ZTE MF286
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
ZTE MF286
Witam,
Czy ktoś z koleżeństwa zetknął się z Routerem ZTE MF286 z Orange, bo wyszukiwarka forum go nie znalazła? Proszę o opinie. Czy można podpiąć do tego routera antenę zewnętrzną?
Czy ktoś z koleżeństwa zetknął się z Routerem ZTE MF286 z Orange, bo wyszukiwarka forum go nie znalazła? Proszę o opinie. Czy można podpiąć do tego routera antenę zewnętrzną?
ZTE MF286, B525s-23a, T-mobile Internet Domowy (bez limitu)
-
- Guru bezprzewodowy
Re: ZTE MF286
jest to stosunkowo nowy router z LTE kat. 6, a więc do 300 Mb/s. Posiada 2 złącza antenowe SMA, jak inne routery stacjonarne. Szkoda, że to ZTE i brak wsparcia.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
- onken
- ** Moderator **
Ale jak widze ma bardzo przydatna opcje w Orange, czyli:
"Zapamiętywanie PIN karty SIM"
"Zapamiętywanie PIN karty SIM"
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
skoro orange go oferuje, to nie mogło być inaczej 

Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Guru bezprzewodowy
Skoro pojawił się w ofercie Orange i jest w taryfie internet LTE dla domu za 59,90 to nic tylko go brać. Pomijając to kiepskie wsparcie ZTE. Za taką kasę nie znajdziesz lepszej oferty ze stacjonarnym routerem LTE-A.
-
Dziękuję za informacje. Dziś zauważyłem ten router. Wcześniej celowałem w Huawei B315, ale chyba zdecyduję się na ten. Szkoda że nie mają w Orange Huawei E5186 na takich samych warunkach.
-
- Guru bezprzewodowy
Pojawił się w ostatnich dniach choć był zapowiadany wcześniej. Weź go i podziel się doświadczeniami w jego użytkowaniu. Rata za niego to 15 zł/m-c( oczywiście już w abonamencie) czyli 360 zł za router z LTE-A , Orange to w tej chwili numer jeden jeśli chodzi o oferty abonamentowe ze sprzętem, reszta daleko w tyle. Plus ma teraz sprzęt w jakiś chorych cenach, Play cienki wybór a T-Mobile jak zawsze oferuje muzeum.
-
- Stały użytkownik forum
Właśnie szukam informacji o MF286,ale na razie żadnych opini nie mogę znaleźć.Przymierzam się do niego na przedłużenie umowy,ale chyba lepiej poczekać na jakieś info o nim,oprócz tego:
http://pl.ztedevice.com/routery/zte-mf286-lte-cat6/
http://pl.ztedevice.com/routery/zte-mf286-lte-cat6/
Pozdrawiam.
-
- Guru bezprzewodowy
To słynna strona ZTE z ich 'wsparciem".Opinii nie znajdziesz bo router świeżutki, szybko się nie pojawią chyba że ktoś kumaty go weżmie i podzieli się wrażeniami. Koszty w Orange tak niskie że właściwie bez ryzyka. Jego poprzednik czyli MF283+ nie sprawiał jakiś olbrzymich problemów.
-
- Początkujący użytkownik forum
hej, zamówiłem ten ruter z internet LTE dla domu w niedziele, może przyjdzie w tym tygodniu. Jak bedzie to dam znać. Nie znam się za bardzo, recenzji nie zrobię dlatego liczę bardziej na konkretne pytania. Wybrałem go bo ma baterie i jest najnowszy, a czy zadziała u mnie agregacja to się okaże bo mam 2 nadajniki w podobnej odległości i nie wiem z którego korzystam - z tego z 1800 czy z tego z 800, 1800 i 2600 ..
na yt jest filmik prezentujący jego opcje - https://www.youtube.com/watch?v=26Jd2cAZfrY
na yt jest filmik prezentujący jego opcje - https://www.youtube.com/watch?v=26Jd2cAZfrY
ZTE MF286
-
- Guru bezprzewodowy
Błąd
- radius
- ** Moderator **
MENU tego routera zostało przedstawione tak, że nadal nie wiadomo czy da się na nim podejrzeć podstawowe rzeczy dotyczące sieci, m.in. agregację pasm czy dane nadajnika.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
Ruter dziś do mnie dotarł, na razie jestem bardzo zadowolony. Jak coś to zaawansowanych opcji zmiany pasma, nadajnika itp nie widzę. Wcześniej miałem ZTE MF28D i w sumie opcje ma bardzo podobne, różnice względem niego są następujące:
> zmiana interfejsu menu na bardziej nowoczesne
> bateria
> sygnał wifi jest o wiele lepszy - tam gdzie wcześniej miałem 1/5 kreski teraz jest 4-5/5, dodatkowo można wybrać czy sygnał ma być silny, słaby czy średni.
> Prawdopodobnie za sprawą agregacji wzrosła prędkość transferu - szczególnie pobierania. Wcześniej o (godzinie 17.00) miałem ~18 Mbps teraz ~38 Mbps, (przy odległości 3 km do nadajnika, bez dodatkowej anteny). Z tego co na razie zauważyłem zmiana z LTE na LTE_A następuje w monecie intensywniejszego korzystania z sieci.
Na razie to tyle, nic więcej ciekawego nie zauważyłem. Mam nadzieje, że nie bedzie z nim problemów.
> zmiana interfejsu menu na bardziej nowoczesne
> bateria
> sygnał wifi jest o wiele lepszy - tam gdzie wcześniej miałem 1/5 kreski teraz jest 4-5/5, dodatkowo można wybrać czy sygnał ma być silny, słaby czy średni.
> Prawdopodobnie za sprawą agregacji wzrosła prędkość transferu - szczególnie pobierania. Wcześniej o (godzinie 17.00) miałem ~18 Mbps teraz ~38 Mbps, (przy odległości 3 km do nadajnika, bez dodatkowej anteny). Z tego co na razie zauważyłem zmiana z LTE na LTE_A następuje w monecie intensywniejszego korzystania z sieci.
Na razie to tyle, nic więcej ciekawego nie zauważyłem. Mam nadzieje, że nie bedzie z nim problemów.
ZTE MF286
-
- Guru bezprzewodowy
Sprawdź czy działa z programem http://3wg3-watch.port0.org/3wg3-watch-v3.zip
-
Ja także już zamówiłem i czekam. Ciekawi mnie czy są podstawowe funkcje routera, na przydzielanie stałych IP poszczególnym urządzeniom w sieci np dyskom sieciowym, a także przydzielanie limitów transferów dla urządzeni, czy blokowanie po mac adresach.?
-
Chyba nie.. wyskakuje: Error: HTTP Request failed!matek451 pisze:Sprawdź czy działa z programem http://3wg3-watch.port0.org/3wg3-watch-v3.zip
Jest taka opcja jak Bindowanie MAC-IP, ale nie wiem czy o to pytasz. Można blokować aktualnie podłączone urządzenia - po zablokowaniu wyświetlone są na czarnej liście, jest ustawienie limitu danych, ale chyba ogólnie, a nie dla poszczególny urządzeń.HariMata pisze:Ja także już zamówiłem i czekam. Ciekawi mnie czy są podstawowe funkcje routera, na przydzielanie stałych IP poszczególnym urządzeniom w sieci np dyskom sieciowym, a także przydzielanie limitów transferów dla urządzeni, czy blokowanie po mac adresach.?
ZTE MF286
-
- Stały użytkownik forum
-
-
- Stały użytkownik forum
Nie wiem czy warto wymieniać dobrze działający zestaw mr 3420v2&3372 na mf 286,czy będzie różnica na lte 800 Mhz podłączone do atk 20.
Mogę przedłużyć umowę i zastanawiam się nad różnymi sprzętami(zestawami)

Pozdrawiam.
-
NIe wiecie przypadkiem czy jesli na jednej stacji jest LTE 800,1800,2600 MHz, a na innej jest tylko 1800 MHz, czy ten router bedzie agregowal np nośną 1800 z jednej stacji a drugą nośną np LTE800 z innej stacji?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie połączenie powinno być z jednego nadajnika.poz Hermogenes
-
Jeszcze jedno pytanie techniczne.
od tygodnia czasu modem bez CA laczy sie z nadajnikiem LTE2600 mimo ze parametry sa bardzo zle. RSRP 118
obok jest inny nadajnik ktory ma LTE 1800 i na nim ten sam parametr wynosi RSRP 92
wszystko dzialalo super do czasu tego wlasnie LTE2600:(
od tygodnia czasu modem bez CA laczy sie z nadajnikiem LTE2600 mimo ze parametry sa bardzo zle. RSRP 118
obok jest inny nadajnik ktory ma LTE 1800 i na nim ten sam parametr wynosi RSRP 92
wszystko dzialalo super do czasu tego wlasnie LTE2600:(
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jaki to modem, nie można wymusić konkretnej częstotliwości ?
-
ZTE 283+
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Antena na 1800MHz skierowana na pożądany BTS powinna pomóc w utrzymaniu się połączenia.
-
- Stały użytkownik forum
-
Chyba nikt Ci na 100% nie powie jak będzie.. teraz chyba powinno być podobnie, albo minimalnie lepiej. Mimo, że mf 286 na razie wydaje się być ok, to nie wiadomo jak będzie w przyszłości, trzeba czekać na opinie innych. Ja na wszelki wypadek nie sprzedaje swojego poprzedniego ruterayaro11 pisze:Nie wiem czy warto wymieniać dobrze działający zestaw mr 3420v2&3372 na mf 286,czy będzie różnica na lte 800 Mhz podłączone do atk 20.

ZTE MF286
-
- Stały użytkownik forum
Faktem jest,że orange ma najlepsze oferty ze sprzętem i żaden z operatorów nawet nie próbuje się do nich zbliżyć.Tak jak piszesz na tym sprzęcie się nie traci,ale jak już się wiązać na kolejne lata,to jednak trzeba przemyśleć wszystkie opcjemarek1225 pisze:Chyba nikt Ci na 100% nie powie jak będzie.. teraz chyba powinno być podobnie, albo minimalnie lepiej. Mimo, że mf 286 na razie wydaje się być ok, to nie wiadomo jak będzie w przyszłości, trzeba czekać na opinie innych. Ja na wszelki wypadek nie sprzedaje swojego poprzedniego ruterayaro11 pisze:Nie wiem czy warto wymieniać dobrze działający zestaw mr 3420v2&3372 na mf 286,czy będzie różnica na lte 800 Mhz podłączone do atk 20.
Mogę przedłużyć umowę i zastanawiam się nad różnymi sprzętami(zestawami). Mf 286 bedzie Cię kosztował w ratach 360 zł, czy warto ? (a można go sprzedać? jak tak to sprzedajesz za >360 i jesteś zwycięzcą). Jak rozbudują Twój nadajnik o dodatkowe częstotliwość to warto, skorzystasz z agregacji, ale upewnij się czy z tą anteną będzie to działać. Tylko kiedy to bedzie..., za rok czy za 2 lata.. jeśli za rok to spoko, jeśli za 2 i później to wtedy bardzo możliwe, że w ofercie będzie dużo lepszy ruter np. z kat. 9

Pozdrawiam.
-
Ja mam taki zestaw i nie narzekam, ale zamówiłem MF286 bo między innymi:
- MR3420 v2 ma już kilka lat i boję się że w każdej chwili może nawalić. Już np. nie działa przycisk włączania i wyłączania.
- Na MR3420 V2 mam zainstalowany Gargoyle, które od dłuższego czasu nie jest i nie będzie rozwijany dla tego modelu.
- Wszystkie urządzenia w sieci mam 1Gbitowe, tylko router był 100 Mbitowy.
- Muszę stosować USB hub aktywny, aby nie było problemów z zasilaniem modemu. Będzie mniej kabelków i zasilaczy.
- Spodziewam się, że będę mógł w łatwy sposób podpiąć pod router nośnik pamięci USB. Wprawdzie pod stary router też można, ale wymaga to trochę zachodu i znajomości linuxa.
- Spodziewam się, że to, że modem i router w jednym urządzeniu dodatnio wpłynie na jakość transmisji danych. Nie mam na misji agregacji, bo pobliskie BTS są tylko na 1800.
- Mam nadzieję że jedno urządzenie będzie prostsze w obsłudze, szczególnie jeżeli faktycznie będzie możliwe zapisanie PIN, to nawet moja żona będzie mogła "uruchomić" Internet, gdy mnie nie będzie w domu.
Starego routera i modemu, które wiernie mi służyły, nie będę się jednak pozbywać, bo warto mieć coś w rezerwie na wypadek awarii.
- MR3420 v2 ma już kilka lat i boję się że w każdej chwili może nawalić. Już np. nie działa przycisk włączania i wyłączania.
- Na MR3420 V2 mam zainstalowany Gargoyle, które od dłuższego czasu nie jest i nie będzie rozwijany dla tego modelu.
- Wszystkie urządzenia w sieci mam 1Gbitowe, tylko router był 100 Mbitowy.
- Muszę stosować USB hub aktywny, aby nie było problemów z zasilaniem modemu. Będzie mniej kabelków i zasilaczy.
- Spodziewam się, że będę mógł w łatwy sposób podpiąć pod router nośnik pamięci USB. Wprawdzie pod stary router też można, ale wymaga to trochę zachodu i znajomości linuxa.
- Spodziewam się, że to, że modem i router w jednym urządzeniu dodatnio wpłynie na jakość transmisji danych. Nie mam na misji agregacji, bo pobliskie BTS są tylko na 1800.
- Mam nadzieję że jedno urządzenie będzie prostsze w obsłudze, szczególnie jeżeli faktycznie będzie możliwe zapisanie PIN, to nawet moja żona będzie mogła "uruchomić" Internet, gdy mnie nie będzie w domu.
Starego routera i modemu, które wiernie mi służyły, nie będę się jednak pozbywać, bo warto mieć coś w rezerwie na wypadek awarii.
-
Taka ciekawostka.. nie wiem czy to za sprawą rutera, karty sim czy problemów technicznych sieci Orange, ale miałem źle wyznaczona strefę domową podczas pierwszej aktywacji karty w ruterze. Wyznaczona była 2,5 km od mnie, a to dość daleko.. raczej powinna być wyznaczona zgodnie z adresem bo jej promień wynosi tylko 500 m (w tej strefie intenet "idzie" z głównego pakietu danych - 150 GB). Dla pewności warto to sprawdzić - wklepać współrzędne na mapie Orange i zobaczyć czy pokrywają się z adresem. Na + że sprawa szybko załatwiona przez infolinie i strefa jest już w prawidłowym miejscu.
..ale w sumie teraz się zastanawiam .. a jeśli karta "myśli" że jest w tym miejscu oddalonym o 2,5 km, a mi systemowo przestawili/wymusili strefę domowa zgodna z adresem, gdzie jest ruter to bedzie lipa.. zostaje mi obserwowanie pakietów czy idzie z tego ze 150 gb czy nie.. jak ktoś się na tym zna to niech da znać proszę..
..ale w sumie teraz się zastanawiam .. a jeśli karta "myśli" że jest w tym miejscu oddalonym o 2,5 km, a mi systemowo przestawili/wymusili strefę domowa zgodna z adresem, gdzie jest ruter to bedzie lipa.. zostaje mi obserwowanie pakietów czy idzie z tego ze 150 gb czy nie.. jak ktoś się na tym zna to niech da znać proszę..
ZTE MF286