Jaki telefon do 5G

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dzikiws
Stały użytkownik forum

Jaki telefon do 5G

Post autor: dzikiws »

Witam, jak w tytule, jaki telefon do (na dzień dzisiejszy) będzie poprawnie i wszystkie dostępne wykonywał połączenia i agregację?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Jaki telefon do 5G

Post autor: Zeusek »

Bratanek ma Realme GT 2, osiągi podobne do mojego routera 5G tzn. 600-700Mb (MC888).
MC888 -> Orange
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

dzikiws pisze: 2024-08-26, 09:34 Witam, jak w tytule, jaki telefon do (na dzień dzisiejszy) będzie poprawnie i wszystkie dostępne wykonywał połączenia i agregację?
Zgubiłeś kwotę limitu w tym pytaniu czy jak? Jakieś takie nie gramatyczne wyszło.
Jak masz określony budżet to na pewno znajdziesz bezproblemowe i niezawodne Motorole z 5G.
dzikiws
Stały użytkownik forum

Dzięki za podpowiedzi, kwota mało istotna, ale tak 3 do 4 tyś.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

W takim budżecie masz iphone ze starszych generacji, ale 5G śmiga aż miło.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

3-4 tys to kupisz już coś z Androidem, OnePlus12 , Honor 6 Pro

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
dzikiws
Stały użytkownik forum

z Iphon-em to mam przykre doświadczenia, ta firma odpada.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

W tym budżecie praktycznie dowolny smartfon z dystrybucji Polskiej/EU albo globalnej.
Nie pomagam na PW!
wojcio
Stały użytkownik forum

Post autor: wojcio »

Moje doświadczenia z wyjazdami, podczas których musiałem zdalnie pracować, były takie, że jak nie było internetu na kawaterze i ani telefon, ani zwykły zewnętrzny modem nie wystarczał, to używałem mikrotika z anteną paraboliczną, kupiłem nawet teleskopowy maszt, ale uzyskanie rezultatu bo było wiele godzin ustawiania, wymieniania kart SIM, sprawdzania BTSów - jak się nie jedzie na miesiąc w jedno miejsce, to szkoda czasu. Tego mikronika odsprzedałem właścicielowi pensjonatu, a potem jeszcze dwa razy odsprzedawałem właścicielom pensjonatów ruter albo access point :) .

Albo trzeba uznać, że jedno miejsce da się przetrwać bez netu, albo mieć rozwiązanie typu starlink. To co ja wożę obecnie (pisałem, telefon i ruter podróżny) ogarnie znaczną część przypadków, ale nie wszystkie i na pewno nie górsko/wioskowe.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

wojcio pisze: 2024-08-26, 15:47 Moje doświadczenia z wyjazdami, podczas których musiałem zdalnie pracować, były takie, że jak nie było internetu na kawaterze i ani telefon, ani zwykły zewnętrzny modem nie wystarczał, to używałem mikrotika z anteną paraboliczną, kupiłem nawet teleskopowy maszt, ale uzyskanie rezultatu bo było wiele godzin ustawiania, wymieniania kart SIM, sprawdzania BTSów - jak się nie jedzie na miesiąc w jedno miejsce, to szkoda czasu. Tego mikronika odsprzedałem właścicielowi pensjonatu, a potem jeszcze dwa razy odsprzedawałem właścicielom pensjonatów ruter albo access point :) .

Albo trzeba uznać, że jedno miejsce da się przetrwać bez netu, albo mieć rozwiązanie typu starlink. To co ja wożę obecnie (pisałem, telefon i ruter podróżny) ogarnie znaczną część przypadków, ale nie wszystkie i na pewno nie górsko/wioskowe.
Chyba odpowiedziałeś nie w tym wątku co chciałeś - a chyba chciałeś w tym o internecie do kampera. ;)
dzikiws
Stały użytkownik forum

Może pytanie zadam inaczej, jaki smartfon będzie najbardziej kompatybilny z sieciam 5G oraz będzie miał największy transfer po Wi-Fi ?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

W tej cenie to praktycznie każdy, o ile nie kupisz jakieś egzotycznej marki. Warto patrzeć na procesor, snap jak najnowszy.
MC888 -> Orange
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

W 90%, jak nie więcej, popularnych telefonach 5G z Androidem na Snapie i Mediatekach będziesz miał modem 5G o tych samych możliwościach. Z jakiegoś powodu sieci premiują posiadanie iPhoneów i one wyciągają zwykle najwięcej, bo BTSy im pozwalają agregować wszystko jak tylko się da. Który telefon wyciągnie najwięcej po wifi to też pytanie nietrafione. Jak mam router Xiaomi wifi6 i telefon z wifi6 i siedzę przy nim to wyciągam maksa. Jak kupisz jakiegoś kupotplinka to i iPhone nie pomoże, bo radio w tanich routerach zwykle nie wyrabia. Jak masz router z wifi 6, 6E, 7 to i telefonu szukaj z tym samym wifi i będzie ok.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Ja najlepsze wyniki zawsze uzyskiwałem na iphonach. A potem reszta producentów podobnie jeśli chodzi o topowe modele i średniaki.
dzikiws
Stały użytkownik forum

Czyli Iphon, a czy Samsung S24 może być lub podobny ?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Za mało ma pamięci, taki drogi to lepiej niech ma 12GB.
Jeżeli chodzi o Internet to się nadaje...jak każdy inny w tej cenie.
MC888 -> Orange
dzikiws
Stały użytkownik forum

A co powiecie na Asus zenfone 10 ? - spełni zadanie
alias
Stary wyga bezprzewodowy

To stary model, dość drogi jak na swoje możliwości i parametr które pozycjonują go w dole klasy średniej.
dzikiws
Stały użytkownik forum

to jaki byłby najlepszy, najlepsze, ale jedno musi być wielkość max 6 do 6,2 cala.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Każdy współczesny z WiFi6 i lepszym o wspomnianych wymiarach. Nie ma czegoś najlepszego, każdy z nas ma jakieś przyzwyczajenia i pewne cechy potraktuje jako wady (czasami dyskwalifikujące dane urządzenie) mimo że ktoś drugi będzie nim zachwycony bo ma to czego oczekiwał.
Nie pomagam na PW!
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Dokładnie, ja mam Poco F5. Poco mają ogólnie słabe aparaty ale dla mnie to nie ma znaczenia.

Jeżeli telefon za 3-4 tys to minimum 12GB + wi-fi 6 lub 7 + wymiary jakie chcesz.
MC888 -> Orange
dzikiws
Stały użytkownik forum

Bardziej chodziło mnie o markę i typ telefonu, a wybór i tak należy do mnie. OK - dzięki za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Każdemu pasuje inny, jedni kochają samsunga inni go nie lubią, xiaomi czy poco dla miłośników samsunga będzie szmelcem. Nie da się polecić komuś smartfona skoro sam nie wie czego chce (aa, nie chce iphone).
Nie pomagam na PW!
dzikiws
Stały użytkownik forum

Ja wiem czego chcę, dlatego zadaję pytania, ja nie zmieniam tel co pół roku, mój obecny to P30 Pro kupiony jak był nowością 5 lat temu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Zadajesz pytania z których absolutnie nic nie wynikło poza tym że nie chcesz iphone.
Nie pomagam na PW!
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Do Internetu nadaje się każdy w cenie 3-4 tys, z tych popularnych marek np. Samsung/Xiaomi/Motorola/Realme itd.
Podaj co byś chciał, konkretny model. Póki co dajesz zbytnie ogólniki.
MC888 -> Orange
dzikiws
Stały użytkownik forum

Skoro tak, to muszę inaczej, ja może jestem nieświadomy, ale piszę na forum gdzie są fachowcy będący na bieżąco w temacie, ja mogę zadać pytanie ogólnikowo ( podałem np. Asus i Samsung - oba złe), piszecie, Iphon, tego nie kwestionuję, jak pisałem, Iphon dla mnie to zwykły cukierek zawinięty tylko w piękny papierek, miałem Iphon 7 szt.2 - tragedia z baterią, wszyscy piszą o optymalizacji systemu jak on pięknie działa, ale gdy latem rozmawiałem na video, a miałem podpięte ładowanie (bateria nie wytrzymywała 30 minut rozmowy) osiągał 96 stopni i się wyłączał, stad mam awersję do Iphona, on ma za małą baterię, obecne Iphon 15 6/128 ma około 3800 i mam się zastanawiać czy problem się powtórzy ?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Samsungi nie są złe, tylko wybierz coś z minimum 12GB a jeszcze lepiej 16GB, skoro masz telefon na kilka lat to nie warto kupować 8GB które wystarcza ale na teraz.
Gdyby mógł być większy to bym np. brał Realme GT 6.
MC888 -> Orange
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Jak chcesz na na lata, to wybierz jakiegoś Pixela z wyższych modeli. To są rzeczywiście telefony na parę lat używania i są naprawdę fajne jeśli chodzi o parametry.
dzikiws
Stały użytkownik forum

Wiem, są dobre, ale są wpisy, że serwis Pixela to jedno wielkie dziadostwo i w Polsce go nie ma.
ODPOWIEDZ