Witam.
Mam AirLive WL-5450AP i internet radiowy. Normalnie urzadzenie sluzy mi do rozdzielania sygnalu zbieranego z zewnetrznej anteny na dwa komputery przez kabel.
Mam laptopa z WIFI, siedzac na balkonie lacze sie z siecia radiowa i normalnie dziala (poza tym ze czasem zerwie polaczenie i jest dosc slaby sygnal...).
Moj AirLive ma funkcje REPEATER. Po przelaczeniu, laptop widzi siec (pelen zasieg wiec dziala), laczy sie z nia i wysyla natomiast nie odbiera pakietow. Internet nie dziala.
Co trzeba skonfigurowac? jak to ustawic?
Pozdrawiam.
AirLive WL-5450AP - Repeater POMOCY
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: AirLive WL-5450AP - Repeater POMOCY
Aby odbierać neta i rozsyłać go po domu musisz ustawić tryb WSIP-REPEATERrapsi88 pisze:Co trzeba skonfigurowac? jak to ustawic?
Ja mam 5460v2

Następnie musisz skonfigurować zakładki zaznaczone na zrzucie.

Zakładka WAN u mnie:

Ja z netem łączę się poprzez PPPoE czyli nazwę użytkownika +hasło .
Nie wiemy jakie stosuje zabezpieczenia twój dostawaca.
-
sory że troche odświeżam temat ale potrzebuje pomocy tak jak w temacie z WL-5450AP bo tam nie ma opcji WISP + Universal Repeater albo w skrócie to opisze ...
Mam jednego ustawionego na AP i on ma podpięty net i w jego zasięgu wszystko dobrze działa natomiast pozostałe na Repeater i u nich łapie sieć ale nie ma neta, tak ja wcześniej było napisane łączy się z nimi i wysyła ale nie odbiera pakietów.
Więc jak ktoś mógł mi napisać co zrobić to bym był bardzo wdzięczny.
Z góry dzięki !!!
Mam jednego ustawionego na AP i on ma podpięty net i w jego zasięgu wszystko dobrze działa natomiast pozostałe na Repeater i u nich łapie sieć ale nie ma neta, tak ja wcześniej było napisane łączy się z nimi i wysyła ale nie odbiera pakietów.
Więc jak ktoś mógł mi napisać co zrobić to bym był bardzo wdzięczny.
Z góry dzięki !!!
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale skoro jest "Uniwersal repeater" to też powinna działać.mateuszwalica pisze:potrzebuje pomocy tak jak w temacie z WL-5450AP bo tam nie ma opcji WISP + Universal Repeater
Najpierw ustaw te dodatkowe AP w tryb Client, wpisz szyfrowanie WiFi, każdy AP Client musi miec inny IP do zarządzania. itp.
Sprawdź czy masz przez nie internet w komputerze po kablu. Jeżeli tak to znaczy że masz dobrze skonfigurowane w trybie Client.
Przełącz w tryb Uniwersal repeater, dodaj nową nazwę sieci w ustawieniach i inny kanał nadawania tej sieci. Sprawdź czy działa.
Czasami może pomóc wyłączenie na chwile z prądu AP głównego.
Nie pomagam na PW!
-
Ale chodzi o to że tam są opcje AP, Client, Bridge, Repeater.
Czy na pewno mam ustawić na każdym inne ip bo one mają działać tak jakby jedna siec/ jedno urządzenie ??? ( ja jeste w tych sprawach zielony wiec jak gadam głupoty to sory
)
Czy na pewno mam ustawić na każdym inne ip bo one mają działać tak jakby jedna siec/ jedno urządzenie ??? ( ja jeste w tych sprawach zielony wiec jak gadam głupoty to sory

- wojteks
- *** Administrator ***
Przeciez napisałem, Client to AP CLient, Repeater to Uniwersal repeater.mateuszwalica pisze:Ale chodzi o to że tam są opcje AP, Client, Bridge, Repeater.
Tak, każdy miso miec inne IP na zasadziemateuszwalica pisze:Czy na pewno mam ustawić na każdym inne ip bo one mają działać tak jakby jedna siec/ jedno urządzenie ?
Przykładowo: router 192.168.1.1, AP1 192.168.1.2, AP2 192.168.1.3 itp. a komputery powiedzmy od 192.168.1.101 i tak dalej.
Nie pomagam na PW!