Huewai B593 i problem z pdłączeniem anteny zewnetrznej

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Iw
Początkujący użytkownik forum

Huewai B593 i problem z pdłączeniem anteny zewnetrznej

Post autor: Iw »

Witam wszystkich pomagających i szukających pomocy na tym forum.Od razu zaznaczam ,że jestem zupełnym laikiem w temacie podłączeń anteny i pomimo pomocy osób trzecich nie udało mi się poprawić jakości sygnału.
Od kilkunastu dni jestem posiadaczką routera Huewai B593 połączenie 3G.Odległość do nadajnika BTS ok.1,5km jest niewielka jednak na przeszkodzie stoi las,wysokie drzewa i zabudowania.Korzystam z pasma GSM 900.
Parametry w najlepszej opcji - nad ranem- wyglądają tak:

Obrazek

W ciągu dnia sygnał i prędkość są o wiele słabsze.Ruter stoi na parterze- na piętrze sygnał dużo słabszy ,na poddaszu praktycznie zerowy.
Na routerze bez anteny zewnętrznej pokazuje 2 kreski. Kupiliśmy antenę zewnętrzną ATK 20/850-960 MHz zysk 16,5dB - po podłączeniu - ruter chyba jej nie widzi ,nie przełączył automatycznie na antenę zewnętrzną.Po przełączeniu ręcznym na anteną zewnętrzną sygnał na ruterze słaba 1 kreseczka,która zanika i nie łączy z żadną stroną.Antenę próbowaliśmy ustawić na piętrze,skierować na nadajnik ,bez rezultatu. Antena jest zwarta.

Co robię nie tak,proszę bardzo o pomoc.
Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Huewai B593 i problem z pdłączeniem anteny zewnetrznej

Post autor: matek451 »

Ale ten test to z jakiejś radiówki a nie z Plusa.Skąd jesteś? Zmierz poziom sygnału na routerze wystawionym na zewnątrz z białymi antenkami a następnie podłącz do lewego gniazda routera ATK-20 i zrób to samo. Antena ustawiona na zewnętrzna. Oczywiście nie w kreskach tylko w dBm. zakładka System-diagnostyka-Kontrola stanu funkcji bezprzewodowej.
Iw

Test jest z tej stronki: http://www.speedtest.pl/
Zmierzę poziom sygnału jak wrócę z pracy.Ten router ma antenki wbudowane więc wystawię go na zewnątrz. Zrobię próby z anteną ATK na dole i na wysokości piętra.
Dom położony w miejscowości Moszczenica kolo Zgierza.Najbliższy maszt BTS w Kęblinach.
Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Zacznijmy od tego, że musisz wymusić na modemie połączenie tylko 3G( zakładka internet-połaczenie sieciowe-Tryb sieci 3G. W Kęblinach jest BTS NetWorks UMTS900, z którego korzysta Orange w 3G. Zasięg u ciebie powinien być na zewnątrz bez anten.Znam te rejony, mama pochodzi ze Smolic. Antena ATK-20 prawidłowa.
Iw

W modemie mam sieć wymuszoną 3G, antenę ustawioną na wbudowana lub auto - nie robi różnicy bo działa na razie tylko na sieci wbudowanej.

Speedtest w Orange w tej chwili wygląda tak - bez anteny zewnętrznej

Opóźnienie 93s
Prędkość pobierania 4,30Mb/s
Prędkość wysyłania 1,36Mb/s

Na parterze odbiór jest dobry ale już na piętrze - zaraz podam parametry.

Nie jest w stanie otworzyć strony.

Przy routerze wystawionym na zewnątrz domu - na piętrze bez zmian.

Router za oknem - wyniki speedtest-u wygladają tak :

po chwili
Opóźnienie 45s 100 100 70 80
Prędkość pobierania 2,73 Mb/s 3,24 5,81 6,18 4,28
Prędkość wysyłania 1,17 Mb/s 1,06 1,53 1,42 1,09

Odpowiadam matek451

Wyniki bez anteny zewnętrznej
Status funkcji bezprzewodowej
1 PLMN: 26003
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSCP (dBm): -75
4 ECIO (dB): -10
5 RSSI: -75
6 Roaming: Nie

Z anteną

Wyniki
Status funkcji bezprzewodowej
3 RSCP (dBm): -72
4 ECIO (dB): -9

Wyniki porównywalne ,ale najważniejsze,że ruszyło na tej antence.Na razie stoi metr nad ziemią ,więc jest szansa,że po przeniesieniu na dach wyniki się poprawią.
Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Ogólnie nawet bez anteny poziom sygnału jest dobry. Prawidłowo ustawiona antena powinna je jeszcze poprawić. Jak ją zamocujesz to spróbuj jeszcze ustawić na Tymiankę, tam też jest BTS UMTS900NetWorks.Może wyniki na nim będą lepsze. Jest dalej ale może być mniej obciążony. Przetestuj obydwa, wybierzesz lepszy.
Iw

Dzięki za porady ,do Tymianki mam ok 5km ale spróbuję.Jutro wdrapujemy się na górę.Mam mam cichą nadzieję,że na pięterku może też będzie można uruchomić internet ,nie tylko na parterze. Mam na piętrze router Orange axess.tel MV610VR - w CDMA ale ten to pracuje jak prawdziwy żółwik.I na dodatek nie ma wyjścia na antenę zewnętrzną.
Odezwę się jutro po zamontowaniu anteny.
Pozdrawiam
Iw

Po podłączeniu anteny zewnętrznej siła sygnału wzrosła .Wygląda to w tej chwili tak:
(Antena podłączona na BTS w Kęblinach.)

Było:

3 RSCP (dBm): -75
4 ECIO (dB): -10

JEST

3 RSCP (dBm): -60
4 ECIO (dB): -7
5 RSSI: -57

Opóźnienie 70 ms
Prędkość pobierania 6,32Mb/s
Prędkość wysyłania 1,85Mb/s

Na piętrze sygnał również bardzo dobry ,jedynie tylko w jednym pokoju nie ma możliwości połączenia się z jakąkolwiek stroną. Może wzmacniacz sygnału Wi-FI by to rozwiązał?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ