Zdalna kontrola a konfiguracja sprzetowa

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Zdalna kontrola a konfiguracja sprzetowa

Post autor: reilord »

Witam,

Jest wiele programow do zdalnego dostepu np. "Podlaczanie pulpitu zdalnego".
Prosze potwierdzic lub nakierowac jesli sie myle.
Wydaje mi sie, ze moglbym korzystać z laptopa o bardzo niskiej konfiguracji sprzetowej,
np. minimalnej do zainstalowania Windows'a XP i korzystać z aplikacji bardzo wymagajacych
jesli byly by zainstalowane na innym komputerze do ktorego bylbym podlaczony.
Wydaje misie, ze w przypadku zdalnej kontroli nie jest istotne nic poza predkoscia lacza,
bo tak na prawde zasoby sprzetowe sa wykorzystywane z komputera, z ktorym jestem polaczony.
Myslalem o tym, by w swoj komputer wsadzic karte WiFi lub AP i kupic laptop tylko po to by moc gdziekolwiek w domu polaczyc sie ze swoim komputerem i na nim pracowac bez koniecznosci siedzenia w jednym miejscu.
Czy mam racje? Wystarczy tylko szybkie lacze, czy laptop (procesor, pamiec itd.) tez jest obciazany mimo podlaczenia pulpitu zdalnego?
Mysle, ze w przypadku "Podlaczenia pulpitu zdalnego" jest do mnie przesylany tylko obraz, a ja wysylam dane z myszki i klawiatury i nic poza tym.

Pozdrawiam i czekam na info.
Rei

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-15, 13:20 ]
Poprawa kilku błędów ort.
Ostatnio zmieniony 2007-11-15, 13:20 przez reilord, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Zdalna kontrola a konfiguracja sprzetowa

Post autor: zDaleKi »

reilord pisze:Mysle, ze w przypadku "Podlaczenia pulpitu zdalnego" jest do mnie przesylany tylko obraz, a ja wysylam dane z myszki i klawiatury i nic poza tym
Masz trochę w tym racji, ale powiem Ci tak:
Czasami pracuję na różnych pulpitach zdalnych nawet w sieci lokalnej. Mam wtedy 100Mb/s i co. Ano to, że nawet przy takim szybkim łączu odświeżanie ekranu nie jest najszybsze i ciężko robić na tym coś sensownego :(
reilord pisze:czy laptop (procesor, pamiec itd.) tez jest obciazany mimo podlaczenia pulpitu zdalnego?
Tego nigdy aż tak nie monitorowałem, ale np. gdy na komputerze zdalnym włączy się wygaszacz i co chwile to po sieci lata, to widać to obciążenie na słabym sprzęcie nawet na sieci lokalnej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Pulpit zdalny odradzam ze względu na niezależną od szybkości łącza powolność działania. Osobiście proponuję zainteresować się aplikacjami typu VNC (RealVNC /najprostrza bezpłatna, bardziej zaawansowane - płatne/, UltraVNC, TightVNC /bezpłatne/). Aplikacje tego typu pozwalają na pracę ze zdalnym komputerem w taki sposób jakby się fizycznie przy nim siedziało. To jest m.in. jeszcze jednak wada pulpitu zdalnego, który ma szereg ograniczeń i pracując w ten sposób na zdalnym komputerze jesteśmy bardzo ograniczeni. Korzystając a w/w aplikacji można nawet bez żadnych dodatkowych ustawień przesyłać pliki w obie strony między komputerami na zasadzie kopiuj/wklej (w przypadku RealVNC możliwe jest to tylko w wersji płatnej).
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
zDaleKi

przewaks pisze:Osobiście proponuję zainteresować się aplikacjami typu VNC (RealVNC /najprostrza bezpłatna, bardziej zaawansowane - płatne/, UltraVNC, TightVNC /bezpłatne/). Aplikacje tego typu pozwalają na pracę ze zdalnym komputerem w taki sposób jakby się fizycznie przy nim siedziało
Pisząc pulpit zdalny miałem także na myśli VNC (trochę to uprościłem, sorrki). IMHO jest to wolne nawet na sieci lokalnej :dobani:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

BliSki pisze:jest to wolne nawet na sieci lokalnej
Owszem, nie należy może do najszybszych ale jest zdecydowanie lepsze niż Microsoftowy klient pulpitu zdalnego.
Awatar użytkownika
reilord

Alez oczywiscie klient pulpitu zdalnego zostal tutaj uzyty jako przyklad a nie wykladnik jakosci :) Wiem, ze takich programow jest sporo, dawniej uzywalem NetOp tyle ze na odleglosc. Chodzilo mi tylko o to czy laptom musi miec konfiguracje wymagana przez producenta oprogramowania "X" czy wystarczy, ze komputer stacjonarny ma odpowiednia konfiguracje sprzetowa? Np. na komputerze stacjonarnym pojdzie Adobe CS2, a na laptopie typu:
INTEL PENTIUM 3 500Mhz
PAMIEC 256mb
DVD/FLOPPY
DYSK TWARDY 18GB
(nie wiem czy jest to wystarczajacy sprzet by odpalic jakis system, ktory obsluzy aplikacje do zdalnego dostepu)
"raczej na pewno" nie pociagnalby takiego softu, ale cenowo jest bardziej atrakcyjny niz laptop za 2000 zl, prawda?
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Nie, laptop musi jedynie udźwignąć Windowsa oraz program do zdalnego dostępu. Uruchamiane na zdalnym komputerze aplikacje wykorzystują fizycznie zdalny komputer i jego zasoby.
Awatar użytkownika
reilord

Dziekuje, o to wlasnie chodzilo :)
A przy okazji: czy do stworzenia sieci bezprzewodowej potrzebny jest router z AP czy wystarcza dwie karty bezprzewodowe?
zDaleKi

reilord pisze:czy do stworzenia sieci bezprzewodowej potrzebny jest router z AP czy wystarcza dwie karty bezprzewodowe?
W trybie AD-Hoc wystarczą karty. >KLIK<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ