Postanowiłem, z własnej ciekawości zrobić pewne zestawienie. Otóż zestawienie to tyczy się cen Internetu bezprzewodowego GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA w innych krajach europy

(OFERTY ABONAMENTOWE)
Od razu zaznaczam iż początkowo lista może nie zawierać wszystkich operatorów dostępnych w danych krajach !!:) ofert pre paid nie wypisuje gdyż są dostępne na http://www.prepaidgsm.net
NIE SPISUJE CEN MODEMOW, za dużo roboty by było

No to zaczynamy!! Dziś WŁOCHY
ITALIA
Sieć 3 (www.tre.it)
Oferta 1 :
Abonament 19ojro/miech – w tym 5 GB transferu, po 5GB każdy kolejny megas kosztuje 0,6 ojro (oferta ok., ale troche drogo po limicie

Oferta 2:
Pakiety 50 MB na 7 lub 30 dni (na każdy dzien 50 MB)
Pakiet 7dniowy 3 euro
Pakiet 30dniowy 9 euro
Po 50MB każdy kolejny trzeszczy 60ojrocentow
Ciekawa sieć bo ma tylko NODE’y B 3G/HSDPA i polaczenia gprs są w ROAMINGU krajowym (sieć TIM) i wtedy stawki są z lekka mówiąc wyższe
Jak jest z zasiegiem nie wiem, wloskiego praktycznie nie znam

Sieć TIM
Oferta 1:
Maxxi TIM Web Time - 25 ojro miesięcznie, limit 9 GB, lecz w tym abonamencie zawarte są polaczenia od 17:00 do 9:00 rano, oraz 24h na dobe w weekendy
Oferta 2:
Maxxi TIM Web Facile – 20 euro za miech – w tym 500 MB do wykorzystania kiedy się zechce, a co po limicie to już nie wiem

Wloski VODAFONE
Oferta 1:
500MB/miesiąc, same polaczenia GPRS!! 20 euro/miech , po limiecie 6 euro za 1 MB
Oferta 2:
50MB/dzień, polaczenie gprs/Edge/3g/hsdpa 30 euro miesięcznie, po limicie 6 euro za MB
Inne oferty:
Gprs rozliczany czasowo, bardzo dziwne, nie wnikam w szczegóły

Sieć WIND
Pakiety
10MB – 3euro miesięcznie
100MB – 8 euro miesięcznie
Ok. 2,6 GB – 20 miesiecznie
5 GB – 30 euro miesięcznie
A po limicie zapewne stawka wg cennika w danym abonamencie.
Wiec jak widac, we Włoszech net komorkowy jest tani jak barszcz, tylko trzeba uważać na to, by nie przekroczyc limitu

Nastepny kraj którym się zajmie będzie HISZPANIA, zrobie to dzis albo jutro najpóźniej
Pozdrawiam wszystkich!!