Tp-Link Omada

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tp-Link Omada

Post autor: wojteks »

Cześć,
Czy ktoś z Was używa tego systemu (routery, ap, switche, ...).

Zastanawiam się nad budową rozbudowanej sieci domowej kablowej i WiFi z PoE na wspomnianym sprzęcie (wiem, nie tanio) ale planuję router kablowy (bez WiFi, z PoE, ER7212PC), do tego kilka systemowych AP zasilanych PoE sufitowych albo ściennych. Łącze to 1000/500Mbps światłowód zakończony ONT, NAS w sieci LAN, trochę urządzeń po kablu (NAS, TV, AP /każdy/) ale duża część po WiFi.

Poproszę o jakieś konstruktywne opinie.
Nie pomagam na PW!
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Tp-Link Omada

Post autor: alias »

Odpowiem Ci chyba mało konstruktywnie, ale 25 lat obcowania ze sprzętami tej marki nauczyło mnie jednego - omijać tp-linka z daleka. Głownie za sprawą nieustanie wykrywanych i niełatanych latami luk bezpieczeństwa, a nawet celowych backdoor'ów.
Nie bez przyczyny ta firma coraz częściej jest w USA wymieniana jako następny kandydat do bana.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

W sumie przeszło mi, jednak tp-link to kupa.

https://ithardware.pl/aktualnosci/route ... 36305.html
Nie pomagam na PW!
wojcio
Stały użytkownik forum

Post autor: wojcio »

Sympatyczny jest system Ubiqiti, którego używam w domu i w pracy. Bywają bugi, czasem po update na forum użytkownicy zgłaszają jakieś problemy, ale ogólnie to przyjazny i wydaje się dość bezpieczny system. Trzeba tylko dobrać optymalnie sprzęt bo najtańsze rutery przy włączeniu wszystkich zabezpieczeń nie dają rady z 1G a najdroższe są grubo za duże dla zwykłych ludzi.
ODPOWIEDZ