ta druga jest bardziej kierunkowa i mniej podatna na wiatr

Zastanawiałem się czy można jeszcze jakoś "podkręcić" zysk tej ATK Wpadłem na pomysł umieszczenia jakiegoś reflektora Znalazłem kawałek blachy i wyciąłem kółko o średnicy około 12cm Umieściłem je za dipolem przy ostatnim pręcie Różnica w zysku była znacząca

Odległość do BTSa-15km pasmo 2100MHz

35-38% ATK bez reflektora
38-41% panel
45-54% ATK z reflektorem

Gdybym miał łatwiejszy dostęp do anteny to mógłbym jeszcze sprawdzić jaki jest zysk przy różnych wielkościach reflektora i odległościach od dipola Niestety antena wysoko a i pogoda nie pozwala na zabawe na dachu ;)

Prawdopodobnie docelowo zastosuj jakiś reflektor paraboliczny ale to zależy od wysokości zysku i jakości sygnału

Dodam że z tej samej odległości sygnał LTE mam na poziomie 54-61% ale niestety za daleko na połączenie
encholex
Stały użytkownik forum

Re: Reflektor w ATK 400

Post autor: encholex »

Andrzejz78 pisze:Dodam że z tej samej odległości sygnał LTE mam na poziomie 54-61% ale niestety za daleko na połączenie
głupie pytanie: jak to możliwe że przy takim poziomie sygnału, nie można nawiązać połączenia ?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

encholex pisze:głupie pytanie: jak to możliwe że przy takim poziomie sygnału, nie można nawiązać połączenia ?
Nie takie znowu głupie ;) Ja też się długo zastanawiałem dlaczego tak się dzieje http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=37671
Jest za daleko i już Dodam że RSSI wynosi jakieś -140
lukkki
Stały użytkownik forum

Post autor: lukkki »

Czyli na chłopski rozum zwiększyłeś kierunkowość anteny, zmniejszyłeś zakłócenia. Reflektor umieszczony za dipolem powoduje, że promieniowanie zachodzi tylko w jednym kierunku, w jedną stronę, nie masz zakłóceń z tyłu.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

lukkki pisze:Czyli na chłopski rozum zwiększyłeś kierunkowość anteny, zmniejszyłeś zakłócenia
Zależało mi w szczególności na poprawie zysku
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Andrzejz78 pisze:Dodam że z tej samej odległości sygnał LTE mam na poziomie 54-61% ale niestety za daleko na połączenie
Bierzesz pod uwagę fakt, że kombinując przy antenie (pomijając już jakość tych chińskich wyrobów...) spowodowałeś znaczny wzrost WFS, na co modem "broniąc się" zareagował zbiciem mocy nadajnika poniżej wymaganej wartości do zestawienia połączenia ?
W mojej praktyce z dalekimi linkami i antenowymi wynalazkami (także własnej roboty) to dość typowa sytuacja niestety...
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze: Bierzesz pod uwagę fakt, że kombinując przy antenie (pomijając już jakość tych chińskich wyrobów...) spowodowałeś znaczny wzrost WFS, na co modem "broniąc się" zareagował zbiciem mocy nadajnika poniżej wymaganej wartości do zestawienia połączenia ?
Poziom sygnału LTE był podany dla przykładu i na to nie zwracaj uwagi Dodam że modem kupiony z drugiej ręki i występują problemy z połączeniem w LTE nawet pod BTSem Z tego co pamiętam to RSSI było takie kiepski też w mieście
Patryk pisze:W mojej praktyce z dalekimi linkami i antenowymi wynalazkami (także własnej roboty) to dość typowa sytuacja niestety...
W 3G ten wynalazek spisuje się świetnie i pod to pasmo był robiony
Ogólnie korzystam z pobliskiego U900 ale chcę mieć w razie czego dobry sygnał z daleka U2100
lukkki
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Zależało mi w szczególności na poprawie zysku
Większy zysk - to nie tędy droga.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-03-16, 16:57 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-03-16, 16:57 przez lukkki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Większy zysk - to nie tędy droga.
Tak? No to wskaż mi tą drogę
lukkki
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Tak? No to wskaż mi tą drogę
Możesz sobie kombinować domowymi sposobami. Nic przecież nie mówię. Z pewnością nie poprzez dokładanie jakichś dodatkowych elementów do gotowej anteny, która jest już wyliczona, zaprojektowana, wymierzona w ten sposób a nie inny. Tę "blachę" jako reflektor trudno nawet nazwać elementem składowym tej anteny czy inaczej aktywnym elementem anteny, czy ta blacha przewodzi ogólnie powiem "energię", a energia jest przecież dostarczana do elementów antenowych i przez właściwe rozmieszczenie elementów możliwe jest kontrolowanie kierunkowości, itp.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-03-16, 16:57 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-03-16, 16:57 przez lukkki, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Zysk i kierunkowosc sa z soba scisle powiazane.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

lukkki pisze:czy ta blacha przewodzi ogólnie powiem "energię"
:facepalm: Nie ona ma zadanie odbijać...
lukkki
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze: :facepalm: Nie ona ma zadanie odbijać...
Czyli tak to sobie wymyśliłeś... Reflektor płaski, który zastosowałeś ma się nijak do odbijania :D Reflektor płaski ogranicza promieniowanie do jednej przestrzeni. Potwierdza to to co napisałem w pierwszym moim poście w tym temacie i takie jest moje zdanie. Na przykład reflektor kątowy, który powstaje przez złożenie dwóch reflektorów płaskich dopiero zapewnia zwiększenie zysku energetycznego.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-03-16, 16:59 ]
Ostatnio zmieniony 2013-03-16, 16:59 przez lukkki, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

lukkki pisze: Na przykład reflektor kątowy, który powstaje przez złożenie dwóch reflektorów płaskich dopiero zapewnia zwiększenie zysku energetycznego.
A powiedz mi, w jakiej literaturze uzyskam potwierdzenie tych nieco inowacyjnych teorii? W okresie gdy ja studiowalem, za opowiedzenie czegos takiego zbieralo sie powtorke egzaminu.
Nie pomagam na PW.
lukkki
Stały użytkownik forum

key pisze:A powiedz mi, w jakiej literaturze uzyskam potwierdzenie tych nieco inowacyjnych teorii? W okresie gdy ja studiowalem, za opowiedzenie czegos takiego zbieralo sie powtorke egzaminu.
Trochę wyolbrzymiłem dla podparcia swojego zdania, ale zaraz ci poszukam...

[ Dodano: 2013-03-16, 14:35 ]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Antena_reflektorowa

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-03-16, 16:59 ]
Ostatnio zmieniony 2013-03-16, 16:59 przez lukkki, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

To teraz jeszcze zrozum co zacytowales.... :facepalm:
Nie pomagam na PW.
encholex
Stały użytkownik forum

Andrzejz78,
Z opisu nie mogę wyczytać do jakich częstotliwości dedykowana jest ta ATK którą posiadasz.
Czy istnieje szansa że dedykowana będzie miała jeszcze większy zysk, bo widzę że są i takie: http://wireless-broadband-speed.com.au/ ... l-fme.html

ustawiane w polaryzacji zgodnej z tymi na BTS'ie czyli +45°/-45°

kmy, w podanym linku na maszcie ma dwie takie anteny ustawione w dwóch polaryzacjach V/H
Ostatnio zmieniony 2013-03-16, 16:25 przez encholex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

encholex pisze:nie mogę wyczytać do jakich częstotliwości dedykowana jest ta ATK
W pierwszym poście jest link do anteny i wyrażnie napisane że pasmo 2100
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Andrzejz78 pisze:Wpadłem na pomysł umieszczenia jakiegoś reflektora
tu masz trochę wiedzy o montażu reflektora i jego wpływu na impedancję anteny, zysku i innych

http://www.qsl.net/ve3rgw/corner.html

co prawda wymiary są podane dla dużo niższych częstotliwości, ale ten przykład podaję, aby uzmysłowić Ci, że takie zmiany w antenie mogą przynieść różne efekty, niekoniecznie zamierzone i pożądane

no i trudność wykonania, weź wymiar P, dla 435 MHz ma wymiar 35 mm, to ile powinien wynosić dla 2100, może 10 mm?, to trzeba policzyć na konkretną częstotliwość
encholex
Stały użytkownik forum

Andrzejz78,
Sprawdzałem link...i nie ma tam jasno napisane, ale po wgooglowaniu ATK400 wyskoczył PDF ze specyfikacją w której zawarte jest: Pasmo: 1710-2170 MHz. Faktycznie...

kmy,
Rozumiem że te dwie ATK masz do LTE ? Bo po co dwie ?
Czy jest szansa i czy próbowałeś przekręcać anteny w układ +45°/-45°. W ogóle jakie jest Twoje zdanie na ten temat ? Jeśli ma to nie mieć znaczenia to czemu w ameryka tak robią ? Wiadomo że na bts'ach polaryzacje są ustawione na +45°/-45°.

http://wireless-broadband-speed.com.au/ ... l-fme.html
http://wireless-broadband-speed.com.au/ ... l-fme.html
http://telcoantennas.com.au/site/mimo-x ... pole-mount
Ostatnio zmieniony 2013-03-16, 17:00 przez encholex, łącznie zmieniany 2 razy.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

encholex pisze:kmy,
Rozumiem że te dwie ATK masz do LTE ? Bo po co dwie ?
jedna, ta wyżej, to ATK20 na UMTS900 MHz,
druga, ta niżej, to antena telewizyjna w polaryzacji poziomej :)

mam co prawda dwie anteny do LTE, ale panele Cybertecha na 1800 MHz, najwyżej na maszcie,
jedna poziomo, druga pionowo, nie zmieniałem na ustawienia skośne,

a używanie dwóch anten nie zwiększa zysku, tylko służy do obsługi technologii MIMO
w praktyce na 2 antenach możesz uzyskać lepsze transfery, ale nie zysk anteny czy poziom sygnału
encholex
Stały użytkownik forum

:D :D :D ma się to oko... i nie mam ostatnio manii na temat LTE...nie nie. Byłeś podejrzany że masz dwie yagi do LTE, ale dobrze że się wytłumaczyłeś :D

ciągnąc kwestię +45°/-45°:

Kod: Zaznacz cały

4G technology employs a technology called MIMO which requires two antennas to function at full capacity. When using two antennas it is important to rotate the first antenna to a 45° angle, and the second antenna to 135°. This allows the antennas to operate in accordance with MIMO polarisation diversity. This antenna has been tested to distances of 30km from a 4G tower with good line-of-sight, and has significantly increased speed and reliability in 100% of test cases - even in strong signal areas.
nie no, MIMO wiadoma sprawa, ale skośne ustawianie to zagwostka
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

kmy pisze:takie zmiany w antenie mogą przynieść różne efekty, niekoniecznie zamierzone i pożądane
Wiem o tym dokładnie i zgadzam się z Tobą całkowicie Zrobiłem taką prowizorkę żeby się przekonać czy coś to w ogóle da ale już się przekonałem że warto się tym zająć tylko oczywiście bardziej "profejonalniej" ;)

[ Dodano: 2013-03-16, 17:39 ]
encholex pisze:ale skośne ustawianie to zagwostka
Ktoś już pisał na forum że w takim ustawieniu najlepiej LTE się jemu sprawuje Może i coś w tym jest...
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Od kilku dni ponownie testuję tą samą antenę tylko ze staranniej wykonanym reflektorem cylindrycznym

Poziom sygnału minimalnie spadł niż na prowizorce choć średnio jest 45% (15km)
DLpozostał bez zmian Zauważyłem znaczny wzrost UL Kiedyś nie przekraczał 0,5-0,8Mb/s teraz dochodzi do 1,6-1,8Mb/s

Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ