Konfiguracja WDS na 3 ruterach

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grzechoo1
Użytkownik forum

Konfiguracja WDS na 3 ruterach

Post autor: grzechoo1 »

Cześć,
Mam problem z rozszerzeniem obecnej sieci w obrębie domu jednorodzinnego.
Obecnie sieć działa z powodzeniem w układzie WDS+AP na ruterach ZTE MF612 i ASMAX BR-604g.

Muszę rozszerzyć sieć i do obecnego układu dokupiłem 3-ci ruter TP-Link TL-WR1043ND.

Potraktowałem go dokładnie jak przy konfiguracji poprzedniej sieci i skonfigurowałem całość jak na załączonym slajdzie. Wedle wszystkich znaków na niebie i ziemi powinno to działać, ale niestety tylko powinno.

Objawy: internet jest tylko po podłączeniu się bezpośrednio do rutera 1. Po wyłączeniu rutera 3 i resecie ruterów 1 i 2, połączenie działa prawidłowo w obrębie tych dwu ruterów.

Po zamianie softu na TP-Linku na DD-WRT (ma możliwość ustawienia trybu pracy na WDS AP) udaje się nawiązać połączenie pomiędzy ruterami 2 i 3, natomiast nr1 (z połączeniem do netu) nie chce z nimi współpracować.

Powiedzcie czy jest jakaś szansa na poprawną pracę tych 3 ruterów? Jeżeli tak, to jak to zrobić?

Pozdrawiam
Grzechoo1
ODPOWIEDZ