Jaki wybrać sprzęt i od kogo do internet
Najlepiej jak byłby LTE internet , ale w bazie BTSsearch nie widzę nadajników LTE tylko
UMTS2100 i 900
Dom jest :Żary, lubuskie, Chłopickiego
kable w domu zrobię chyba tylko dla LAN a internet po WIFI wewnątrz, chociaż mam sprzęty które nie maja WIFI. Mam 5 pokoi gdzie każdy ma 2 kable czyli 10 portów RJ45.
Jaki sprzęt i od kogo dla LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki sprzęt i od kogo dla LTE
W Żarach oczywiście wszyscy operatorzy internetu mobilnego mają zasięg LTE. Przejrzyj oferty wszystkich operatorów. Weź na próbę ze sprzętem u któregoś i zrób testy u siebie na kartach pre-paid. Np. z Plusa z routerem B315. Po testach oddasz i wybierzesz najlepsza oferte. Osobiście proponowałbym ci Play. Ma korzystna ofertę bez limitu na 3G i LTE. Opłaca się brać bez sprzętu lub na kartę bez umowy. Można mieć też za darmo na karcie RBM II new za 9 zł. Trzeba dysponować sprzętem do LTE. Tu polecam zakup B315s-22. Na Allegro, OLX od 400 zł. Do tego jakiś 8 portowy switch, najlepiej gigabitowy bo B315 posiada takie porty LAN. np. http://allegro.pl/switch-tp-link-tl-sg1 ... 98962.html
-
- Początkujący użytkownik forum
Ekspertem nie jestem, ale przełącz sobie widok na kropkę obok UKE, to zobaczysz pozwolenia radiowe - domyślnie pokazuje (kropka przy Btsearch) te potwierdzone i wysłane do bazy przez poszukiwaczy. Z jakiegoś powodu LTE nie jest wykazywane - poszukiwacz może nie mieć np. zgodnego urządzenia.
W każdym razie po tym przełączeniu widać, że jest pozwolenie:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 68&zoom=14
Mobyland, a więc Plus na 11 Listopada
Play trochę dalej na Wyszyńskiego
T-Mobile na Szpitalnej
Mogą oczywiście też chwytać inne.
Teraz pozostaje ustalić, które pozwolenia są zrealizowane. Możesz posłużyć się orientacyjną mapą ze stron operatorów, ale nic nie zastąpi testu rzeczywistego - jak masz już sprzęt, kupujesz kartę danego operatora i sprawdzasz. Pobieżny rzut oka na mapy w tej lokalizacji pokazuje, że LTE ma każdy operator tam, tylko pytanie który najsilniejsze.
Pomyślałbym nad Plus/Play/T-Mobile, jeżeli Play będzie działać, to możesz skorzystać z atrakcyjnej promocji 100GB transferu na 30 dni w Red Bull Mobile - jest o niej wątek. Trwa do odwołania.
W każdym razie po tym przełączeniu widać, że jest pozwolenie:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 68&zoom=14
Mobyland, a więc Plus na 11 Listopada
Play trochę dalej na Wyszyńskiego
T-Mobile na Szpitalnej
Mogą oczywiście też chwytać inne.
Teraz pozostaje ustalić, które pozwolenia są zrealizowane. Możesz posłużyć się orientacyjną mapą ze stron operatorów, ale nic nie zastąpi testu rzeczywistego - jak masz już sprzęt, kupujesz kartę danego operatora i sprawdzasz. Pobieżny rzut oka na mapy w tej lokalizacji pokazuje, że LTE ma każdy operator tam, tylko pytanie który najsilniejsze.
Pomyślałbym nad Plus/Play/T-Mobile, jeżeli Play będzie działać, to możesz skorzystać z atrakcyjnej promocji 100GB transferu na 30 dni w Red Bull Mobile - jest o niej wątek. Trwa do odwołania.
-
- Użytkownik forum
Witam
Zrobiłem tak jak radziliście .....net na karte z playa + router huawei b315s-22 udało mi się wyrwac za 380 nówka
Transfery ładne i wszystko smiga.
Jedyny problem to mój strop żebetonowy.
Router stoi na 1 pietrze gdzie schodza się wszystkie kable. Cała góra ma ładnny zasięg , na dworze też są 3 kreski , ale w salonie na dole kompletne zero. Wystarczy wyjsc na klatkę schodową i mam od razu zasięg. Gdy stoje dole pod żelbetonem zero zasięgu.
MA ktoś pomysł jak zwiększyć zasięg. Czy dokupienie antenet do B315 poprawi jego zasięg dla WIFI???
Czy pozostało mi zejść kablem i postawić drugi router na parter ?
Pozdrawiam
Zrobiłem tak jak radziliście .....net na karte z playa + router huawei b315s-22 udało mi się wyrwac za 380 nówka
Transfery ładne i wszystko smiga.
Jedyny problem to mój strop żebetonowy.
Router stoi na 1 pietrze gdzie schodza się wszystkie kable. Cała góra ma ładnny zasięg , na dworze też są 3 kreski , ale w salonie na dole kompletne zero. Wystarczy wyjsc na klatkę schodową i mam od razu zasięg. Gdy stoje dole pod żelbetonem zero zasięgu.
MA ktoś pomysł jak zwiększyć zasięg. Czy dokupienie antenet do B315 poprawi jego zasięg dla WIFI???
Czy pozostało mi zejść kablem i postawić drugi router na parter ?
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak, albo zastosować PLC.botr pisze: Czy pozostało mi zejść kablem i postawić drugi router na parter ?