[NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Informacje o nowościach dotyczących dostępu do internetu, usług operatorów/ISP związanych z tematyką forum oraz nowościach (sprzęt, oprogramowanie, technologie) dotyczących internetu.

Moderator: Moderatorzy

Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 411
Rejestracja: 2013-04-28, 18:48
Lokalizacja: OGL

[NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Postautor: Piotrek24 » 2017-07-06, 22:42

W artykule jest napisane, że zaczyna się pojawiać w eterze, może na razie testowo LTE 900. U mnie na razie brak :)
Źródło:http://gsm.biz.pl/2017/07/06/lte900-w-plusie/

Awatar użytkownika
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 378
Rejestracja: 2012-07-15, 09:05
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: [NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Postautor: patryk7588 » 2017-07-07, 21:26

Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2846
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: [NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Postautor: radius » 2017-07-08, 10:21

Mają stacje z 800 MHz które agregują z 1800 i 2600, ale nie będą przedłużać ich pozwoleń.

To jaki sens montować urządzenia na 900 MHz?

Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 411
Rejestracja: 2013-04-28, 18:48
Lokalizacja: OGL

Re: [NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Postautor: Piotrek24 » 2017-07-08, 10:36

No przedłużenie rezerwacji LTE800 wg Sferii (Plus , Polsat itd.) za drogie. A jak zgaśnie im 800 to na raz pokrycie terenu bardzo spadnie. Same 1800 nie pokryją tak jak było chyba że bardzo gęsto je postawią. Ale patrząc na ich marazm w rozbudowie sieci to raczej na pewno nie :) a tak 900 ''będzie robić'' za 800. Coś na wzór Vodafone w Czechach, tylko Vodafone ma tylko 3 MHz pasma, szału to nie robi. Oni będą mieli 5.

ml13
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 508
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: Málaga

Re: [NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Postautor: ml13 » 2017-07-09, 14:44

W sumie jedna z lepszych decyzji Plusa od dawna. Zaoszczędzą sporo kasy, a mało tego sprzęt na stacjach nie wymaga wymiany tylko nowej konfiguracji. Zaoszczędzą kupę kasy np. na reklamy w TV. Moim zdaniem GSM już nie potrzebuje ogromnej pojemności i te kilka nośnych mniej niczego nie zmieni. Większość ruchu już dawno została przeniesiona do 3G.
Obrazek


Wróć do „NEWSy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość