Wymiana Huawei B315 na coś nowszego?

Dobór routerów 4G/5G, modemów, urządzeń CPE, punktów dostępowych, terminali radiowych i sprzętu współpracującego z internetem satelitarnym.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Wymiana Huawei B315 na coś nowszego?

Post autor: BarteqW »

Cześć, jestem tu na forum od 2008r, udzielać się nie udzielam ale co jakiś czas zaglądam. Chyba wszystkie sprzęty kupiłem za waszymi radami, aczkolwiek od ładnych paru lat nic nie zmieniałem.
Jak w tytule mam od lat Huawei B315, stary sprzęt z którym nigdy nie miałem problemów do antena Cybertech. No ale to stary sprzęt, technologia poszła do przodu.
Mieszkam gdzie mieszkam, troszkę na wygnajewie 52.24177551804409, 16.150703828735086, nadajniki są dwa, jeden Play a drugi kiedyś początkowo Plusa ale teraz "siedzi" tam jeszcze orange/t-mobile. A do każdego około 4km, także lokalizacyjnie nic nie zmienia się od lat.
Ogólnie to nie powiem nic odkrywczego,że szału nie ma, a na dzisiejsze standardy to raczej bieda. Co prawda ja nie mam smartfona, a inni domownicy nie posiadają smartfona z 5g więc nie zrobię testów. Ale chyba to by nic nie zmieniło, bo i tak by nie działało ;) . Ogólnie to żeby zadzwonić to trzeba podejść do okna,bo inaczej jest problem żeby nie zerwało połączenia. U nas akurat z karty plusa, ale podobnie jest z t-mobile.
Tutaj test plusa z godziny 14:20 z dzisiaj na LTE 2100:
Obrazek
Obrazek

Pomyślałem, że może warto poszukać zmiany na coś nowszego z jakąś agregacją odpowiedniego do miejsca i sieci. Ale za nie chciałbym zbyt dużo wydawać (za bardzo też nie mam środków), 400-500zł na jakiś nowszy sprzęt LTE. Także mam prośbę o polecenie jakiegoś konkretnego routera z bezproblemową możliwością podłączenia anten zewnętrznych. Jeżeli to nie ma sensu i trzeba włożyć 1000zł - 2000zł to sobie odpuszczę i pozostanę ze swoim zabytkiem dopóki się nie zepsuje.
Co prawda jak pisałem, że zaglądam na forum od dawna. Ale kiedyś to było kilka modemów, potem pojawiły się routery 3g/4g, których też nie było zbyt wiele. Obecnie to się tak pozmieniało, że sam nie ogarniam stąd potrzebna pomoc.
Ostatnio zmieniony 2026-01-06, 15:00 przez BarteqW, łącznie zmieniany 5 razy.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Wymiana Huawei B315 na coś nowszego?

Post autor: Mig25 »

Jak zaglądasz , to powinieneś wiedzieć co potrzeba...
Lokalizacja , screeny z apki NetMonster (najlepiej wszystkich operatorów , i najlepiej wewnątrz i na zewnątrz) , a na samym końcu speedtesty...
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Mig25 pisze: 2026-01-06, 14:43 Jak zaglądasz , to powinieneś wiedzieć co potrzeba...
Lokalizacja , screeny z apki NetMonster (najlepiej wszystkich operatorów , i najlepiej wewnątrz i na zewnątrz) , a na samym końcu speedtesty...
Zaglądam, ale nie aż tak często, po za tym pisałem w pierwszym poście, że już trochę nie ogarniam i świat mi odjechał :kwasny: . Ja jestem jeszcze na etapie LTE watch. Nie mam smartfona więc z aplikacjami może być ciężko :D . W pierwszym poście dodałem lokalizacje. Mam jeszcze aktywną kartę play, więc później wrzucę jakieś testy jak ją doładuje. Z orange/t-mobile dzisiaj nie da rady bo nie mam żadnej karty, kurcze kiedyś to było to trochę mniej upierdliwe, bo prostu się kupowało starter bez żadnych rejestracji, no ale wiadomo ... jest jak jest.
Mig25
Guru bezprzewodowy

No raczej się tam nie poszaleje... Co prawda na tym nadajniku Plus ma swoje 5G , ale odległość może nie pozwolić na jego odbiór. ( A żeby mieć sprzęt zewnętrzny 5G , to i tak trzeba znacznie przekroczyć Twój budżet - a wyniki wcale lepsze mogą nie być).
Weź na próbę NOKIĘ 4G05-B ( pewnie z routerem wewnętrznym w komplecie , chyba ,że jakiś masz). Ze sprzedawcą idzie się dogadać , jak przetestujesz i będzie źle to go możesz oddać , także stracić nie stracisz.
No i jak to będziesz miał to na masz ,zamiast Cybertecha.
Mig25
Guru bezprzewodowy

A tak przy okazji , to temu B315 pasmo B1 ustawiłeś ? Bo to co teraz masz ,tonie jest z Plus z Boruji tylko z Nowego Tomyśla .ul. Kolejowa 20 . (Tenw Boruji Kościelnej pasma B1 nie ma...)
gulki81
Użytkownik forum

Post autor: gulki81 »

Ja to np marzę o tym, aby w takim miejscu zamieszkać :D U mnie w promieniu kilometra jest 11 nadajników, staram się nawet nie myśleć, jak to wpływa na moje zdrowie, wiec są i dobre strony mieszkania na takim "<font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>", jeżeli ktoś odrzucił ten cały lansowany nam świat cyfrowy na rzecz realnego. Mieszkam całkiem niedaleko od Cb i niestety zauważam, że tutaj świat cyfrowy zrył już mózgi większości towarzystwa, więc podziwiam Cię, za to, że potrafisz tak bez smartfona.

Jaki masz model tej anteny Cybertech'a? Twój router z tego co kojarzę nie obsługuje agregacji pasm, więc zakup jakiegoś używanego routera z odpowiednimi złączami antenowymi obsługującego np 3 pasma, możliwe, że coś by pomógł, jeżeli to Cybertech CT-15/17.

Zresztą Mig już Ci zasugerował co wypróbować w miejsce tego Huawei'a.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

gulki81 pisze: 2026-01-06, 20:38 Ja to np marzę o tym, aby w takim miejscu zamieszkać :D U mnie w promieniu kilometra jest 11 nadajników, staram się nawet nie myśleć, jak to wpływa na moje zdrowie, wiec są i dobre strony mieszkania na takim "<font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>", jeżeli ktoś odrzucił ten cały lansowany nam świat cyfrowy na rzecz realnego. Mieszkam całkiem niedaleko od Cb i niestety zauważam, że tutaj świat cyfrowy zrył już mózgi większości towarzystwa, więc podziwiam Cię, za to, że potrafisz tak bez smartfona.

Jaki masz model tej anteny Cybertech'a? Twój router z tego co kojarzę nie obsługuje agregacji pasm, więc zakup jakiegoś używanego routera z odpowiednimi złączami antenowymi obsługującego np 3 pasma, możliwe, że coś by pomógł, jeżeli to Cybertech CT-15/17.

Zresztą Mig już Ci zasugerował co wypróbować w miejsce tego Huawei'a.
Miałem kiedyś kilka lat temu jakiegoś smartfona Oppo, ale miał na tyle mało pamięci systemowej, że trzeba było usuwać aplikacje, żeby zainstalować kolejną, strasznie mnie to wkurzało. Sprzedałem z myślą, że kupię coś co będzie mnie zadowalało. Ale przeleciał rok,dwa...już teraz nawet nie wiem ile, i nic nie kupiłem. Mam tylko tradycyjną komórkę do sms, tak na przeczekanie ;) . Zdarza mi się czasem skorzystać z kogoś smartfona, ale wolę większy ekran monitora czy tv. I ogólnie nie przepadam, za urządzeniami dotykowymi gdziekolwiek, wolę jak coś klika. :D No ale niestety, że teraz coraz ciężej bez tego i nawet w sklepie się człowiek nie łapie na promocje. Szczególnie że teraz tylko molochy zostały innych sklepów już nie ma praktycznie.
Ogólnie są plusy i minusy, mieszkania w takiej lokalizacji. Od chociażby przeszedł bym się do kina, bo ostatni raz byłem z 15 lat temu. Ale to 60km to w jedną stronę :D .

Muszę spojrzeć, co to za Cybertech, ale z tego co pamiętam to działa jeszcze na paśmie 2600.
Mig25 pisze: 2026-01-06, 18:29 A tak przy okazji , to temu B315 pasmo B1 ustawiłeś ? Bo to co teraz masz ,tonie jest z Plus z Boruji tylko z Nowego Tomyśla .ul. Kolejowa 20 . (Tenw Boruji Kościelnej pasma B1 nie ma...)
Kurcze to w sumie nawet się nie wgłębiałem, że to z Nowego Tomyśla to B1, ale zazwyczaj lepiej to działa, niż cokolwiek innego wybiorę.
Dla przykładu (to jest z Boruji?) Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2026-01-06, 21:47 przez BarteqW, łącznie zmieniany 1 raz.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Tak , to jest z Boruji Kościelnej...
Akurat Polkomel na tym maszcie ma nadajniki na 60 i 180 stopni, więc tak jakby jesteś pomiędzy...

Networks ( czyli T-Mobile i Orange) mają bardziej na Ciebie , 150 stopni azymut , mają też komplet pasm LTE , może jednak oni będą lepsi u Ciebie.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

A tutaj Play
Obrazek
Obrazek
Obrazek
gulki81
Użytkownik forum

Post autor: gulki81 »

A w którym kierunku Ty mieszkasz tak nieco dokładniej? Gdzieś w okolicach Borui Nowej?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Plus na BTS-ie w Borui ma 5G2600 N41+LTE2600+1800, 2 sektor na azymut 180 i to z niego masz zasieg. Do Plusa zew. CPE 5G/LTE+ router wew. do sieci lokalnej i WiFi. Masz abonament?
Orange/T-mobile wisi tez na tym maszcie z LTE2600+2100+1800+800+900 i pseudo 5G N1 w DSS na 2100MHz z LTE2100, sektor 2 na ciebie czyli azymut 150. Play na swoim BTS-ie LTE2100+1800+800 I pseudo 5G 2100 N1 w DSS z LTE2100, jestes pomiędzy 2 i 3 sektorem bo swiecą na DP2745P i na DW 305, w testach słaby sygnał z 2 sektora. Play to operator ostatniego wyboru. Do LTE Orange/T-mobile/Play zew. CPE LTE+ router wew. np. ta Nokia. Do 5G N1+LTE wspomiany wczesniej zew. CPE 5G/LTE z routerem wew. Ewentualnie jak masz CT17 to do agregacji pasm pojemnościowych router z agregacją 3/4 pasm LTE w QAM256.
ODPOWIEDZ